Annons:
Läst 1979 ggr
[colors_]
2017-08-31, 01:49

Samadhi, att bli Ett

Samadhi är att absorberas av stillhet och något man kan erfara i meditation. Det är själva nyckeln till meditationen, och meningen med den. Man märker att man "varit där" efter att man "lämnat det", för själva lämnandet är att upptäcka att man varit där…och tvärt om. Det sägs att när man inte längre "kommer tillbaka" från Det så har man kommit Dit och är Ett. Men det är bara en föreställning…

Annons:
[colors_]
2017-10-05, 20:58
#1

En parentes som jag tänkt på. Även om det nu är meningen med meditationen, är inte meningen så som jag lärt mig, att man ska FÖRSÖKA komma dit. Det är något som sker spontant och naturligt… Man ska alltså inte försöka stanna kvar i upplevelsen eller liknande, tvinga sig dit. Det är som när molnen på en mulen dag öppnar sig och solen skiner en stund inombords… Det är inget man kan eller ska försöka kontrollera. :)

Men man kan ta steget och meditera… På så vis kommer man närmare.

☀️

[Vianca]
2017-10-07, 11:18
#2

Det har du helt rätt i Colors. Vilken sann dikt du skriver om solen och molnet.☺

FataMorgana
2017-10-07, 15:03
#3

#1

Det är lite som att försöka att inte tänka på en ljusröd elefant. Hur svårt är nu inte det? Men jo Colors. Jag håller helt med dig, tänker att man dock kanske måste försöka ett tag, innan man inser vilket hinder det är.

[colors_]
2017-10-08, 23:14
#4

Vianca: jag gillar också liknelsen med solen och molnen 🙂

FataMorgana: jag skrev det som en parentes, då jag tänkte att mitt första inlägg kanske kunde leda till att meditatörer som läser kanske börjar försöka att tvinga sig dit, till trancendens, därför skrev jag det om att försöka/inte försöka.

Men jag håller med dig, det börjar oftast med att man försöker, och sedan inser att försökandet kanske står ivägen, då själva erfarandet är att sluta försöka, att bara Vara…det finns inget försökande i trancendens, och inget inte försökande…men det har du säkert koll på.

Det skadar dock inte för den som läser att få en liten knuff "i rätt riktning" tänkte jag 🙂

--------

En annan sak jag ville dela med mig av är något som även har med Samadhi och även med att Bevittna att göra. Jag förstod inte riktigt skillnaden tills jag insåg att Samadhi (att absorberas) är rent medvetande utan objekt (tankar och liknande) MEN, att Bevittna är Samadhi MED objekt…..alltså rent Medvetande med exempelvis tankar i som bevittnas av/i detta rena medvetande… som jag förstår det.

Jag tycker det är en intressant och hårfin skillnad som inte alltid är lätt att tänka på, speciellt för den som kanske nyss börjat meditera och träna yoga.

Något kul är också att varje gång man tappar koncentrationen och absorberas av en tankegång, så Bevittnar man och nuddar vid Samadhi (absorberad i tystnad), så om jag mediterar eller helt enkelt koncentrerar mig på handlingen i en film, och tappar koncentrationen och absorberas i Stillhet med/utan objekt så har jag helt enkelt bevittnat/trancenderat som  jag förstår det… och det roliga är ju att detta nog sker ganska ofta för folk utan att de kanske vet eller förstår vad det handlar om.🎧

Ville bara dela med mig av detta till den som har nytta av det/finner det intressant. Konstruktiva kommentarer är självklart välkomna som vanligt 😉

Michis 08
2017-10-08, 23:33
#5

:)  Va klok du är !!

FataMorgana
2017-10-09, 13:23
#6

#4 

Det är nog rätt så 🙂

Du beskriver det själv så fint att det här kanske inte skulle behövas. Men jag läste det här någonstans. Att en elev gick till sin mästare och sa: Jag  blev Ett med alltet och undrar vad som kommer att hända till näst? Mästaren svarade: Nu måste du också bli av med den här idén, att du blivit Ett med alltet. Bli av med denna idé, för det är ditt sista hinder.  En annan elev sa till mästaren: Jag har uppnått tomheten. Och mästaren svarade: Låt det falla. Låt också det falla!

Annons:
ekorrerror
2017-10-10, 19:31
#7

Inom buddhism förekommer samadhi som en faktor i den åttafaldiga vägen och som en av de tre indelningarna i själva praktiken (sila, samadhi och panna), så dess roll kan inte underskattas. Men inom buddhism är samadhi inte målet med meditation, snarare redskapet som ska penetrera sinnets djupaste lager och resultera i realisation.

Den trefaldiga indelningen har en praktisk betydelse; moralisk leverne och återhållsamhet av sinnesnjutning underlättar koncentration som i sin tur underlättar för visdom att ge frukt.

retep
2017-10-10, 20:08
#8

Det finns en del olika benämningar för samma medvetandetillstånd. Samadhi och Transcendentalt medvetande benämns också Atman. Det är delvis som du säger #7, Det är på ett sätt meningen, men inte målet med meditation . Att erfara Samhadi under meditation är att erfara ett eget fjärde medvetandetillstånd bortom de tre vi vanligtvis känner till. Målet med meditation är som du också säger realisation, yoga, upplysning, kosmiskt medvetande.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[colors_]
2017-10-12, 21:39
#9

#5 Tack,  du också  😃

#6 intressant, jag har börjat inse det nu, hur idéerna kan stå ivägen…som du så bra beskriver det….tror mig förstå hur du menar.

#7 Tack för kommentaren. Jag har alltid gillat Buddhism. Nej, precis, det är inte målet med meditationen egentligen. Man kan ju se det olika, men kanske finns det inget egentligt mål med meditation? Förutom målet att bara Vara, och där har alla mål redan lösts upp i Nuet… men det finns så klart olika uppfattning om detta,  säger inte att just min uppfattning är den rätta.

Retep: precis. Jag har länge undrat vad trancendens är…men har fått en förståelse genom att läsa texter om yoga, och tror jag har en hyfsat bra bild av det nu…men är inte fullärd, har exempelvis läst om "falsk Samadhi" på internet men inte forskat vidare på det, så kan inte riktigt uttala mig något vidare om just det :p

Det är iofs en idé och föreställning om Samadhi/trancendens/Atman jag har och beskriver… men ibland måste man (jag iaf) bara räta ut det intellektuella i det hela för att komma vidare :p hehe.

[colors_]
2017-10-17, 02:18
#10

Citat från denna sida: http://www.chopra.com/articles/samadhi-the-eighth-limb-of-yoga  om bland annat "falsk samadhi".

"Like a flitting butterfly, samadhi is elusive to those who directly seek it. Yet, this eternal bliss is something we all seek. Many who seek heavenly bliss turn to drugs, alcohol, pornography, excessive eating or shopping, gambling, or incessant play of video games. While all of these activities can take us to pleasurable present moments, which may seem transcendent, these are known as false samadhis. They actually create a karmic deficit that brings us to lower lows even though the highs feel so good. 

Finally, as you grow, remember to treat yourself with compassion, love, understanding, and forgiveness. You will fail, fall back into your old patterns, and forget what you’ve learned—that is inevitable. Always remember your own divinity. Remember that you are filled with absolute love and nothing less. And most of all, remember that’s it’s a journey and not a destination."

retep
2017-10-17, 13:53
#11

Även att det är svårt att hålla uppmärksamheten på det högsta, att  man faller tillbaka på invanda mönster och beteenden. Borde det vara ganska uppenbart att alla dessa yttre  försök till tillfredsställande är just falsk Samadhi

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Upp till toppen
Annons: