Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Andlig utveckling - Psykologi

Ifrågasätta tankarna

2019-07-23 02:26 #0 av: [Hukanson]

Varför finns det psykiska lidandet - rädsla, smärta, avsmak, sorg, avsky, vrede, etc ? 

Byron Katie heter en amerikansk "självhjälpsguru" som har en fungerande metod som alla kan lära sig för att bättre förstå sig själva. 

Hon anser att tankarna kommer före lidandet och om vi kan ifrågasätta dessa tankar kan vi förändra verkan av dem.  Hon har jobbat med metoden länge och idag välkomnar hon lidandet för att det då kan lära henne mer om sig själv.

Metoden baseras på att man ställer en rad frågor kring en situation, person eller ett påstående man har problem med och tittar på det ur andra perspektiv. Syftet är att utbilda ego och befria det - hon liknar ego vid ett vettskrämt barn som blir lugnat av den visdom som uppstår när vi mediterar och ifrågasätter våra föreställningar. 

Metoden har hon kallat The Work och de ifrågasättande frågorna man ska ställa sig lyder:

• Är det sant?

• Kan du vara alldeles säker på att det är sant?

• Hur reagerar du när du tror på den tanken?

• Vem eller vad skulle du vara utan den tanken?

Man skriva ner svaren i en anteckningsbok för att ytterligare förstärka metoden.

https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/byron-katie-tankarna-är-orsaken-till-vårt-lidandeOneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-23 07:50 #1 av: Wonnalesan

Det är ungefär samma metoder som Eckard Tolle använder böcker som - en ny jord- leva livet fullt ut- och -leva livet fullt ut i praktiken- bla. Metoderna fungerar.

En sak jag lärde mig av honom om smärta var, att ha en iakttagare imaginär(jag tänker mig en kvinna så vid värk iakttar jag henne och hon iakttar mig,  och värken, obehaget, man gör någon slags förbikoppling i hjärnan som mildrar värken, för mig har det fungerat bäst vid tex oljud i öronen liknande tinnitus.

Att lära sig om -jaget- är alltid nyttigt för där finns orsaken till de flesta problem.

Ska läsa mer om Byron Katie. Tack för tips! Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-07-25 13:54 #2 av: NiklasTyreso

TS, Det där låter som kognitiv terapi där man arbetar med tänkandet /kognitionen.

En tanke kan vara ett sannt påstående i en situation, men om du tänker samma tanke i en annan situation är den kanske inte helt sann, eller t o m falsk.

Så det är inte så att svartvitt som att en tanke alltid är rätt eller fel.

Många tankar är Jag är... tankar.
Många andra tankar är Andra är... tankar.
Vissa tankar är Det är... tankar om tillvaron i stort.

Anmäl
2019-07-25 16:52 #3 av: Hugohugo

Kognitiv träning fungerar för ens bästa, för det är tanken vilken gör det hela från det innre, kännslor är det vilket kommer fram i det yttre från ens inre...

De Tio Stora Budorden är ett exempel på logik vilket håller sig helt. Andra svängar och bearbetningar i ens inre stöds om man har en grund så vilket budorden och kabbalah är.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.