Annons:
Etikettmeningen-med-livet
Läst 75 ggr
Condor
2021-12-01, 15:26

Meningen med livet

Meningen med livet är någonting som nästan alla människor i alla tider har funderat på och diskuterat om. Somliga har skapat sig en tro eller övertygelse medan andra säger att de inte vet.

För att svara på frågan måste man definiera den. Meningen för vem? Eller för vad? Meningen att det existerar liv? Meningen att det existerar människor? Meningen med hela existensen?

För att förstå meningen med att det finns människor, måste man förstå meningen med att det finns liv. För att förstå meningen med att det finns liv, måste man förstå meningen med hela existensen och universumet. Men vi förstår inte ens hela universumet, inte ens det som ligger innanför de fysiska gränserna. Hur kan vi då förstå meningen med någonting som vi inte förstår? Liv kan vi bara förklara biologiskt, men processen som ligger bakom befinner sig utanför biologin.

Det enda som vi kan förstå är vilken mening som man personligt har för någonting som vi känner, t.ex. vilken mening en människa har för andra människor. Det kan man förstå rationellt, även om svaret kan vara subjektivt.

Meningen med helheten av allt ligger utanför rationella föreställningar och utanför tid och rum. Förståndets gränser ligger där som man ställer frågan "vad var före tiden?". Redan frågan är fel, för den innehåller antagandet att det skulle finnas en tid redan före tiden. Men det är så som förståndet fungerar. Förståndet kan bara tänka rationellt. Man vet att det inte finns en tid före tiden, men ändå blir man lurad av förståndet att resonera som om det skulle finnas en tid före tiden och undra vad som var före tiden.

Det finns alla möjliga föreställningar med meningen av liver, inom religion eller filosofi. Men det är rationella föreställningar. Somliga tror att de har ett visst (andligt) uppdrag och är därför speciella, men kyrkogårdarna är fulla av människor som trodde vara speciella, men i bästa fall hade deras liv en mening för andra människor eller för dem själva. Jorden fortsätter att snurra och det dör och föds nya stjärnor hela tiden, liksom det dör och föds nya människor, oavsett vad vi gör, tills det en dag inte existerar liv på planeten längre. Jorden kommer också att dö. Vilken roll spelar i det ögonblicket alla människornas roll för hela universumet?

Hur man än ser det, funderar på det, så finns det inget bra svar på frågan. Det bästa svaret som jag har med meningen med livet är…….. "att vara människa".

  • Redigerat 2021-12-01, 15:26 av Condor
Annons:
Upp till toppen
Annons: