Annons:
Etikettandlig-utveckling
Läst 1754 ggr
FataMorgana
2018-04-06, 14:03

Om demoner ur ett buddhistiskt perspektiv

"Karin rullar fram och tillbaka i sängen. Hon har tittat på klockan flera gånger. Det är 4:30 och hon har varit vaken i minst två timmar. Hon har haft sömnstörningar sedan hon var ung, men det har blivit värre de senaste veckorna och månaderna.  Hon har varit medlem i en tibetansk buddhistgrupp i några veckor och inom några dagar kommer en Lama att komma som hon tänker fråga. Vid tanken lugnar hon sig lite och somnar.

När Laman kommer blir hon lite fundersam, för han är europeisk. Hon är lite förvirrad och finner det konstigt. Hon skulle ha mer förtroende för en tibetansk. Hon letar efter en privat konversation, pratar om sina problem, och laman säger: "Det här är demonerna!" Hon är som träffad av blixten. Hon förväntade sig allt, förutom  något så oanständigt. Hon funderar på att försvinna, men Laman ler mot henne på ett vänligt sätt. Hon frågar honom, "Tror du på demoner och spöken?. Han svarar: Frågan är inte om jag tror på det, utan om de finns. Tja, jag kan berätta svaret direkt: De existerar inte och ändå lider du av det. Hjälper det dig? »

Hon funderar en stund och säger; «Inte rikigt.» « Se så här är det » säger Laman: I den tibetanska buddhistiska filosofin blir alla oangenäma sinnestillstånd kallade för demonor, som sömnlöshet, svartsjuka, ilska, men också återkommande tankemönster. För den enkla tibetanska mannen är de lika verkliga som du och jag. Detta är mycket praktiskt: För om en oallmännbildad tibetansk jordbrukare lider av sömnlöshet går han till en shaman präst. Han ger honom lämpligt motgift mot demonen. Och eftersom hans sömnlöshet kommer från en inre rastlöshet är mannen så lugn att han kan sova igen. Anti-demonhjälpen fungerade, även om det inte finns några demoner.

Demoner är ur buddhistisk synvinkel hinder, otrevliga livssituationer, känslor, tankar, livsmönster som ständigt återkommer och som vi lider av. 

Vi lider alla av demoner, men i sig självt existerar inga demoner , utan de är lika tomma som allt annat, bara tomhet är svår att förstå utan erfarelse av meditation. Saker är inte hur vi ser, tänker eller känner dem, men de är som de är. Vi tycker att det var en trevlig film, men i verkligheten var det bara en film. Din sittplats granne tänker om samma film: "Att den var dum eller tråkig". Men det var bara en film.

Yogi Milarepa har följande historia att berätta: En dag när han kom tillbaka till sin meditationsgrotta från att samlat ved var den full av demoner. De plågade och bespottade honom. Han använde alla de medel som han kände till att fördriva demonerna med. Men ingenting hjälpte. Därefter kom han ihåg sina egna djupa erfarenheter av meditation, nämligen att alla mentala fenomen bara kommer från det egna sinnet. I det ögonblicket försvann demonerna. De hade bara kommit  från hans egen illusion.

I tibetansk buddhism finns ett stort antal demoner, som yttre, inre och hemliga, liksom det finns jordandar och alla andra möjliga former. Men de finns inte som verkliga varelser, men som mentala hinder: som obehagliga känslomässiga tillstånd som avundsjuka, ilska och upprörelse. De finns också som återkommande livssituationer, som beroende av lärare, män, kvinnor, alkohol och som konstanta obehagliag tankar och livsmönster. 

Buddhismen handlar om att övervinna dessa demoner orsakade av ett instabilt sinne. I meditation blir sinnet stabilt och lugnt. Buddhism är ett sätt och en övning för att göra sitt sinne så stabilt att det kan ta kampen mot dessa demoner och sluta segerfullt. 

"Vad ska jag göra?" Frågar Karin. "Fortsätt bara att meditera och att öva. En efter en kommer du att stöta på alla dina demoner och övervinna dem en efter en. Det betyder inte nödvändigtvis att du blir av med dem. Kanske kommer du att i hela ditt liv att från och till lida av sömnstörningar, för det är ett mycket gammalt livsmönster,  men det kommer inte att störa dig så mycket längre.  "Karin vet inte om hon verkligen har lugnat ner sig, men hon har fått så mycket förtroende för den här mannen att hon nu åtminstone åtar sig att följa hans råd."

http://www.peterriedl.at/blog/karins-damon/

  • Redigerat 2021-05-28, 15:19 av FataMorgana
Annons:
[Hukanson]
2018-04-11, 21:03
#1

Om Karin hade gåt till Vårdcentralen med sina sömnproblem hade hon fått sömntabletter och troligen psykofarmaka. Hade det varit lika verksamt för att acceptera och leva ostört?

FataMorgana
2018-04-12, 10:31
#2

Tror du att sömntablatter och psykofarmaka bearbetar orsaksproblemet?

FataMorgana
2022-04-07, 14:28
#3

Kom att tänka på det här inlägget som jag skrev för fyra år sedan efter att ha varit inne på några "nyandliga" sajter och läst lite vad dom skriver om där. Där handlar det mycket om mörka makter och krafter, om mörka energier och entiteter och om demoner och demonisk påverkan osv. Det verkar som att många är väldigt rädda för allt det där och att folk verkligen tror på att det existerar sådana saker.

Men det finns verkligen ingen anledning till att vara rädd för sånt. För i grund och botten består vi ju av den allra högsta energin, av guds energi eller vad man nu vill kalla det för. Det är vår sanna natur. Gud / Källan själv och det kan vi alla erfara här och nu. När man erfarit sin sanna natur ser man att det inte kan finnas något mörker eller någon ond makt som skulle befinna sig på en "högre nivå" än där man själv till sin sanna natur redan befinner sig. Inget mörker i världen kan alltså göra något åt det ljus /åt den energi som är din sanna natur. Dessutom är mörker bara frånvaro av ljus, dvs något som i sig inte existerar. Man kan ju inte kämpa mot mörkret, man kan bara tända ett ljus.

När vi väl tänt vårt eget ljus, med andra ord upptäckt vår sanna natur, så finns där inget mörker längre. Man kan helt enkelt inte tro på demoner och på några självexisterande mörka makter längre och man kan inte tolka någonting till att handla om sådana saker heller. Man ser hur det bara rör sig om mentala fenomen som kommer från det egna sinnet. Tron och alla rädslor som följer tron försvinner och man vet att det inte finns något att vara rädd för. Existensen av demoner och entiteter upphör för gott. Man ser att de inte existerar.

Så därför kan jag bara rekommendera folk att göra det som Buddha lärde ut, dvs att meditera och iaktta sig själv, om man vill befria sig från sina illusioner och slippa vara rädd för sådana här "mörka krafter".

  • Redigerat 2022-04-07, 14:30 av FataMorgana
Upp till toppen
Annons: