Annons:
Etikettreiki
Läst 106 ggr
Condor
2022-06-28, 14:44

Reiki förr och idag

Det som vi kallar Reiki är egentligen bara en del av en mycket mer omfattande lära och andliga tekniker som kommer från tibetansk buddhism. Det ingår t.ex. meditationer och kroppsliga övningar i den ursprungliga läran och den utövades i buddhistiska kloster.

För över 100 år tyckte Mikao Usui att den delen av läran som handlar om energiöverföring / healing borde vara tillgänglig för det "helt vanliga" folket och han gjorde ett eget system av den delen, som vi idag kallar Reiki.

Sen dess har Reiki förändrat sig. Reiki kurserna i Japan ser lita annorlunda ut. Där ingår också meditationer, som t.ex. Gassho meditationen och annat. Den första graden, som man hos oss får på en helg, är uppdelad i 4 grader och man får lära i månader tills man är färdig. Regelbundna träffar mellan lärare och elever och läraren bygger upp en personlig relation med varje elev, precis som i alla österlndska läror. Man övar, mediterar och lär tillsammans. Endast när läraren anser att eleven är mogen för nästa grad, blev han initerad i nästa. Att få alla grader tar många år.

I Japan finns det inga initieringar som vi har idag, utan en energiöverföring som kallas Reiju, som eleverna får vid varje träff. När Hawayo Takata tog Reiki till västervärlden, var hon tvungen att anpassa läran till den västerländska kulturen. Initieringarna som vi har idag kommer från henne och man kunde göra graderna på kortare tid. Takata var tvungen att få Reiki att se ut som något annat än buddhistiskt. USA var i krig med Japan och den katolska kyrkan skulle också ha bekämpat Reiki.

Den sortens Reiki som Takata lärde ut borde egentligen kallas "Takata Reiki" och inte Usui Reiki, men det är fortfarande en bra lära med personliga relationer mellan lärare och elever och en kraftfull teknik. Det grundläggande sättet att initiera är 4 initieringar för den första graden, 3 för den andra och 3 för den tredje.

Avstånden mellan graderna var lärarens sak att bestämma, om eleven är mogen för nästa grad. Men det finns vissa minimum avstånd som 6 månader mellan grad 1 och 2 och 1-2 år föratt börja med den Mästargraden. Att göra lärargraden, tillsammans med mästargraden, var en längre lära och man fick assistera läraren i kurser.

När Reiki kom till Europa på 80-talet förändrade sig saker med tiden. Man kunde göra mästargraden utan att göra en utbildning till lärare. Många lärare tog det där med avstånden inte så noga längre och ansåg att de själva kunde bestämma och ibland var det en fråga om pengar som läraren ville tjäna.

På 90-talet, när jag lärde Reiki, var fortfarande allt traditionellt Takata Reiki, men inte alla hade regelbundna Reiki träffar med vägledning. På 2000-talet, när internätet blev tillgängligt för alla, ändrade sig en hel del. Det blev en marknadsföring via internät och för många lärare var Reiki bara ett sätt att tjäna pengar, men ingenting som de gjorde utifrån hjärtat. Det blev en hel del avvikelser från traditionen, utan personlig relation mellan lärare och elever. Pga lathet gör somliga bara en initiering i stället för 4 för den första graden.

Idag behöver man ingen personlig lärare längre. Man går in på en lärares hemsida och när man har klickat på betalningsknappen kommer initieringarna (eller bara en? Eller kanske ingen?) på distans. Man får läsmaterial och diplom med posten eller per mejl. Som om man skulle beställa en flygbiljett. Man har aldrig sett sin lärare och ingen bryr sig om eleven är mogen för nästa grad eller inte och ingen vägledning. Man kan till och med "köpa alla grader" och bli "Reiki mästre" på 2 veckor.

Det är klart att det där bara fungerar för läraren som får pengarna, men inte för eleven. Därför är många inte nöjda och slutar upp att gå sin Reiki väg, som inte bara handlar om att behandla sig och andra, utan att "leva Reiki" som de aldrig har lärt.

  • Redigerat 2022-07-01, 15:39 av Condor
Annons:
Pyttelite
2022-06-28, 14:50
#1

Tråkig utveckling.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Condor
2022-06-28, 14:52
#2

#1:

Ja, tyvärr. Idag är det svårt att hitta en seriös utbildning. Kanske inte för att de seriösa skulle ha minskat, men de syns inte så bra bland de mång fler oseriösa.

[snowy_]
2022-07-01, 02:27
#3

#0: Intressant. Tänker på meditationskursen jag gått. Där initieras man av en personlig lärare, på plats fysiskt, och har efter det gratis vägledning och uppföljning när det behövs av lärare, livet ut. 🙂 Men att kursen kostar lite har jag inge problem med. Det är klart att allt inte är gratis.

  • Redigerat 2022-07-01, 02:29 av [snowy_]
Upp till toppen
Annons: