Andlig utveckling - Psykologi

Oshos tankar om meditation

2019-03-26 12:57 #0 av: FataMorgana

Har översatt lite smått och gott från denna sida: https://www.osho.com/de

"Meditation är ett tillstånd bortom förståndet. Meditation är ett tillstånd av ren medvetenhet utan något innehåll. Vanligtvis är ditt förstånd fullt av skräp, som en spegel full av damm. Förståndet är i ett konstant flöde av trafik; Tankar rör sig genom, önskningar går igenom, minnen går igenom, ambitioner går igenom - ett konstant flöde av trafik. Dag in, dag ut. Även när du sover, är ditt förstånd aktivt, det drömmer. Det tänker fortfarande och är fortfarande full med oro och rädsla. Det förbereder sig för nästa dag. 

Detta är inget  tillstånd av meditation - meditation är raka motsatsen. När trafiken står stilla och tankarna upphört, när inga önskningar berör dig, är du helt stilla - den här tystnaden är meditation. Och i den tystnaden kan du se sanningen och aldrig annars. Meditation är ett tillstånd bortom förståndet.

Och du kan inte finna meditation genom förståndet, eftersom förståndet upprepar sig självt. Du kan bara finna meditation genom att lägga förståndet åt sidan genom att vara cool, likgiltig och genom att inte identifiera dig med förståndet. Genom att se tankarna flyga förbi, men inte identifiera sig med dem, tänk inte. "Det är jag".

Meditation är medvetandet om "Jag är inte mitt förstånd". När detta medvetande tränger djupare och djupare in i dig, långsamt, långsamt, uppstår en stund - ett ögonblick av tystnad, ett ögonblick av rent rum, ett ögonblick av öppenhet, ett ögonblick där inget rör sig i dig och allting är stilla. I det här tysta ögonblicket vet du vem du är och du kommer att veta vad hemligheten för denna existens är."

**************************************************************************

"Vad är meditation? Är det en teknik som du kan träna? Är det en ansträngning som du måste göra? Är det något som förståndet kan uppnå? Det är inte det.

Allt förståndet kan göra kan inte vara meditation - det är något bortom förståndet, där förståndet är helt hjälplöst.

Förståndet kan inte gå in i meditation, meditation börjar där förståndet slutar. Detta måste kommas ihåg, för att i våra liv, vad vi än gör, gör vi det med hjälp av förståndet, vad vi än uppnår, uppnår vi det med hjälp av förståndet.

Och sen, när vi går inåt, tänker vi igen med begriff som tekniker, metoder, aktiviteter, för hela vår livserfarenhet visar oss att allting kan göras bara med förståndet. Ja - förutom meditation, kan allting göras med förståndet.

Allting blir gjort med förståndet, förutom meditation. Eftersom meditation inte är en prestation - Meditation är redan där, det är din Natur. Det måste inte erhållas, det måste inte bara insés, det måste bara kommas ihåg. Hon väntar på dig - vänd dig bara in och hon är där. Du har alltid burit det inuti dig.

Meditation är din inre natur. Du är meditation, hon är ditt varande, det har ingenting att göra med dina aktiviteter. Du kan inte ha henne, du kan inte inte ha henne, du kan inte få henne. Hon kan inte ägas, hon är ingen sak.

Du är meditation, hon är ditt varande. "

Anmäl
2019-06-02 12:30 #1 av: FataMorgana

Puttar upp. Sidan som jag länkar till i #0  har sen en engelsk version också. Det är bara att ändra på språket uppe till höger och välja mellan en massa  texter att läsa. 

Anmäl
2019-06-11 22:59 #2 av: retep

Osho vet att det han väljer att kalla och beskriva som meditation. Att det är transcendens, är Rent Medvetande, bortom förståndet. Han vet också att all meditation börjar i och med förståndet, med känslor och tankar. Tankar och sinnesupplevelser som transcenderas tills tillståndet av rent medvetandet erfars.
Det tillstånd Osho väljer att kalla meditation.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.