Etikettandlig-utveckling
Läst 293 ggr
FataMorgana
2021-08-19, 16:26

Musik och andlighet

Jag råkade snubbla in i ett Youtube klipp för en tid sedan, där en person prompt hävdar att viss musik är högfrekvent och annan lågfrekvent, dvs att det skulle finnas både andlig och oandlig musik. Nu talade hon inte om musik i en viss frekvens som har som syfte att stimulera våra hjärnvågor eller om annan meditationsmusik, utan hon delade in olika musikgenrer till att vara endera andliga eller oandliga.

Själv ser jag det inte som så att det är musiken i sig som är andlig eller inte, utan att det mer handlar om, hur musiken som man lyssnar på påverkar sinnet. Själv älskar jag Rolling Stones och börjar alltid att må så bra när jag lyssnar på dem. Deras kärlek till sina fans, till sina sånger, till sitt instrumentspelande och till sitt dansande riktigt smittar av sig. Man kan se hur det lyser i deras ögon när de står på scenen. Man kan se hur de älskar det som de gör och än idag som gamlingar är det fantastiskt att se på dem. De tröttnar aldrig. När jag ser på någon av deras konserter på tv, så får det mig att glömma allt som jag har omkring mig, alla mina sorger och bekymmer och det finns bara ett enda Nu. Det känns som att jag riktigt smälter in i musiken och det är för mig väldigt rogivande, väldigt meditativt och skönt.

Nu är jag förstås medveten om att smaken också spelar en roll. Vad som är fantastiskt för mig kan vara gräsligt för en annan.

Som jag ser på det, är det alltså bara att lyssna på just den musiken som får en att må bra. Som får en att dansa av lycka eller som får en att komma till nuet. Vi behöver inte dela in musik i högre eller lägre frekvenser eller kalla viss musik för andlig och annan för oandlig, utan det räcker med att man väljer musik som man älskar och lämnar bort musiken som får en att bli stressad och som ger en smärta i öronen. Eller vad tycker ni?

Condor
2021-08-19, 17:27
#1

Meditativt och mystiskt, Pink Floyd med "Set the controls for the heart of the sun".

FataMorgana
2021-08-19, 17:36
#2

#1: Ja Pink Floyd är fantastiska på att få så många instrument att smälta samman till en enhet i så hög perfektion. De är för mig gudomliga varelser som gör gudomlig musik 😍

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

snowymountains_
2022-04-26, 15:03
#3

Minns den här tråden från förr. Visst är det precis så, att det inte riktigt går att dela in musik i andlig och oandlig. Det beror helt på vem som lyssnar. Sen finns det musik som jag skulle kalla andlig, men som det inte märks att den är det i första ögonkastet…kanske återkommer med en sån artist som jag tänker på, längre fram.

Ville bara nu dela denna låt med en fin text av en artist som gick bort alldeles för tidigt.

(Ni delar fin musik här ovan, som är riktigt skickligt framförd).

FataMorgana
2022-04-27, 06:36
#4

#3: Fin text i den låten 😊

Condor
2022-04-27, 10:10
#5

#3:

Det stämmer vad du skriver, att det helt beror på vem det är som lyssnar. Musik väcker känslor i oss och vilken musik som väcker vilka känslor beror på personen som lyssnar.

Visst finns det musik som ger en meditativ stämning och det finns musik som framkallar motsatsen. Men dessa stämningar gör oss varken mer eller mindre andliga. Det är inte musiken som man hör som är det avgörande. Andliga är vi alla, även om inte alla är medvetna om det.

snowymountains_
2022-04-28, 11:05
#6

#5: Ja precis. Så är det. Ett exempel är "hårdrock"… Jag skulle inte kalla den musiken andlig, men ibland tycker jag faktiskt sådan musik är rätt skön att lyssna på, då den är så fartfylld. Men vill inte lyssna på musik med ett dåligt eller negativt budskap i vilket fall. (Sen om det är mitt ego som tycker sådan musik kan vara skön att lyssna på, är väl en annan sak).

Condor
2022-04-28, 11:41
#7

#6:

Det är alltid egot som gillar antingen den ena eller andra musiken. 😉 Egentligen skulle jag inte kalla någon sorts musik för andlig eller oandlig. Jag gillar så många olika sorters musik och det är inte meningsfult att säga, att nu lyssnar jag bara på meditativ musik för att "bli/vara andlig". Ibland vill man ha lite fart och fläkt och inte blir man mindre andlig av det.

Den enda sortens musik som jag verkligen tycker är oväsen är rave/techno, dvs. dunkadunka musik. Det uppfattar jag som en plåga för öron och sinne.

Vad som gäller hårdrock så finns det även här olika sorters musik. Även hårdrock kan ge djupa känslor om det är rätt sort, t.e.x. den här från Metallica.

  • Redigerat 2022-04-28, 11:41 av Condor
Condor
2022-04-28, 11:58
#8

Tillägg: Tycker också att texten är vis.

  • Redigerat 2022-04-28, 11:59 av Condor
FataMorgana
2022-04-28, 17:29
#9

Vad kul med en musik tråd😊Ni kan gärna länka till vilka musikvideor som helst. För jag håller helt med om att man inte kan kalla musik för att vara endera andlig eller oandlig, utan att det beror på vem som lyssnar. Och det här är en låt som jag tycker om att lyssna på.

  • Redigerat 2022-04-28, 17:30 av FataMorgana
snowymountains_
2022-04-28, 20:04
#10

#7: Ja, det var lite lustigt, jag lyssnade precis lite på ett album av Metallica i bilen idag, "St. Anger". Men den låten du bifogar är riktigt bra, och den ger mig nostalgikänslor för den var populär när jag var ung (yngre) ;)

Låt oss landa på att man inte behöver dela in musik i andlig och oandlig…

#9: Jo, jag gillar verkligen musik (som många andra). Så kul att dela lite. :) Kul att lyssna på din video också.


Nu kanske du får hålla för öronen Condor, för den artist jag tänkte på i mitt första inlägg kanske klassas som dunkadunka :D Men den gruppen är nog min absoluta favoritartist genom tiderna, och han som brukar skriva texterna i låtarna, och framföra dem har sagt i en intervju att han är Buddhist… så antagligen därför han skriver enligt mig så djupa/medvetna texter.

Här är ett citat ur en av låttexterna:

"It's like all of a sudden
And everything is different
You can still see everything around you
But it's all completely lost its significance

It's not important anymore
This inner-acceptance that you are we
And everything that is
Is you

Emotions unstick and fall away
Til all that remains is joy"

Källa: https://g.co/kgs/us4QWz (läs gärna hela den låttexten)

Bifogar också två låtar av gruppen (för den som är intresserad). Lite svårt att välja för jag skulle nog kunna bifoga alla deras låtar…men får nöja mig med dessa två, annars orkar ingen lyssna :) De har också ofta rätt starka musikvideos…

  • Redigerat 2022-04-28, 20:09 av snowymountains_
snowymountains_
2022-04-28, 20:04
#11

Första låten

  • Redigerat 2022-04-28, 20:09 av snowymountains_
snowymountains_
2022-04-28, 20:09
#12

Andra låten

Condor
2022-04-29, 08:29
#13

#10:

Ditt första klipp var ju "himlen är oskyldigt blå", så du menar väl det första av de 2 som du stälde in just. Jo….. den första var inte riktigt min smak, men den andra var bra.

Jag gillar alla möjliga sorters rockmusik, reggae och funk.

Här är en av mina funk favoriter, också nostalgi. Förr gjorde man bättre musik än nuförtiden.

snowymountains_
2022-04-29, 13:17
#14

#13:

Ja, precis, menade att en stor del av Faithless låtar nog inte faller dig riktigt i smaken om du inte gillar dunkadunka. Men finns en del låtar som inte riktigt är så av dem också, som du nog märkte i #12.

Är beredd att hålla med dig. Det var i mångt och mycket bättre musik förr i tiden. Dock kan jag egentligen uppskatta all sorts musik, förutom allt för ytlig pop.

Skön funklåt du bifogar. Jag har lyssnat en hel del på funk också.

Bifogar en till låt. Vacker, med en vacker sångare.

Lyssnar gärna på fler av era låtar om ni skulle vilja.

Condor
2022-04-29, 17:09
#15

#14:

Det här är en låt som jag gillar. Harri Stojka är "Österrikes Jimmy Hendrix". Jag ställde in det här klippet på nostalgiforumet under Österrikisk nostalgi. Men det är värt att ställas in här också.

snowymountains_
2022-04-29, 19:32
#16

#15:

Han var bra på gitarr. Blir nästan sugen att ta fram gitarren igen, för jag kan faktiskt spela lite gitarr iaf.🙂

Kan du något instrument förresten?

Jag får återkomma om jag kommer på någon mer låt att dela, framöver.

Condor
2022-04-30, 11:06
#17

#16:

När jag var barn spelade jag piano. Alla sa att jag var en stor talang och borde gå i en pianoskola. Men det skulle innebära att jag efter skolan inte kunde gå ut och leka, utan skulle ha varit tvungen att öva piano. Det ville jag inte.

Jag lärde också spela en enda låt på gitarr. Det var "sleep little girl" från Tages och så spelade jag lite munspel.

Men det är länge sen och jag har glömt mästan allt.

snowymountains_
2022-05-01, 13:21
#18

#17:

Ah 🙂 själv kan jag lite ackord på gitarr och har spelat lite själv hemma. Men har aldrig tagit lektioner eller så.

FataMorgana
2022-05-01, 13:29
#19

#18: Jag försökte lära mig spela violin när jag var så där nio, tio år gammal. Jag gick t.o.m på lektioner, men var nog så omusikalisk som man bara kan vara att det inte blev till någonting. Det lät helt hemskt när jag övade 😁

Condor
2022-05-01, 14:13
#20

Jag har aldrig tagit lektioner. Jag lärde mig själv spela piano. Min första låt var en låt som man kunde spela med ett finger. 😄

snowymountains_
2022-05-02, 13:09
#21

Vi hade någon violin (antar att det är samma sak som fiol) hängandes på väggen när jag var liten… Men tror inte jag har provat spela någon sådan vad jag minns. Jag har dock inte haft den riktiga dragningskraften att spela instrument så jag kunnat bli riktigt bra, för antar att man måste öva mycket. Och det går ju heller inte att tvinga sig, för då blir det inte alls bra🙂 minns att jag försökte skriva någon låt med gitarr nån gång med mera, men det blev liksom inget av det.

Piano är i alla fall ett fint instrument som hade varit kul att kunna mer av.

Men man kan ju också se musik och instrument som något man gör för sin egen skull så att säga, för att man mår bra av det. Då spelar det egentligen ingen roll hur bra man är, eller hur mycket man kan, så länge det känns bra och är kul osv🙂

Condor
2022-05-02, 13:39
#22

#21:

Ja, det är klart att man måste tycka att det är roligt att göra musik och om man vill bli väldigt bra måste man investera en hel del tid och möda. När jag var barn fanns det så många andra saker som intresserade mig och som jag ville göra, att det inte blev så värst mycket tid för pianon.

Jag skrev en låt som barn en gång, eller bättre sagt skrev jag ingenting, för jag kunde inga noter, 😄utan jag bara skrev den i mitt huvud, i minnet. Min far spelade ganska bra och ibland fick vi besök av en av hans kollegor, som var en fantastisk pianospelare. Då var jag tvungen att spela låten som jag skrev själv och min far var stolt att visa kollegan vilken talang hans son är, 😁 som nästan alltid när vi hade besök.

snowymountains_
2022-05-02, 17:12
#23

#22:

Jo, om man inte tycker det är kul så märker nog den som lyssnar det, och det blir inte bra… Sen, hur ska man orka lägga ned all tid osv om man inte ens tycker det är roligt? :)

Det är nog egentligen inte så svårt att skriva en låt. Menar, behövs nog inte så många gitarrackord t ex. Om man tänker några av de mest kända låtarna med gitarr innehåller väl inte så många ackord alls. Sen vad som gör de låtarna så kända kan man ju fundera på… :)

Nu kunde jag inte låta bli att bifoga en till bra låt där man får känslan att de har kul när de uppträder…

Condor
2022-05-02, 17:51
#24

#23:

Dom ser i alla fall ut att ha roligt tillsammans. 🙂

FataMorgana
2022-05-02, 18:12
#25

#21 Ja, violin är något liknande som fiol, kanske t.o.m samma sak.

Här är en som nog alla känner till, men som jag också tycker så mycket om att lyssna på. Gillar speciellt mycket att se på konserter 😊

snowymountains_
2022-05-02, 22:19
#26

#25: Bob Marley gillar jag oxå.🙂 Bra tips på konsert.

Upp till toppen