Etikettandlig-utveckling
Läst 318 ggr
FataMorgana
2021-06-18, 18:32

Guldkorn ur bibeln

Är inte kristen, men tycker ändå att det finns några guldkorn i bibeln som man kan ta vara på 😊 Här är ett par exempel:

"Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga – du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders."

Det här citatet visar på hur viktigt det är börja den andliga utvecklingen och det inre arbetet med sig själv. Det är inte meningen att vi ska peka finger åt andra och tala om för dem vad de har att jobba på, utan meningen är att vi först och främst ska bli medvetna om våra egna fel och brister, de som vi ofta förtränger och som vi inte vill veta av hos oss själva. Sen först när man jobbat på sig själv kan man hjälpa andra.

"Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare som rengör utsidan av bägaren och skålen, medan de inuti är fulla av vinningslystnad och omåttlighet."

Ja inte ändrar ju sig något i ens inre om man talar vackra ord eller klär sig fotsida kläder för att ge ett gott intryck i från sig.

Hur är det med er? Har ni några älsklingscitat eller ställen ur bibeln som ni vill dela med er av eller som ni funderar på eller har någon form av tolkning på, så dela gärna med er. Men glöm inte, att här tolkar vi bibeln utifrån det andliga perspektivet och inte så som religionerna tolkar den. För mig är bibeln och kommer alltid att förbli, en sagobok, men som dock innehåller ett par visheter.

FataMorgana
2021-06-18, 19:05
#1

Enligt Osho dog Jesus inte på korset.

FataMorgana
2021-06-18, 19:46
#2

Här förklarar Mooji vad uttrycket "ingen kommer till fadern utom genom mig" betyder för honom.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

mörkaögon
2021-06-26, 00:58
#3

Intressant ämne! :)
Att "älska sin nästa så som sig själv" är mycket tänkvärt.
Likaså citatet om att vända andra kinden till.

Condor
2021-06-26, 12:33
#4

#3:

När jag var barn, prövade jag ut vad Jesus lärde folk. När en annan kille gav mig en smäll, slog jag inte tillbaka utan vände den andra kinden till. Sen fick jag en till smäll på andra kinden. 😁

Att älska andra så som sig själv innebär också att man älskar sig själv, så som man är och inte så som man vill se sig. Nästan alla människor har förträngda egenskaper och dessa projiceras sen på andra människor. Att älska sig själv som man är innebär en hel del psykologiskt arbeta på sig själv.

FataMorgana
2021-06-26, 17:28
#5

#4:

Det där om att vända den andra kinden till, tror jag man ska tolka symboliskt och inte ordagrant 😁

Som att man inte ska slösa sin energi på att hämnas och reagera och på ilska och strider.

Osho förklarade det ungefär så här; Precis som att din kropp lever på luft, vatten och mat, så får även själen sitt dagliga bröd, dvs en speciell näring av Gud, en spirituell energi. Den gudomliga energin som oavbrutet flyter genom och över oss alla. Och nu kan var och en själv välja vad han gör med denna energi, om han använder den till att vara kreativ eller till att vara destruktiv. Om du använder den destruktivt, då missbrukar du den, det är våld. Om du använder den på ett kreativt sätt kan det bli din väg till Gud. Då börjar den växa i dig, ta dig till högre höjder, ger dig fyllnad. Men om energin inte blir använd på rätt sätt, utan blir bortslösad med sinnlösa och destruktiva aktiviteter, då slutar inte Gud att upp att ge dig energi och du slutar inte upp att slösa bort, utan att du vet vad det är du slösar bort 😊

Vidare förklarar han, att miljoner av människor blir inte uppmärksamma, inte ens i slutat av sina liv. De slutar helt enkelt inte upp att leva sinnlöst och destruktivt och lär sig på det viset aldrig att känna sitt "dagliga bröd", dvs diamanterna som Gud ständigt överflödar dig med. Du kan uttrycka energin i ilska eller i kärlek. Det är samma energi. Vi har alla valet att välja vad vi gör med energin. Om vi vill slösa den på att hämnas och slå tillbaka och fortsätta strida, eller om vi går iväg och uttrycker energin genom kärlek.

(ur boken: I Say Unto You: Jesus: Son of God or Mystic

I Say Unto You: Jesus: Son of God or Mystic? (OSHO Classics) | Osho International Foundation, Osho | ISBN: 9781938755002 | Kostenloser Versand für alle Bücher mit Versand und Verkauf duch Amazon.
Condor
2021-06-26, 17:39
#6

#5:

Som litet barn tänker man inte så långt. Man lär om Jesus i skolan och sen tänkte jag att jag testar ut att göra vad Jesus säger. Men som litet barn lärde jag att om man inte slår tillbaka, kommer killen om och om igen och slår till en. Slår man tillbaka, kan det hända att man får mer stryk, om killen är större och starkare. Men han kommer inte att slå till igen.

FataMorgana
2021-06-26, 17:46
#7

#6: Med andra ord, bör vi inte tolka bibeln bokstavligen 😊 Men det visste vi väl redan.

FataMorgana
2021-07-03, 13:03
#8

När ni ber skall ni inte göra som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att människorna skall se dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.

Det här stycket får mig att tänka på hur viktigt det är att inte sträva efter andras beundran och att inte ställa sig själv i rampljuset. Det får mig att tänka på alla självutnämnda ljusarbetare och vilseledare som det kryllar av på jorden just nu. Men gör inte som dom, för de har redan fått ut sin lön. Strävar man efter prestige får man prestige, strävar man efter beundran får man beundran. Nej, gå i stället in i dig själv och sök efter ditt eget inre ljus som gömmer sig i det fördolda, så höjer sig chansen för dig att upptäcka vad som verkligen finns i ditt inre

  • Redigerat 2021-07-03, 13:08 av FataMorgana
Condor
2021-07-03, 13:11
#9

#8:

Bortsett från att de får beundran av dom som tror på smörjan som de sprider ut, får dom en massa klicks på deras youtube klipps, som de tjänar pengar på. Jo, dom har redan fått deras lön.

FataMorgana
2021-08-18, 17:56
#10

"Sannerligen säger jag er: om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni överhuvudtaget inte in i himmelriket."

Det här fick mig just att tänka på hur vi är när vi är som små barn. Som barn har vi inte så många föreställningar. Vi frågar oss inte så ofta varifrån vi kommer och vart vi går och vad meningen med livet är. Som barn är vi mer här och nu. Som barn leker vi mer och tänker mindre efter. Grubblar inte så mycket över det som varit och morgondagen existerar ännu inte. Det är det som vi gör just nu som är det mest intressanta. Det är på den leken som vi för tillfället leker som vi har vår uppmärksamhet på.

Sen blir vi äldre och börjar fundera mer och ställa oss en massa existentiella frågor. Vi vill få reda på allt, veta allt och förstå oss på allt och tar blicken mer och mer bort från det som vi för tillfället är sysselsatta med. Vi grubblar över det som varit och gör oss sorger om framtiden och våra huvuden blir långsamt fulla med föreställningar. Med föreställningar som vi inte hade som barn. Som vuxna tänker vi efter mer och är mindre här och nu.

När Jesus alltså sa att vi ska bli som barn för att komma in i himmelriket, så menade han nog, att det just är alla dessa föreställningar som vi som vuxna blivit fulla av som vi ska göra oss av med igen och att vi ska börja vara mer här och nu som barnen. Och framför allt, menade han inte himmelriket som de kristna tror kommer efter döden, utan han menade himmelriket som man kan erfara här på jorden, när man släpper alla sina föreställningar och som man endast här och nu kan erfara.

  • Redigerat 2021-08-18, 17:56 av FataMorgana
Condor
2021-08-18, 18:04
#11

#10:

Det finns ett ordspråk som heter att man bara kan hälla någonting i ett glas som är tomt. Vuxna människor brukar inte ha ett tomt glas, utan de är fulla om föreställningar som de har fått av andra människor, som de tror på. T.ex. ger religioner, sekter och andra vilseledare folk beskrivningar om vad gud är, vad som händer efter döden och hur de måste leva för att det ska komma något fint. Det är det fulla glaset och när de söker gud, söker de den guden som religionen beskriver.

Barn brukar att ha ett tomt glas. De är mer öppna för att erfara sanningen.

[snowymountains]
2021-08-21, 19:09
#12

Det var ett tag sedan jag läste genom denna tråden så minns inte riktigt om detta "guldkorn" från Bibeln redan har tagits med. Men tänker på något som Jesus kanske ska ha sagt (jag har egentligen knappt läst Bibeln, men). I alla fall så tänkte jag på uttrycket:

"Att inte kasta pärlor åt svinen."

Tolkar det som exempelvis om man berättar för någon att man hade den mest otroliga andliga upplevelsen och allt var ljus och kärlek…och den personen kanske bara säger åt en att ta in på psyket, eller blir halvt förbannad för att man tror att man är något :D
Då kanske man gör lika bra att vara tyst i stället i det läget…

FataMorgana
2021-08-21, 19:51
#13

#12: Det har jag ofta erfarit. Att det hade varit bättre att vara tyst 😁

[snowymountains]
2021-08-22, 05:35
#14

#13: Det kanske lätt blir så, och egentligen är det synd att man ska behöva vara tyst. Men alla kan ju inte ha den förståelsen man hade kunnat önskat.🙄

[snowymountains]
2021-08-22, 05:59
#15

Och nu dök ett till guldkorn från Bibeln upp i mitt huvud som jag tänker på ibland, nämligen ungefär:

"De ödmjuka skall ärva landet."

Och detta kanske talar för sig själv.
Båda två jag tagit upp här verkar komma från något som kallas bergspredikan, om man googlar citaten…

  • Redigerat 2021-08-22, 06:00 av [snowymountains]
FataMorgana
2021-08-22, 12:35
#16

#15: Det här hittade jag på den tyska yogawiki sidan om ödmjukhet.

"Ödmjukhet är en djupgående blygsamhet, en anspråkslöshet, en vilja att tjäna. Ödmjukhet är inre hängivenhet, ofta också en djup hängivenhet till Gud. Ödmjukhet är en slags tyst kärlek. En som vilar i sig själv kan känna djup ödmjukhet. Han behöver inte blåsa upp sig själv, han behöver inte låtsas vara något han inte är. Ödmjukhet innebär också respekt för andras färdigheter och bidrag."

Condor
2021-08-22, 12:45
#17

När det talas om ödmjukhet, tänker jag alltid på vad Don Juan sa till Castaneda gällande ödmjukhet:

"Krigarens ödmjukhet är inte detsamma som tiggarens ödmjukhet. En krigare böjer inte sitt huvud inför någon, men samtidigt tillåter han inte att någon böjer sitt huvud inför honom. Tiggaren å andra sidan faller på knä i en blink och sopar golvet för alla och envar han håller för uppsatta personer, men samtidigt begär han att någon som står lägre ska sopa golvet för honom. Det är därför jag inte vet hur en mästare känner sig. Jag känner bara krigarens ödmjukhet och den tillåter mig aldrig att bli mästare för någon. (Berättelser om makt sid 29) Krigarens självförtroende är inte samma sak som vanliga människors självförtroende. Den vanliga människan söker visshet i betraktarens ögon och kallar det självförtroende. Krigaren söker otadlighet i sina egna ögon och kallar det ödmjukhet. Självförtoende betyder att vara säker på sin sak, ödmjukhet innebär otadlighet i tankar och känslor. (Berättelser om makt sid 16) "

Och nu citerar jag mig själv ur mitt inlägg "att leva som en krigare":

". En krigare är inte beroende av andras åsikter och hans ödmjukhet relaterar till hur han "står där för sig själv". Detta förvandlar ödmjukhet till styrka, eftersom han inte behöver andra människor för att bekräfta sig själv och sina handlingar. Han behöver inte spendera någon handling eller energi för att avsiktligt ge en viss bild till sin omgivning eller för att bekräfta denna bild för omgivningen."

Med andra ord, ödmjukhet ger/är styrka!

[snowymountains]
2021-08-22, 14:01
#18

Det var två förklaringar av ödmjukhet som är bra. Själv känner jag som att ödmjukhet är något slags förhållningssätt (att vara "mjuk inför sitt och andras öde", öd-mjukhet). Lite som i FataMorganas förklaring, att förhålla sig till sitt och andras öde med kärlek, men inte för den sakens skull låta någon trampa på en, lite som i Condors förklaring.
Jag har en känsla vad ödmjukhet kan vara…men det var inte lika lätt att sätta i ord 🙂

Tänker på Jesus. Han var ju ödmjuk, men hans ord uppfattar jag ofta som rätt hårda (och rättvisa), han handlade i kärlek, men lät ingen och inget trampa på honom.

Condor
2021-08-22, 14:29
#19

#18:

Jesus höll sig till sanning. Om sanningen är hård, blir också orden hårda. Annars är det ingen sanning.

Lussan20
2021-08-22, 14:40
#20

Högmod går före fall!
Att vara stor och styv i korken och skryta , ja det går ofta före fall, som Kejsaren som var naken…

Condor
2021-08-22, 14:49
#21

#20:

Kejsaren kan inte ha varit smart. Om tyget bara är synligt för de kloka, måste han ju räkna med att om han tar på sig dessa kläder, att han är naken för en hel del människor.

FataMorgana
2021-08-22, 15:22
#22

#20:

Ja det är också ett vist ordspråk. Att högmod går före fall och därför behöver vi egentligen inte göra så mycket alls om vi upplever att någon är stor i korken och skryter. För ödet eller karmat kommer nog att ta hand om det. Så i den bemärkelsen, att när vi ser någon vara mycket högmodig, är nog det bästa rådet att ignorera det. Vem som skryter väldigt mycket gör ju ofta bort sig själv till slut.

Men för det mesta används termen högmod i syftet att förolämpa andra. Om vi inte gillar andra och inte kan skylla på dem för något specifikt kan vi åtminstone kalla dem för högmodiga. Så därför ska vi också vara försiktiga med att beteckna andra som högmodiga. Människor har olika uppfostran, olika vanor och kommer från olika kulturer, vad som kan leda till att de uppfattas som högmodiga. Ofta projicerar vi också våra egna negativa egenskaper på andra och ser andra som något dom inte är.

[snowymountains]
2021-08-22, 19:56
#23

#19: Jo, visst är sanningen hård och kall ibland.

Condor
2021-08-23, 11:43
#24

#23:

Jag tänker t.ex. på saker när han kallade de skriftlärda för hycklare, som själva inte går in i himmelsriket, men som inte släpper in andra heller. Eller när han kastade ut handlarna ur templet. Kritik är helt enkelt kritik.

[snowymountains]
2021-08-23, 13:18
#25

#24: Ja, det är nog så jag uppfattat honom också, det lilla jag läst av vad han ska ha sagt och gjort 🙂

mörkaögon
2021-08-25, 00:57
#26

"Älska din nästa såsom dig själv"

För mig betyder det att man ska älska sig själv och andra lika mycket och det är en fin och logisk tanke i min värld att älska andra och sig själv på samma vis.

Condor
2021-08-25, 12:18
#27

#26:

Att älska sig själv innebär också att bli medveten om sig själv och att acceptera sig själv med alla sina fel och brister, som människor ofta tenderar till att förtränga, för att kunna se sig själva som de vill se sig. Först när man inte längre förtränger vad man inte vill se och älska sig med dessa fel, kan man acceptera andra människor med samma fel och brister. Det som man inte accepterar på sig själv, accepterar man ännu mindre när det uppträder hos andra människor.

Många människor älskar bara föreställningen som de har av sig själva och av andra människor och inte det som de är på riktigt. Det där är egentligen psykologi, men det är också en viktig del av den andliga vägen.

Upp till toppen