Annons:
Läst 1018 ggr
JRSN
2018-12-05, 20:41

Meditation inte allena saliggörande

Fenomenet "Meditation" anses i allmänhet vara bra för personlig utveckling och andligt uppvaknande. Och rent generellt skulle jag nog skriva under på att meditation är bra för människan, om fler ägnade sig åt meditation skulle världen säkerligen vara en bättre och mer harmonisk plats att leva i. Men detta beror endast på att folk i gemen är exeptionellt utåtriktade, aktiva (och egocentriska).

Men det finns dock en och annan (mig själv inkluderad) som alltid varit inåtvänd och kontemplativ. Jag har alltid levt i ett meditativt tillstånd, en ordlös existens, och har varit nödd att istället aktivt vända mig utåt; lära mig tala, lära mig känna in och socialisera med andra människor. Att i den situationen träna på och använda meditation skulle vara rent kontraproduktivt. Ungefär som att låta en delfin träna på att simma, det blir liksom överflödigt.

Jag är av uppfattningen att balans är viktigt för människan att eftersträva, på en mängd olika områden. Om man därför är kontemplativ till sin natur så bör man träna på det motsatta, på det man INTE behärskar. Motsatsen till att Meditera skulle således vara att "Exteriera", dvs vända uppmärksamheten utåt. Att öppna upp, aktivera tankarna och börja kommunicera, i överförd betydelse att socialisera (med andra).

Märkligt nog tycks människor gå kurser i och träna på det de redan behärskar. Pladderapor och språkekvilibrister brukar således gå på skrivar- eller retorikkurser medan mer djupsinniga tänkare åker på retreat eller genomför en schamansk "trumresa". Den så viktiga balansen går förlorad och människan närmar sig extremismens tveksamma utmarker. Askes eller frosseri, meditation eller "exteration"? Nej, jag tror den 'gyllene medelvägen' är den rätta metoden!

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Annons:
_Fisken
2018-12-05, 21:23
#1

Är det inte så att meditation balanserar upp en stressig livsstil? Det är därför det verktyget blir mer och mer populärt. Du behöver ett verktyg men ett annat för att kompensera? Frågan är om (rätt) meditation kan få dig mer "exterationerad"?

mörkaögon
2018-12-06, 00:35
#2

#0 Håller med dig!

Det är mänskligt och alltid lättare att välja en väg som är känd och som man känner sig trygg med. Att välja något man inte alls behärskar är mycket jobbigare och kräver så mycket ansträngning.

"En dag ska vi dö, men alla andra dagar ska vi leva"

JRSN
2018-12-06, 09:46
#3

Absolut, 'Fisken', man kan förstås vara stressad även om man är inåtvänd. Det finns säkert etablerade metoder att bli mer utåtriktad på. Dock kanske de inte brukar kategoriseras just under Meditation, tekniken "Mindfulness" kan möjligen vara en av dem. Så är det förstås, 'mörkaögon', det är skrämmande att ge sig in på områden man inte riktigt behärskar. Vi kanske borde uppmuntras lite mer till detta redan i grundskolan. Tack för era svar!

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

retep
2018-12-06, 21:41
#4

Meditation värd namnet balanserar alla tillstånd i livet. Lugnar och skapar harmoni om jag skulle vara stressad, aktiverar och ger kreativitet om jag skulle vara inåtvänd och passiv.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

_Fisken
2018-12-06, 21:51
#5

Undra om följande jämförelse är värd nåt;  En doktor kan ordinera motion för att komma till rätta med en del fysiska åkommor. Kan meditation komma till rätta med  att stärka det mentala?

retep
2018-12-06, 22:25
#6

Det mentala kommer alltid först, eftersom det är vår andliga, psykologiska del som formar och styr det fysiska, fysiologiska. Så en väl utprovad meditationsteknik balanserar och stärker både det mentala och det fysiska. Det är vad sann Yoga egentligen är och gör. Yoga vari meditation ingår.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Annons:
JRSN
2018-12-06, 23:43
#7

Intressant tanke, att meditation skulle kunna aktivera och skapa kreativitet. Men kanske är det så. Om man följer den kinesiska motsatsfilosofin så verkar det logiskt. Ungefär så här: "Om man har en strävan utåt så måste man först söka sig inåt."

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

retep
2018-12-07, 16:31
#8

All meditation som når kontakt med stillheten inom omsluts av det kosmiska , av Universum. Och Universum är  intelligens, kreativ intelligens. Den upplivas och kommer till uttryck i våra liv och i aktivitet

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

NiklasTyreso
2018-12-07, 20:59
#9

Peter uttrycker det hela med andlig vokabulär. Med ett mer kognitionsvetenskapligt språkbruk så sänker meditation stress. Olika personer stressas av olika saker, men meditation tränar förmågan att sänka stressen oavsett om man är introvert eller extrovert. Stress hormonerna, särskilt kortisol, blockerar minnesstrukturer i hjärnan som hippocampus, men tränar du avspänningsresponsen med meditation får du bättre minne. Adrenalin och andra katekolaminer är stresshormoner som kopplar bort de intellektuella funktionerna i hjärnan och kopplar på de områden som styrs instinktivt med fight or flight responser. Stressar man av med meditation blir det därför lättare att leva medvetet som man vill, med färre utagerande känslostormar och lättare att klara av att undvika flykt vid krav etc, för adrenalin påslaget är lägre. Sänker man stresshormonerna så får man lägre blodsocker och lägre blodfetter, för det är stresshormonerna som ökar dessa energirika ämnen så man ska kunna springa från faror och slåss för sitt liv, men i vardagsstress så blir det ohälsosamt och ökar risk för hjärt- kärlsjukdomar. Men sänker man stresshormonerna med meditation minskar risken för sådan sjukdom. Lägre stress nivåer ger bättre djupare sömn och bättre energi. Jag har varit meditations-periodare i 30 år för att jag mår så gott av meditation. Det ger energi. Ett par gånger (bara) har jag haft andliga upplevelser vid meditation, men för andliga erfarenheter tycker jag bön och psalmläsning, gärna i naturen, är mycket mer givande.

Upp till toppen
Annons: