Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Gud

Gud /Gudar

2015-09-26 16:20 #0 av: gudilondon

Jag känner mig lite frågande om Elohim och Jahve är en och samma gud.  Är det båda hebreiska namn, eller? 

Själv känner jag i mitt hjärta att Elohim är den skapande guden och att Jahve också är en gud, men bråkig och stridsbenägen. Alltså det härskar två gudar.

Kan vi reda ut begreppen?

Anmäl
2015-09-26 19:27 #1 av: Hukanson

Elohim (אֱלוֹהִים , אלהים ) är ett hebreiskt ord som uttrycker gudomlighetens koncept. Det är uppenbarligen relaterat till det nyhebreiska ordet Ēl, även om det morfologiskt består av det hebreiska ordet Eloah (אלוה) med en pluralböjning (kan ses som en tidig pluralis majestatis). Elohim är det tredje ordet i den nya hebreiska texten från Första Moseboken och förekommer ofta i den hebreiska bibeln.

Jahve [jahwé], i svenskan ofta uttalat [javé], är en tentativ vokalisering av hebreiskans JHVH (Tetragrammaton, יהוה), d.v.s. den abrahamitiska gudens namn, Gud i Gamla testamentet. Denna vokalisering lanserades av Wilhelm Gesenius, och anses trolig av många forskare. Egennamnet han härledas till det hebreiska verbet hāyāh, "att vara" med subjekt i tredje person maskulinum singularis. Det gör att Guds egennamn skulle kunna översättas "han är".

Oneness can not be divided.

Anmäl
2015-09-26 19:40 #2 av: Hukanson

Det heliga landet har många namn på den som är orsak till allting. Men som jag fattar det säger de Elohim om Gud innan YHVH uppenbarade sig i busken och på berget vilket de sen namngav Yahve eller senare Jehovah. Adonai är ett namn på Israels starke som i osynlig form även är änglarnas härförare Adonai Zebaot.
I Sverige rationaliserar vi allt till HERREN eftersom det ju ändå i princip bara finns en Gud Skapare Upprätthållare Omdanare.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2015-09-26 20:18 #3 av: NiklasTyreso

El betyder Gud och pluralformen Elohim betyder gudarna! Kanske är det en rest från tiden innan monoteismen hade slagit igenom. I så fall representerar varje namn kanske olika gudar, inte bara olika egenskaper.

Jämför man bibelns många olika gudsnamn med de fornnordiska gudarnas många olika noa-namn inser man att olika namn kan sitta på en och samma Gud.

Anmäl
2015-09-27 20:14 #4 av: Hukanson

I begynnelsen arbetade många gudar och på samma sätt som Jesus är ett med Gud så var de också ett med Gud...fast de hade nog inga kroppar alls förstås.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2015-09-28 11:30 #5 av: Puska

Jag vill gärna uttrycka mina tankar kring detta intressanta ämnet.

Alla dessa olika namn som Hebréerna använder för Gud kan läggas in i Livets Träd. De representerar delvis olika nivåer av det Gudomliga i skapelsen( sefiroterna). Allt från det absolut Gudomliga till den mänskliga och fysiska nivån. Det ingår i Kabbala som är den mer mystiska aspekten av judendom. Guds namn var/är heligt och fick inte uttalas i i onödan.

Elohim översätts i Moseboken som "låt oss skapa" och ordet ur en mer mystisk aspekt är maskulin och feminin i sin rot. Därav "låt oss skapa henne till vår avbild, till man och kvinna". Men i sig är det androgynt vilket Adam i början var. Senare delade sig hon i två kön som ett avbild för den Gudomliga dualiteten.

Det är intressant att tänka på det som sägs om rasen innan vår och Atlanterna som kallades för Lemurerna. Att denna ras var ursprungligen androgyn och de delade sig i två kön.

Apropå fornnordiskhet  så delade sig också YMIR symbolisk till man och kvinna och när dess fötter förenades uppstod ett sexhövdad monster som representerar den negativa delen i skapelsen, människans egna skapelse när hon frångick sitt Gudomliga ursprung. Då skapade hon Egot, monstret i människan.

Angående JHVH, såsom jag lärt mig uttalas det Jehova. Ur dessa fyra bokstäver(tetragrammaton betyder guds fyra tecken) har det upstått olika vinklingar och som ibland syftar på varelser som inte är gudomliga. Det är ju en urgammal och mystisk kunskap och inte lätt att hålla i trådarna.

Anmäl
2015-09-28 13:49 #6 av: [Silverräv69]

Jag personligen tror och har hittills inte hittat en annan människa som delar den tron med mig..men men..att alla gudar och gudinnor någonsin uppfunna och dyrkade är samma gud från olika vinklar.

Tänk er en ring av människor och Gud i mitten. Alla betraktar ett annat perspektiv av Gud, hans egenskaper, handlingar och ger honom olika namn. Gud är könlös, men antar sig det könet han anser bäst för att framföra ett visst budskap. Men alla jag har hört om och träffat som sett Gud (Jag vet, låter inte klokt) har alla beskrivit att han endast tagit manlig form, som en lång, ståtlig man i 35-40 årsåldern.

Jahve är min barndoms Gud, namnet jag är uppvuxen med. den andra känner jag inte till.

Det sägs att kärt barn har många namn..då måste Gud ha ännu fler. =)

Däremot håller jag absolut inte med om att Gud står för och representerar krig, sjukdom, elände, stridslystnad, hat mm. För det är inte hans grundläggande egenskaper. Enligt min åsikt dyrkas då Satan och motsatsen till det Gud är.

¤HjärtaDu är aldrig ensam eller oälskad Hjärta¤

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.