Annons:
Läst 3919 ggr
[Svartkajan]
2014-04-03, 13:14

Meditation för nybörjare

Här kommer en text från min blogg. Det var så här jag själv började en gång, jag hoppas att den kan vara till hjälp för den som är nyfiken.

Du kanske aldrig har mediterat tidigare eller så har du gjort det förut men kommit av dig. Det här är kursen för dig som är ny och dig som vill starta om och börja från början igen.

Att meditera behöver inte ta lång tid och inte heller behöver det vara svårt och krångligt. Som nybörjare är den första utmaningen att lära sig att fokusera på EN sak och släppa allt annat. Det kan låta enkelt men i en vanlig vardag med femitoelva saker och tider att passa kan det vara en riktig utmaning. Här följer en steg för steg metod för dig som vill återta lugnet och friden i din kropp och själ och ingen av dem tar mer än tio minuter.

I alla meditationer börjar du med att sätta dig på en stol med fötterna i golvet eller lägg dig ner raklång. Slappna av i dina muskler genom att först spänna dem och sedan slappna av så att du känner kontrasten. Börja med fötterna sedan benen, magen, bröstkorgen, armarna och slutligen huvudet.

Vecka 1

Sätt ett larm på tio minuter på din mobil, timer, äggklocka eller vad du har att tillgå. När du är avslappnad tar du ett djupt andetag, håller inne luften i lungorna, räknar till fyra och sedan släpper du ut, håller medan du räknar till fyra och sedan andas du in igen. Gör så i minst fyra långsamma andetag, ta så många du behöver.

Känn hur din kropp börjar tryckutjämna all stress och att stressen börjar försvinna inombords. Slut dina ögon och följ dina andetag medvetet. Känn hur luften känns på vägen in, hur det känns när den stannar i lungorna och hur det känns när du andas ut.

Bli medveten om dina andetag, rytmen, känseln, ljudet. Varje gång en tanke dyker upp som vill störa dig ser du den som i en såpbubbla som du berör med din inre hand och då försvinner den. Låt det fortsätta tills ditt alarm ger signal.

Vecka 2

Börja med avslappningsövningen från vecka ett. Därefter tänker du dig att ett ljus strålar ut från ditt huvud mellan dina ögonbryn. Följ ljuset in din tummes längd innanför skallbenet. Här ser du en liten stjärna som strålar av vitt gudomligt ljus. Det här är du, essensen av dig, den okrossbara anden i dig. Här finns bara inre frid, lycka, omfamnande kärlek och närvaro. Tänk dig att du sätter dig ner i detta rum i hjärnan där stjärnan är och se ut genom ögonen som om de vore fönster till världen. Försök att komma ihåg känslan av den här platsen som ett känslomässigt minne. Sitt här och se på världen från din stjärnplats och bara njut.

Vecka 3

Nu är det dags att ta kunskapen från vecka 1 och 2 till en högre nivå. Utan att sluta ögonen ska du nu öva på att hitta till din stjärnplats. Se ut genom dina fönster mot världen, ögonen. Ta tillfället när det kommer. Det kan vara på bussen, i rulltrappan, i bilkön eller vart du nu än är så länge som du är ensam.

Försök att registrera din omvärld utan att värdera den. Hitta objekt att öva på. Låt kvinnan framför dig som påminner dig om någon som gjort dig illa bara vara personen inte känslan. Om du hittar en känsla som är obekväm tänker du dig att den kommer som en såpbubbla till dig som försvinner när du vidrör den.

Fortsätter du med denna övning kommer du att finna mer lugn i dig själv och känna dig mer balanserad. Genom att kunna flytta fokus till din stjärnplats kan du hantera negativa möten eller känslor konstruktivt utan att ta åt dig av känslor som gör dig illa.

Lycka till!

Annons:
SegerSims
2014-04-03, 21:02
#1

Jag tackar så mycket för detta då jag vill lära mig, men en sak gör mig dock lite osäker, tänk om jag somnar hela tiden … slappnar av så mycket att det händer. Hur gör man för att inte somna?

[Svartkajan]
2014-04-04, 11:21
#2

Om man ligger ner kan det hända att man somnar och då sover man gott en liten stund. Förmodligen behöver din kropp vila om du somnar till.

Sitter du upp brukar det inte vara någon fara.

The_pearl
2014-04-04, 15:57
#4

Härligt! Tack :)

gonzo56
2014-04-07, 02:45
#5

Svartkajan: Vad fint att du delar med dig av din erfarenhet här. Det är en fin text du har skrivit.. Men jag vill påpeka ett par saker som jag inte håller med om här: 

Du skriver: "I alla meditationer börjar du med att sätta dig på en stol med fötterna i golvet eller lägg dig ner raklång." 

Nej, inte alla meditationsställningar ser ut så. Det finns andra sätt att bland annat sitta på och att ligga ner är inte att rekommendera vid meditation.. i så fall har du blivit felinformerad (eller för lite informerad?) 

sen så hör klockor och alarm inte alls ihop med meditation och avslappning. Faktiskt kan sådana signaler vara rent skadliga för meditatören under ett meditativt tillstånd.. dessutom är vi mer mottagliga för strålning (från mobiler, datorer och annat sånt skrot) under meditation så håll helst såna apparater på avstånd under meddan. Och framförallt.. släpp kontrollen! klockor, alarm, tid och sånt vill vi helst gå bortom ;)

Kram/Gonzo

Mandra
2014-04-07, 08:11
#6

#5 av gonzo56 Håller helt med!

Svartkajan

Jag började meditera -81 och då fick jag lära mig att meditation är lika med tekniker som syftar till att transcendera sinnet, dvs som får sinnet att gå bortom tanken (ett tillstånd där man är tom på tankar).

Numer används ordet om i princip vad som helst, allt från skogspromenader till att sitta och doppa tårna i vattnet vid bryggan till vanliga avslappningsövningar. Det här är aningen förvirrande tycker jag. 😉

Jag hittade en utförlig text/diskussion om vad meditation är här:

http://home.swipnet.se/buddha/meditera/meditera.html

Bra och informativ text tycker jag. Enligt den finns flera olika sätt att meditera - men de har alla någon form av "högre" mål/syfte. 

"Meditationens effekt och mål kan utifrån detta definieras som: Meditationsteknikerna leder, genom träning, till en ökad förmåga till fokusering och bibehållen koncentration vilket leder till ökad förmåga till medveten observation eller till olika nivåer av absorption. Målet är en ökad förståelse för, och anpassning till, tillvarons sanna natur. Detta nås genom gradvis utveckling och/eller genom plötsliga förändringar."

Vad är syftet med de här övningarna du beskriver? Det känns ju inte riktigt som i def ovan. Är det isf rätt att kalla det meditation? Personligen tycker jag nog inte det.

Annons:
Mandra
2014-04-07, 08:16
#7

#5 av gonzo56 

sen så hör klockor och alarm inte alls ihop med meditation och avslappning. Faktiskt kan sådana signaler vara rent skadliga för meditatören under ett meditativt tillstånd.. 

Definitivt!!! Blev lite chockerad över rådet om alarm!

Svartkajan: Om du verkligen hade uppnått ett meditativt tillstånd i de övningar du beskriver (som jag skulle kalla en vanlig avslappningsövning + två visualiseringsövningar) så skulle du för länge sen upptäckt vilken enorm chock nervsystemet får av höga ljud när man är försjunken i ett meditativt tillstånd. Det är mkt obehagligt - och rent skadligt, som gonzo56 säger.

Mandra
2014-04-07, 08:29
#8

Det finns i princip två totalt olika uppfattningar om hur det går till att meditera. En "skola" som förespråkar att man medvetet går in för att fokusera kraftigt på något och medvetet försöka stänga ute allt annat. De tekniker som lär ut på detta sätt är i majoritet tror jag. 

Man säger (enligt texten i länken ovan):Vårt sinne liknas ofta vid en skock vilda apor som skränar, hoppar och far åt olika håll ständigt och jämt. Meditationstraditionerna har utarbetat ett antal tekniker för att kunna så att säga tämja och koppla dessa apor - våra tankar och vårt sinne.

Sen finns ett mindre antal tekniker/traditioner som istället säger: "Ge aporna vad de vill ha - en klase bananer - så blir de lugna av sig själva."

Jag tror definitivt mer på det senare synsättet (det som förespråkas här är det första) - och på den här punkten har TM varit stora föregångare, då man lär ut det senare synsättet!

Man kan också se det så här:

Enligt synsätt 1: Fokusering och koncentration är nödvändigt för meditation!

Enligt synsätt 2: Fokusering och koncentration är en följd av rätt meditation!

Man måste alltså inte koncentrera sig så hårt när man mediterar. Tvärtom kan detta hindra meditationsprocessen då man då "låser fast" sitt sinne i en viss position och på så sätt hindrar man faktiskt sinnet från att rensa ut skräp OCH att nå det transcendenta! 

Många uppfattar meditation som krångligt och svårt - men det är det bara enligt synsätt och utövande 1.

Praktiserar man enligt synsätt 2 går det som en dans! 😃

gonzo56
2014-04-07, 14:08
#9

Mandra: Jag skriver under på vartendaste ord i dina inlägg här i tråden.. Det här är viktigt! 

och faktiskt så gör det mig lite lessen att det råder så stor förvirring kring det här.. vilket beror på att folk blir felinformerade.. och det blir förvirrande för nybörjare när det finns en hel djungel med metoder/tekniker som felaktigt påstås vara meditation (när de allra flesta tekniker påstås vara något de i själva verket inte är!) Problemet, så som jag ser det, är att det finns en alltför stor iver att lära ut det man tror sig kunna när man har alldeles för lite kött på benen/för lite erfarenhet av det man försöker lära ut. Man kanske då tror att man hjälper till (vissa kanske får en liten hjälp eller tröst av det) men faktum är att man då bara gör det svårare för nybörjare att hitta rätt! <--- ! 

Om man istället tyglade sitt ego (för det är många gånger så, att egot vill känna sig kunnigt och duktigt/ höja sig över andra/ vara 'gurun') och väntade lite.. tills man har tillräcklig erfarenhet av saken för att kunna lära ut på rätt sätt så skulle fler hamna på rätt spår snabbare och inte ta de där irr-stigarna (som leder åt alla möjliga krokiga håll)

Saker kanske inte alltid ska vara så lull-lulligt och gulligt & superenkelt (bottnar nog mycket i konflikträdsla) och allt är rätt och det där snacket. Tydlighet och bestämd riktning är viktigt. Och det är nog något som kommer när kraften/magin/prana (you name it ;)) i en blir starkare och talar klart och tydligt till en (vilket beror på att man själv lyssnar bättre.. det här ordspråket att vi har fått två öron och en mun för att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar.. det är väldigt sant). Men det kan nog vara riktigt svårt att ta till sig.. för de allra flesta gör ju det motsatta - babblar dubbelt så mycket som att lyssna.. ett problem som skulle avstävjas ganska så snabbt med rätt meditationsteknik :D 

Jag vet att många kommer provoceras av det här och tjafsa och tycka jag är elak för det jag skriver här.. men det är nog bara deras egon som får sig en liten törn.. för det absoluta känner sig aldrig kränkt! <----! men jag struntar i om folk tar illa vid sig för att de inte riktigt tål/ kan se det jag talar om här. För mig är det viktigare att rätt information ska komma ut än att jag ska stryka folk medhårs när jag ser att det de gör kanske inte är så bra som de tror att det är.. 

Det finns en anledning till att Retep upprepar sig om det här med TM och meditation.. men det är visst inte så många här som är villiga att ta till sig det han talar om.. synd för dem, tycker jag.. 

Jag hörde en gång en bra sak.. Man kan aldrig ta emot något med en stängd hand.. nej, ny knyter vi inte nävar längre utan öppnar upp och tar varandras händer.. Jag har en sång till er: http://www.youtube.com/watch?v=AWt5ig-8Eoc

Kram & kärlek till er allihopa! Ni är alla vackra och bra ändå! & jag älskar er, mina fina medmänniskor! Vi är ju egentligen inte många utan en :D bortom illusionen om separation. Ta inte min kritik fel, snälla. <3

[maria_med_ljus]
2014-04-08, 12:07
#10

Jag har mediterat några år och tycker det är en mycket bra sak om det görs rätt. Jag lärde mig två tekniker hos Triratna buddhisterna: Metta-meditation där man fokuserar i tur och ordning på att känna kärlek till sig själv, till en god vän, till en "neutral person", till en person man har problem med - sedan till alla på en gång, till hela mänskligheten och till det gudomliga kärleken.

Den andra tekniken var mindfulness, där man andas och räknar på  litet olika sätt samtidigt som man försöker tömma hjärnan på ovidkommande tankar.

Jag lärde mig att dessa två tekniker skulle användas turvis, och att båda var viktiga. Under meditationen, när man kommer litet längre, kan  man uppleva att man får undervisning i att känna sig själv, sina goda och dåliga sidor. Man kan också få upplevelser av att vara en del av kärleken i Guds skapelse. Bland annat.

Jag är inte buddhist, jag är kristen, men har fått mycket gott ut av meditation. Men som med allt - det ska göras med måtta, det också. Jag ber alltid Gud om beskydd före jag börjar meditationen, eftersom man hamnar i ett känsligt tillstånd under meditationen.

gonzo56
2014-04-08, 12:12
#11

Maria med ljus: Du behöver inte be Gud om beskydd.. Gud är med dig alltid. Du behöver bara veta det och känna tillit. Kram! 🌈 ❤️

[Svartkajan]
2014-04-08, 17:54
#12

Jag säger bara, WOW! Vilken massa irritation det här vaskade fram.

Det finns massor av varianter på meditation. Min variant är bara en av många. Jag ville bara dela med mig av hur jag gör och lär ut i steg 1. Och att ha ett alarm, i mitt fall en snäll liten klocka, har inte gjort vare sig mig eller deltagarna illa alls. 

Jag försöker inte mästra någon. Jag tror att det finns en väg för alla och att den vägen ser olika ut. 

Den här modellen har jag använt i många, många år. Jag delade med mig av den ifall någon skulle vara intresserad eftersom att jag vill andra väl och jag vet att den fungerar.

gonzo56
2014-04-08, 17:57
#13

Svartkajan: Varför tror du att någon här är irriterad? Drar du alltid sådana slutsatser när någon säger emot dig? 

Peka gärna på något eller citera var du uppfattar irritation så reder vi ut saken istället för att tramsa runt ;)

🌈 Kram! /G

Annons:
[Svartkajan]
2014-04-08, 18:00
#14

#13 LOL nej

och Gonzo varför reagerade du på just den meningen?  Kan du inte reflektera över någon av de andra. 

#6 av Mandra

Jag både är för och emot det du skriver om syftet. Målet med den här tekniken är att hitta lugn inom sig själv på tre veckor genom att finna en fixpunkt inombords som man därefter kan utgå och utvecklas ifrån. Ska det hellre stå kontemplation? Hmmm

Just det, en grej till, att ligga ner går alldeles utmärkt. Tex om man har ryggproblem och därmed inte kan sitta bekvämt. Det är därför jag tar med det alternativet.

Kram till alla

[Svartkajan]
2014-04-10, 11:02
#15

Jag är ledsen att jag inte varit inne och kommenterat något vidare. Jag blev rent ut sagt tagen på sängen av den modige "Anonym" som lämnade ett väldigt otrevligt avtryck i min blogg (hen hänvisade till kommentarer ur denna tråd). Det är säkert ingen av er som kommenterat men det gjorde mig lite paff erkänner jag. Men inget sker utan att något gott händer, jag fick tummen ur gällande en omarbetning av sagda blogg och så var det.

Jag vill understryka en sak som står i mitt första stycke, det här är en tre veckors början för människor som aldrig ens suttit ner i lugn i tio minuter, det är därför jag har ett larm. Att lära sig släppa tiden, för det finns ett larm som säger till, har visat sig vara effektivt. Efter tre veckor klarar de flesta av att hålla kroppen lugn itio minuter och då, steg 2, kan man ta bort larmet och utveckla meditationen vidare. Som sagt är detta bara grunden.

Jag själv mediterar inte på det här viset längre, men det var så jag fick lära mig att börja.

redheadgeorgeous
2015-06-01, 10:31
#16

Tack så jätte mycket för detta tips. Kommer hjälpa mig mycket när jag återigen ska försöka få in meditation i min vardag.

Hannah

http://bokstavsmama.blogspot.com/

Malava
2015-06-11, 15:42
#17

Tack så mycket ska verkligen ta del av detta, vet att jag skulle behöva men har super svårt att få till det.

Kanske man behöver det mer då ?🙂


Upp till toppen
Annons: