Annons:
Etikettandligt-upplysta-kända-personer
Läst 1487 ggr
FataMorgana
2018-09-06, 12:37

Kärlek

Citerar lite från Osho om kärlek härifrån: https://www.osho.com/de/read/osho/osho-on-topics/love

Det handlar inte om ett förhållande, det är ett tillstånd. Du älskar inte. Du är kärlek. Kom ihåg, när jag pratar om kärlek, talar jag om kärlekens tillstånd. Ja, relationer är bra, men förhållandet blir fel om du inte har nått kärlekens tillstånd. 

En människa är kärlek när dess väsen är tyst, det är tystnaden. En Buddha är kärlek, en Jesus är kärlek - inte kärlek till en speciell person, utan bara kärlek. Din egen atmosfär är kärlek. Den är inte inriktat på någon speciell, den sprider sig i alla riktningar. Den som kommer nära en Buddha, kommer att känna den, kommer att flöda genom den, badas i den. Och den är utan villkor.

Kärlek ställer inga villkor, inget men och inget om. Kärleken säger aldrig, "Uppfyll dessa villkor, då kommer jag att älska dig." Kärlek är som andning: när det händer är du bara kärlek. Det spelar ingen roll vem som kommer nära dig, syndare eller helgon. Den som kommer nära dig, kan känna kärlekens vibrationer, han är lycklig. Kärlek är ovillkorligt att ge - men bara de som har det kan ge det.

En av människans märkligaste lutningar är att han ger bort saker han inte har. Du ger kärlek bort, men du har inte den, du ber  andra om kärlek, och de har inte den. Tiggare ber tiggare.

Kärleken måste först blomstra i din innersta kärna. Det är kvaliteten på att vara ensam, glad ensam, glädjande ensam. Det är kvaliteten på icke-tänkande, tystnad. Det utrymme där kärleken blommar är rent medvetande.

Och när den blommar, har du så mycket av den att du knappast kan bära den. Glädjen är så svår att bära att det  nästan är smärtsamt. Den är så tung som molnen, som är fulla av regn, de måste tömma sig, de måste regna ner, de måste befria sig. Om kärlek uppstår i det tysta hjärtat, måste det delas, det måste ges bort, du kan inte göra något annat.

Während meines ganzen Lebens habe ich immer gedacht, dass ich jemanden liebte. Nun, wo ich das erste Mal hier bei dir bin, frage ich mich: Habe ich jemals wirklich geliebt? Bin ich überhaupt fähig zu lieben? Bin ich fähig, dich zu lieben? Oder hat das Leben mich an einen Punkt gebracht, wo sich kein Glücksgefühl von Liebe mehr einstellt? Dein grundlegender Irrtum ist, dass du glaubst, immer jemanden geliebt zu haben. Welcome to the world of OSHO – one of the most influential mystics of the 20th century – whose insights into the science of the inner continue to touch and inspire the hearts of millions of individuals worldwide
  • Redigerat 2021-10-23, 16:34 av FataMorgana
Annons:
FataMorgana
2018-09-11, 09:43
#1

En till text av Osho. Det här får mig att tänka på Jesus och på alla som ville fängsla honom. (egen översättning)

Autentisk vänlighet: 

En gång blev Gautama Buddha frågad, "Har de upplysta vänner?" Och han svarade: "Nej." Den frågande blev chockad för att han trodde att någon som är upplyst måste ha hela världen som en vän. Men Gautama Buddha hade rätt, oavsett om det chockar dig eller inte. När han säger "den upplysta mannen har inga vänner", menar han att han inte kan ha vänner eftersom han inte kan ha några fiender. Det hör samman. Han kan ha vänlighet men inte vänskap.

Vänlighet är en oriktad, oadresserad kärlek. Det är inte ett avtal och inte ett kontrakt. Vänlighet existerar inte mellan en individ och en andra individ. Den består av en individ och hela existensen, och människan är bara en mycket liten del av den, eftersom träden är en del av den, djuren tillhör den, floderna hör till den, bergen tillhör den, stjärnorna hör till den. Vänlighet innebär allting.

Vänlighet är exakt vad du är, om du är äkta och autentisk. Sedan börjar du sända den. Den kommer av sig själv, du behöver inte ta upp den. Den som kommer nära dig kommer att känna den vänligheten. Det betyder inte att du inte kommer att få fiender längre. Bara själv kommer du inte att vara fientlig mot någon eftersom du inte längre är vän med någon. Men din storhet, din medvetenhet, din lycka, din tystnad, din fred kommer att förolämpa och irritera många. De kommer att göra dig till en fiende för många, för att de inte förstår dig.

Faktum är att de upplysta har fler fiender än de oupplysta. De oupplysta har några fiender och några vänner. De upplysta har nästan hela världen mot sig som motståndare, för den blinde kan inte förlåta den som har ögon, och den ovetande kan aldrig förlåta den som vet. De kan inte känna kärlek för en person som har uppnått uppfyllelse eftersom deras egon är sårade.

Den upplysta har inga vänner och inga fiender, bara en ren, oadresserad kärlek. Han är redo att dela den med alla som är öppna för den. Detta är äkta, autentisk vänlighet.

Men en sådan person kommer att provocera mångas egon. Han kommer att skada dem som tycker att de är viktiga och mäktiga människor. Presidenterna, drottningarna, premiärministrarna och kungarna gör sig genast sorger och tankar. Den som inte har någon makt blir plötsligt i fokus för allas uppmärksamhet och lockar fler människor än de som har makt och pengar och prestige. En sådan person kan inte förlåtas! Han måste straffas, oavsett om han har begått ett brott eller inte. En upplyst person kan inte begå ett brott; det är en fullständig omöjlighet. Men att vara oskyldig, att vara snäll, att vara kärleksfull, vara autentiskt du själv- det räcker för att höja mångas egon mot dig.

https://www.osho.com/de/read/featured-articles/other-myself/authentic-friendliness

[Hukanson]
2018-09-14, 13:55
#2

Så väldigt många tar till sig ljuset nu och det sker i hela mänskligheten. Som Dalai Lama säger: Alla människor är mina bröder och systrar. Religioner har spelat ut sin roll. Baha'ullah säger: Hela mänskligheten är en enhet och hela världen är en familj. Vi har mycket mer ljus idag än bara för trettiofem år sedan. Vänligheten är ett måste om man ska vara fungera och vara framgångsrik på en global arbetsmarknad idag. Ingen kan vara beroende av vänner eller ha råd att skaffa sig fiender.

Det fanns många filosofer på nittonhundratalet men de levde inte i vår tid på tjugohundratalet. Man kan säga att kärleken är annorlunda idag - annorlunda till sitt innehåll på flera sätt. Men vänlighet mellan människor har alltid varit av godo. Men kanske att de som trodde sig upplysta förr skulle vara just så frustrerade gentemot det större ljus som finns idag bland de upplysta!

Vi har en gyllene chans att lära oss om kärleken idag - låt oss aldrig kasta bort den genom att slösa tid med att läsa gamla böcker och dyrka gamla filosofer som bakom sin upplysta fasad gömde ett mörkt ego.

FataMorgana
2018-09-14, 14:58
#3

#2 

Vilket ljus menar du då att skulle finnas hos de upplysta idag som är större än ljuset som var och en av oss i vår sanna gudomliga natur redan består av och är? Finns det ett ljus som är större än Guds ljus?

FataMorgana
2019-12-03, 13:32
#4

puffar upp.

retep
2019-12-04, 20:58
#5

Tänker att Guds ljus är så stort och ljust som man har förmåga att uppfatta det…erfara det det. Även upplysning är utveckling till högre nivåer. Det vi gör med vår personlighet är personlig utveckling. Andlighet är själens uttryck som utvecklas och kultiveras genom personliga erfarenheter.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

FataMorgana
2019-12-05, 17:27
#6

#5

Ja det har du rätt i. Dessa ord och begrepp används alldeles för godtyckligt för saker vi föreställer oss, men inte bara det, utan det känns också som att  begreppet andlighet även används för godtyckligt för saker som vi gör, som om folk delar in olika sysslor i att endera att vara andliga eller inte andliga, som att nu gör man något andligt som t.ex. yoga och en stund senare gör man något som inte är andligt som t.ex diskar. Genom yogan utvecklar vi oss förstås andligt, det hjälper oss på vägen, att förstå oss själva, uinversum och Gud bättre, vilket kanske diskandet inte på samma sätt gör, men för mig handlar andlighet dock mer om hurdan man Är än om vad man gör, som att göra yoga med sin fulla uppmärksamhet och med kärlek för sin kropp och ande och att diska med sin fulla uppmärksammhet och med kärlek för porslinet. 

Det är förresten kul att se dig här igen 🌺

Annons:
retep
2019-12-05, 23:09
#7

Tittar in då och då, men på ett djupare plan är jag här mest hela tiden. Det är just särskiljandet vi gör som visar på hur vi inte riktigt har någon djupare kontakt med vår andlighet, än mindre vår själ.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

FataMorgana
2019-12-06, 10:52
#8

Så lustigt då, ser nu att jag postade mitt svar i fel tråd. Det där dom godtycklighet skrev du ju i den andra tråden. Men det förstod du nog. Men visst är det som du säger om särskiljandet.

retep
2019-12-06, 20:52
#9

Vi har säkert simultanförmåga nog att utbyta tankar och mixa lite mellan trådarna,😄

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

retep
2019-12-06, 20:52
#10
FataMorgana
2019-12-07, 10:45
#11

Javisst 🙂

Upp till toppen
Annons: