Annons:
Etikettandlig-visdom
Läst 51 ggr
FataMorgana
2021-05-26, 12:02

Desiderata

Desiderata, även känd som livsregel från Baltimore, är en dikt skriven 1927 av den amerikanska advokaten Max Ehrmann. https://en.wikipedia.org/wiki/Desiderata

"Gå lugnt mitt i bullret och brådskan, och kom ihåg vilken fred det kan vara i tystnad. Lev i sämja med andra människor, så långt det är möjligt, utan att förneka dig själv. Tala din sanning lugnt och högt; lyssna också till vad andra säger, även dårar och okunniga har sin historia.

Undvik högljudda och aggressiva människor, för sådana är en plåga för sinnet. Om du jämför dig med andra kan du bli fåfäng eller bitter, för det kommer alltid att finnas någon som är större eller mindre än du. Njut av dina prestationer och dina planer.

Håll dig intresserad av din egen karriär, hur blygsam du än är; det är en riktig besittning i en tid av föränderlig lycka. Var försiktig i dina affärer, för världen är full av bedrägeri. Men låt inte detta skymma den sanna dygden, många strävar efter höga ideal och livet är fullt av hjältemod.

Var dig själv och trotsa framför allt inte känslan: var inte cynisk inför kärleken, ty i jämförelse med all strävhet, kyla och alla besvikelser är hon evig som gräset.

Mottag sorglöst vad åldern bär med sig, uppge utan bitterhet ungdomens attribut. Vårda din själsstyrka, så att den kan bli ditt värn vid en plötslig olycka. Men oroa dig inte med mörka föreställningar. Många rädslor är födda ur utmattning och ensamhet. Var god mot dig själv med en hälsosam självdisciplin.

Du är ett av universums barn inte mindre än träden och stjärnorna; du har rätt att vara här. Och oavsett om det är klart för dig eller inte, utan tvekan utvecklas universum som det borde.

Var därför i fred med Gud, vad du än tror om hans existens, vad du än upptas av och vad du än åstundar. I gatularmet, i livets förvirring, förbli i fred med din själ.

Med all sin förljugenhet, sin möda och i sina brustna drömmar är denna värld alltjämt härlig.

Var aktsam, sträva efter att vara lycklig."

Annons:
Upp till toppen
Annons: