Etikettandlig-utveckling
Läst 59 ggr
FataMorgana
2021-05-15, 12:01

Andlig utveckling eller ego utveckling

Osho beskriver egot egentligen ganska bra när han beskriver det som en spänning mellan det man är och mellan det man vill vara. Man är fattig och vill blir rik eller man är okunnig och vill bli klok och så är det för det mesta med oss människor, att vi inte är nöjda med oss själva så som vi är, utan vi vill bli någonting och uppnå någonting och kanske själva bli till någon som andra ser upp till. Vi vill känna oss speciella och vara duktiga, visa och kloka och kanske någon som kan vägleda andra och ge svar på deras frågor.

Sen ordnas det seanser hit och kurser dit för att vi ska uppnå det som vi vill uppnå och för att vi ska bli till den som vi vill bli, för att vi inte är nöjda med oss själva, eller med andra ord för att egot inte är nöjd. För det är ju bara är egot som vill uppnå någonting och som vill bli någonting. Det är bara egot som vill känna sig speciell, som vill se sig som duktig eller klok och som vill se sig som en vägledare åt andra.

Men andlig utveckling handlar inte om att uppnå någonting eller om att bli någonting och inte om att utveckla några speciella förmågor, utan andlig utveckling handlar om det raka motsatta, dvs om att sluta vilja bli någonting och att sluta försöka uppnå någonting. Det handlar om att komma till insikt om att man duger precis som man är och hur lite vi med vårt förstånd kan förstå oss på det gudomliga och på meningen med livet. Det finns alltså inget att uppnå och inget att bli, men massor med sätt att tillfredsställa våra egon på.

Så sträva inte efter att bli duktigare och bättre, visare och klokare. Om någon strävar efter att verka duktig i andras ögon så gör man sig beroende av dessa människor. Men om man nöjer sig med hur man själv ser på sig för att vara nöjd med sig själv så är man ödmjuk och fri.

Glöm alla tankar på att bli medial och att kunna lägga kärleksbudskap åt andra och glöm alla tankar på att bli en stor healare. Glöm allt som har med spöken och demoner att göra och glöm alla kanaliseringar från uppstigna mästare och änglar, för det har ingenting med andlig utveckling att göra.

Andlig utveckling handlar om att titta djupt in i själv och att konfronteras med sina egna fel och brister och att sluta att projicera sina egna negativa egenskaper på andra. Det handlar om att tampas med sina egna spöken och demoner som ger sig till känna i form av bland annat rädslor och begär.

Se alltså upp på er andliga väg, så att ni inte gör samma misstag som så många andra, att ni låter er ledas av ert ego och försöker att bli och uppnå någonting. Sök inte efter rikedom och prestige och att få era namn kända, utan sök inåt i stället, er gudomliga natur och inte efter att tillfredsställa era egon. För där i djupet av dig själv, i ditt innersta inre finns det inget ego som vill det ena eller andra och inget ego som söker beröm av andra. Det gudomliga är fri från egots önskningar och föreställningar och lycksalig i sig. Det gudomliga vill inte uppnå någonting, bara egot vill.

Avslutar med två passande citat av J. Krishnamurti som jag själv har översatt till svenska:

"Egot kan välja ett ädelt syfte och använda det som ett medel för sin egen expansion."

"Vi vill alla vara berömda människor och i det ögonblick vi vill vara något är vi inte längre fria."

(texten finns också på min blogg att läsa)

Condor
2021-05-15, 12:34
#1

#0:

Det där är någonting som är värt att reflektera över, t.ex. vad är den egna drivkraften till att man lär saker som t.ex. healing. Vill man hjälpa andra människor eller vill man vara t.ex. en "stor healer" i andras ögon? Är det hjärtat eller egot som är drivkraften?

Om det är hjärtat som är drivkraften, öppnar man upp de energikanalerna som healande energier flyter genom. Men om det är egot, öppnar man upp andra kanaler och healingsenergerna flyter inte lika starkt.

Med andra ord, ju mer man vill bli t.ex. "en stor healer", ju mindre stor" blir man. Ju mindre man vill bli det, ju större blir man. För nybörjare är ofta så att egot är en hel del inblandat. Den andliga utvecklingen sker när egot minskar och hjärtat öppnar sig. Varje väg börjar med det första steget.

Upp till toppen