Annons:
Etikettandlig-utveckling
Läst 127 ggr
FataMorgana
2021-06-24, 11:24

Ondskan som inte finns

Nu säger jag inte att det inte finns människor som gör onda handlingar, för visst finns det folk som krigar, mördar, mobbar och som gör en massa andra hemska saker. Men sen finns där också en "ondska" som bara existerar i huvudena på folk och som inte är verklig.

Det är den "ondska" som vi gärna tillskriver andra, men som verkligen inte finns där på riktigt. Det är när vi t.ex tror något om vissa personer, som t.ex att andra smider planer för att göra oss illa, medan de i själva verket har något helt annat i sitt sinne eller när man tror att våra politiker och regeringar bara jobbar för att skada oss och att läkemedelsindustrin bara vill göra oss så sjuka som möjligt. Då uppfinner man en slags ondska som inte är real, dvs en "ondska" som endast finns i det egna huvudet.

Även våra nära och kära, vänner och arbetskollegor händer det ofta att vi tillskriver ondskefulla beteenden. Vi har så lätt att tro att folk beter sig på det ena och andra sättet bara för att de skulle vilja skada oss eller för att vara taskiga och att de har en massa onda agendor. Men sällan är sakerna så som vi tror. Mycket av det som utspelar sig i våra huvuden motsvarar verkligen inte det som verkligen händer där ute.

På den andliga vägen handlar det mycket om att sluta föreställa sig saker om andra och om att lära sig se skillnaden mellan det som endast utspelar sig i våra huvuden och mellan det som verkligen händer där ute. Om vi bara slutar tro en massa saker om andra så blir också ondskan som vi ser så mycket mindre. Nu säger jag inte att krigen och morden upphör, men iallafall upphör den "ondska" som egentligen inte finns, men som vi själva skapar i våra huvuden.

Annons:
mörkaögon
2021-06-26, 00:53
#1

#0: Förstår precis vad du menar och håller med dig helt!
Ingen föds ond! Att hata är något vi lär oss liksom att vara misstänksamma mot andra.
Hat och misstänksamhet bottnar i rädsla och osäkerhet.
När någon tror att andra vill ont, oavsett om det gäller kollegor, världsledare, vetenskapsmän eller andra, är det rädslan som talar.
En rädd person är en osäker och otrygg person som lätt blir ett offer för konspirationsteorier och "falsk vetenskap".
Alla har vi våra rädslor, men alla har vi också möjligheten att ifrågasätta dem och jobba på att vår egen realism och vår inre trygghet.

"En dag ska vi dö, men alla andra dagar ska vi leva"

FataMorgana
2021-06-26, 16:43
#2

#1: Ja precis, det är som du skriver 😊

Upp till toppen
Annons: