Annons:
Etikettandlig-utveckling
Läst 54 ggr
FataMorgana
2023-04-01, 13:24

Bara illusioner kan gå förlorade

Det sprids så många falska påståenden och skräckhistorier där ute bland folk, om att människor kan förlora sin själ om dom inte gör si eller så. Nu tänker jag på alla dessa new-agare som jag ser att fortfarande sprider ut denna goja. Jag vet att jag skrivit om det förr, men tänkte att det är värt att skriva om det igen.

För sanningen är att detta inte stämmer. Själen är inte något fysiskt som kan gå förlorat eller avlägsnas från kroppen. Själen är den eviga andliga kärnan inom oss, det som alltid finns där. Det är vår sanna gudomliga natur, Själen / Ljuset / Gud inom oss eller vad man kallar det för.

Det är en stor missuppfattning att tro att man kan förlora sin själ. Våra erfarenheter och handlingar kan påverka vår mänskliga tillvaro på olika sätt, såväl positivt som negativt, men Gud inom oss är alltid där, hel och fullständig. Hur skulle Gud kunna förlora sig själv? Hur skulle Gud kunna lämna oss när Gud är vår sanna essens? Det som vi verkligen är.

Men det som vi kan förlora och bli av med är våra illusioner och falska identifikationer dvs., det som hindrar oss från att erfara vår sanna essens. Genom att befria sig från illusioner och falska identifikationer kan vi befria oss från smärtsamma emotionella tillstånd, såsom rädsla, oro och ångest och i stället uppleva mer frid och harmoni i våra liv. Ju fler illusioner som vi gör oss av med, desto mer medvetna om gud inom oss blir vi.

Annons:
Condor
2023-04-01, 15:10
#1

#0:

Begreppet själ har ju olika betydelser i olika kulturer, religioner, läror och traditioner. På engelsk wikipedia nämns det 19 olika föreställningar och traditioner..

I vår kultur betraktas själen mest som någonting som man (egot) "har". Men illusionen kan inte "ha" det gudomliga. I vår kultur verkar det vara en sorts föreställning som innehåller delar av hinduism och kristendomen i en "new age förpackning" 😄 om man kan uttrycka det så. Sen skiljer det sig från person till person om man tror att själen inkarnerar eller kommer i himlen eller så.

Eftersom det finns så många olika föreställningar av vad en själ är, blir det förstås kaotisk om man tolkar en annan lära med den egna föreställningen, när läran som man tolkar har en helt annan föreställning av en själ. Det är vad som händer här i västervärlden, där new age profeter blandar ihop flera läror till något eget.

Tar vi som exempel shamanska traditioner. I olika traditioner tror man att vi har flera olika själar. I somliga finns det 2, i somliga 3 och kanske det finns traditioner med ännu fler själar. Inom sibirisk shamanism (Jakuterna) tror man t.ex. att vi har en jordsjäl, en luftsjäl och en modersjäl, som tillsammans bildar livskraften inom oss. Men livskraften är det som t.ex. kallas chi och prana i andra kulturer. De menar alltså något helt annat när de säger själ än vad folk i vår kultur föreställer sig eller vad som menas inom hinduism och kristendomen.

När det t.ex. är på tal om shamanska tekniker, att hämta tillbaka en "förlorad själ" eller delar av den, kan det ha samma mening som meningen i österländsk tradition, att få livskraften att flyta där igen som den är blockerad.

Olika kulturer, traditioner och religioner och sen finns det vår kultur som blandar ihop allt till en röra som inte motsvarar något vettigt.

  • Redigerat 2023-04-01, 15:11 av Condor
Upp till toppen
Annons: