Annons:
Etikettandlig-utveckling
Läst 154 ggr
FataMorgana
2022-01-03, 14:10

Wannabe gurunas skrämsel

Såg på ett youtuble-klipp nyss där en person sa att vi tar med rädslorna in till döden. I ett annat klipp sa han en gång att när vi dör, så kommer vi att stå där öga mot öga med Gud och stå för konsekvenserna av våra handlingar.

Nu är han inte den enda new agaren, som precis som religionerna, hotar människorna med skrämsel om vilka hemska konsekvenser det kan föra med sig om man inte följer vägen som de pekar på. Det gör egentligen de allra flesta inom den esoteriska scenen, dvs skrämmer upp folk med allt möjligt, men inte bara med om vad som skulle hända efter döden, utan även låter dom folk tro att det finns mörka sataniska krafter som styr och manipulerar folk. Andra hävdar att inte alla människor har en själ och somliga att vem som väljer att vaccinera sig kommer att gå ett hemskt öde till mötes.

Det är bara skrämsel som de kommer med, samtidigt som de förespråkar att vara en god och kärleksfull människa.

Men det är inte kärlek att skrämma folk och det är inte kärlek att hota med konsekvenser. Kärlek är att hjälpa andra att bli av med sina rädslor. Kärlek är att tala om för folk, att det inte finns något att vara rädd för och att hjälpa folk bli fria från sina illusioner om att det skulle finnas några mörka och onda makter. Kärlek är att älska villkorslöst. Kärlek är att se det gudomliga i alla levande varelser.

Rädslor är bara en produkt av förståndet och när vi dör försvinner dom förstås. I det gudomliga finns det inget jag som är rädd längre. Det är insikter man kan komma till i djup meditation, insikter som dessa wannabe guruna inte ännu har haft.

Det är ingen skillnad mellan religionernas skrämsel och skrämseln som dessa personer kommer med. I tusentals år har religionerna skrämt människorna och nu fortsätter skrämseln från andra håll och kanter. Därför är det bättre att söka själv, att meditera och observera sig själv och sina rädslor, se varifrån dom kommer och hur dom uppstår, för att komma till egna insikter, än att lyssna på dom som inte gjort det.

Annons:
Condor
2022-01-03, 14:39
#1

#0:

Lustigt att pseudogurun som du menar säger till folk att de inte ska låta sig styras av rädslor, men samtidigt ger han dom anledningar till att vara rädda och bjuder in folk att leva i hans egen paranoiavärld. Somliga är värre än Jehovas vittnen.

Rädsla är i grunden en livsräddande instinkt, en biokemisk reaktion i hjärnan som ökar adrenalinnivån vid fara så att koncentration och reaktionsförmågan ökar. Den gör oss också vaksam så att vi förebygger att hamna i farliga situationer och inte gör dumheter som kan skada oss.

Men om man ger människor irrationala anledningar till att vara rädda och bygger upp en paranoiavärld i sina fantasier, som man förmedlar till andra är man antingen psykisk sjuk eller man har som syfte att manipulera andra människor. I alla tider har religioner spridit skrämsel om vad som händer om man inte följer dom och nuförtiden är det självutnämnda "ljusarbetare" som håller på med manipulation.

Condor
2022-01-03, 14:46
#2

Tillägg:

Så kan man lätt bedöma vem som är seriös. Man kan lära ut någonting så som man dukar ett bord där alla som vill kan ta för sig. Men om man säger att om du inte följer min lära kommer du…… t.ex. möta ett fruktansvärt öde eller stå inför gud och liknande uttalande, då dukar man inte bordet utan stoppar in maten i folks munnar med våld.

Det är den stora skillnaden mellan äkta gurus och wannabes. Äkta gurus hotar aldrig med konsekvenser om man inte följer deras lära.

FataMorgana
2022-01-03, 15:16
#3

#1:

Ja precis. Det finns rädslor som är bra att ha och rädslor som är irrationella.

Osho beskrev det nästan som du: Jag översatte lite härifrån https://www.osho.com/highlights-of-oshos-world/osho-on-fear-quotes

Rädsla är medfödd och mycket viktig. Du kan inte överleva utan rädsla. Rädsla är normalt. För att du är rädd, lägger du inte handen i elden. Eftersom du är rädd går du på höger eller vänster sida, som det är föreskrivet i ditt land. Eftersom du är rädd undviker du gift. Du kliver åt sidan av rädsla när en lastbilschaufför blåser i tutan.

Om barnet inte är rädd kan det inte överleva. Hans rädsla skyddar hans liv, på grund av denna naturliga tendens att skydda sig själv … och det är inget fel med det - du har rätt att skydda dig själv.

Rädsla är intelligent - så om du stöter på en orm kommer du att fly snabbt. Det betyder inte att du är feg, det är bara smart. Men det finns två alternativ… Rädsla kan bli onormal och patologisk. Då fruktar du saker som du egentligen inte borde vara rädd för – även om du förstås kan hitta ett argument för dina onormala rädslor.

Och eftersom det är möjligt, har präster använt den möjligheten, politiker har använt den. Alla typer av förtryckare har använt den. De gör rädslan sjuklig, och då blir det väldigt lätt att utnyttja dig. Prästen gör dig rädd för helvetet. Se bara på skrifterna - med vilken glädje de beskriver all tortyr, verkligen lustfyllt. Skrifterna beskriver varje tortyr in i minsta detalj.

Samhället, kyrkan, staten, de vill alla att alla ska vara ständigt rädda: rädsla för det kända, rädsla för det okända, rädsla för döden, rädsla för helvetet, rädsla för att förpassa himlen, rädsla för att inte skapa dig ett namn i världen, rädd av att bara vara ingen.

Life should be surrounded by love, not by fear. It is fear that creates anger. It is fear that ultimately creates violence.
Upp till toppen
Annons: