Annons:
Etikettandlig-visdom
Läst 104 ggr
FataMorgana
2023-03-18, 19:11

Rörelse


Att allting är i ständig rörelse är ju någonting som ibland beskrivs som den absoluta sanningen av en del personer. Och visst stämmer det ju, att allting som finns till är i ständigt rörelse. Så helt fel är det inte att se det som en sanning.

Det är ju också något som vi själva kan erfara om vi betraktar oss själva, jorden och sakers natur. T.ex., kan vi se hur jorden rör sig runt solen. Hur blodet rör sig i våra kroppar. Hur träd och blommor växer fram för att någon gång vissna och dö. Så är det med allt som finns till, att allt som uppstått, förändrar sig, för att till sist försvinna igen. Och på så sätt är hela rymden och allt som finns till på vår jord, inklusive oss själva i ständig rörelse.

Men det är inte den absoluta sanningen, så som många tror. Eller i alla fall inte den absoluta sanningen som de visa och upplysta syftar på när dom pratar om den absoluta sanningen.

Den absoluta sanningen som de upplysta talar om handlar om det som finns bortom rörelsen. Bortom den här jorden och bortom den här världen. Det handlar om det som blir kvar när all rörelse är borta. Det handlar om det som vi inte kan förstå med våra förstånd, om det som ligger bortom sinnets uppfattningsförmåga. Det handlar om det som är oföränderligt och evigt.

Att det som är oföränderligt och evigt benämns som den absoluta sanningen beror på att det är det enda som verkligen är helt realt. Allt som är i ständigt rörelse, dvs allt som kommer och går är saker som försvinner igen och därmed inget som varar för evigt. Vad som inte varar för evigt är en del av Maya / en del av illusionen. Med andra ord kan man säga att rörelse är en del av illusionen, medan det som finns bortom illusionen är den absoluta sanningen.

Vid intresse, se gärna på den här korta filmen som jag länkar till här, som handlar om just rörelse och om det som finns bortom rörelsen. Tror inte jag kan förklara det lika bra som i filmen 😊

  • Redigerat 2023-03-18, 19:12 av FataMorgana
Annons:
Condor
2023-03-19, 11:34
#1

#0:

Ja, i maya/illusionen består ju allt av atomer som rör sig och även rummet är i ständig rörelse, eftersom gravitationen rör på rummet.

Men existensen utaför illusionen är en annan sorts existens. Det finns inget rum som någonting skulle kuna röra sig i, det finns ingen tid där någonting skulle kunna förändra sig och det finns heller ingenting som skulle kunna röra sig. Det är ett oföränderligt evigt varande och en existens som inte är tillgängligt för sinnet och inte föreställbar för förståndet, men som man kan erfara om rökridån som förståndet bildar försvinner, t.ex. i meditation. Detta kallas andligt uppvaknande/samadhi.

Att erfara samadhi kan leda till en energi boost som man kan surfa på i flera månader. Ögonen strålar, man behöver knappt någon sömn, ett par timmar räcker. Man är kristallklar i huvudet med totalt skärpta sinnen och man känner en lycksalighet som inte är beroende av vad som händer i maya/illusionen.

snowy00
2023-03-19, 16:38
#2

#0: Tycker videon var väldigt fin och bra, och det du skriver är också bra😊


FataMorgana
2023-03-19, 17:16
#3

#2: Tack, kul att du uppskattade både videon och det som jag skrev 😊

FataMorgana
2023-04-15, 12:49
#4

Här har jag översatt ett litet textstycke ur Yogawiki som jag tycker att passar bra in hit i den här tråden, som handlar om skillnaden mellan den föränderliga verkligheten (den som är i ständig rörelse) och mellan den verkligt verkliga verkligheten, som är den varaktiga verkligheten, som är den verklighet som andliga sökare söker efter och erfar.


Verklighet är det så kallade verkliga. Uttrycket "verklighet" kommer från latinets "realitas", sak, ting, verklighet, grund, mark. Verkligheten är alltså det som tycks vara verkligt. Orden "verklighet" och "realitet" har dock olika accent och härkomst: "verklighet" kommer från "verka", det som verkar. "Realitet" är mer grund, mark, sak, ting, alltså något mer konkret.

Verklighet kan också vara något högre, abstrakt eller transcendentalt. Ordet "realitet" syftar dock i tyskan alltid på det som är sensuellt upplevbart, det som åtminstone verkar vara det handfasta. Vad som är verklighet och vad som är illusion kan man alltid fråga sig om. Enligt den indiska filosofin vedanta gäller: Allt som tycks vara verklighet är bara relativt. Ingenting är fast, allt förändras. Och allt som förändras är aldrig varaktigt verkligt.

I vardagligt tal kallas verklighet den värld av materiella ting, tillstånd och händelser som människan har skapat. För många människor är det endast det som de kan se eller uppleva och vars existens bekräftas av andra som är verklighet. Verklighet utmärks därmed av tillsynes objektivitet och är motsatsen till tankar, önskningar eller drömmar som aldrig har förverkligats. (jfr Meyers encyklopediska lexikon). Verklighet motsvarar också det som vetenskapen har undersökt och bevisat.

I yoga är däremot Brahman (och med det Atman) den enda varaktiga och eviga verkligheten. Allt annat har skapats från det och allt annat är bara ständigt skiftande framställningar av föränderliga namn och former. Brahman befinner sig som Gud bortom förståndet och bortom föreställningsförmågan. Den som är på den andliga vägen söker precis efter denna dolda verklighet.

Condor
2023-04-15, 13:18
#5

#4:

Men somliga söker och förväxlar den här dolda verkligheten i de ständigt skiftande framställningarna av föränderliga namn och former, eftersom de inte känner till något annat.

Upp till toppen
Annons: