Annons:
Etikettmeditation
Läst 118 ggr
Condor
2021-12-26, 16:25

Meditation och hjärnvågor

Vi har 5 olika EEG hjärnvågor, som uppträder i olika mängder vid olika sinnestillstånd. Vid djup sömn är det delta vågor som dominerar (0,1-4 Hz). När vi drömmer eller vid djup meditation bildar vi mer theta vågor (4-8 Hz). När vi är vakna, men avslappnade, bildar vi mer alfa vågor (8-13 Hz) och när vi är mentalt fokuserade eller fysiskt aktiva, men även vid stress och oro bildar vi mer beta vågor (13-30 Hz). Sen finns det de ganska nyupptäckta gamma vågorna (30-100) som är svåra att mäta pga deras låga amplitud. Dessa står för extrem mental fokusering.

Alla vågor kan principiellt uppträda vid alla sinnestillstånd, men hur mycket vi just bildar av de olika vågorna beror på vilket sinnestillstånd som vi just är i.

När vi mediterar bildar vi både alfa och theta vågor. Ju djupare meditaionen går, ju mer theta vågor bildar vi. Det är dessa hjärnvågor som är mest "intressanta" vid meditation. Inom dessa frekvenser är vi mest kreativa.

Alfavågor bildas när man tystar ner sina sinnesintryck och det rationella förståndet. Under dessa hjärnvågsmönster börjar sinnet ansluta, bearbeta och lugna ner mentala komplex och spänningar från det förflutna. Detta är bron mellan det undermedvetna och det medvetna.

Thetavågor relateras till det omedvetna. De manifesterar sig i djupa meditationstillstånd, intensiv kreativitet, intuition och extrasensorisk perception. Thetavågor är kopplade till känslor av inspiration och djup andlighet.

Andliga erfarenheter gör man så att säga när man bildar alfa och theta vågor. Då är våra sinnen för yttre perception till en viss grad bortkopplade och förståndet är nertystat. Det är i detta tillstånd som kronchakrat kan öppna sig.

Om man är i ett lugnt "alfa tillstånd" kan man också lära och komma ihåg saker bättre. Undetsökningar på skolbarn har visat att de intelligentare barnen bildar mer alfa vågor. Det är alltså de som dagdrömmer i skolan som är de intelligentare barnen.

Sen finns det de "hemlighetsfulla" ganska nyupptäckta gamma vågorna. Man har konstaterat att dessa även kan uppträda under meditation. Men hur hänger det ihop? Gamma vågor är ju inget tecken på avslappning.

Jag har en egen förklaring för det. När shaolin munkar gör sina uppvisningar, ser man att de före de gör "en grej", samlar och koncentrerar de deras chi medan de är i ett meditativt tillstånd och ur detta meditativa tillståndet kastar de t.ex. en nål genom en glasskiva. Det är extrem fokusering på att nålen ska flyga genom en glasskiva och samtidig frisättning av fysisk kraft och hastighet. De bildar så att säga jämte alfa och theta vågor för ett kort ögonblick gamma vågor.

  • Redigerat 2021-12-26, 16:27 av Condor
Annons:
FataMorgana
2021-12-26, 16:50
#1

Ja här ser man hur en Shaolin munk samlar sitt chi, koncentrerar sig ur ett meditativt tillstånd, kastar en nål genom en glasskiva och har sönder en ballong på andra sidan.

Condor
2021-12-26, 16:53
#2

#1:

Helt fantastiskt!

Upp till toppen
Annons: