Annons:
Etikettfilosofi
Läst 57 ggr
FataMorgana
2023-03-11, 17:10

Verkligheten - en hjärnkonstruktion

Hittade en artikel på tyska som beskriver det så bra, hur det bara är våra hjärnor som konstruerar vår verklighet, att jag ville översätta ett stycke ur artikeln och citera det här:


Förhoppningsvis äter du nu frukost och njuter av ditt frukostägg medan du tittar på tidningen. Väl kryddad med en nypa salt. Lägg därtill det nybryggda kaffet, vars aromatiska doft fyller dina näsborrar. Jag tycker alltid att första klunken smakar bäst.

Men det finns ett litet problem. För det finns strängt taget ingenting som luktar eller smakar. Varken ägget eller kaffet har en absolut egen smak. Det blir bara till i ditt huvud. Världen där ute är helt intetsägande och luktfri. Den har heller ingen färg, låter inte, är inte sträv eller slät, varm eller kall. Bara våra hjärnor ger världen – med hjälp av sinnena – sinnlighet. Hjärnan är ganska kreativ för att få dig att tro att det är en färgstark, doftande, bullrig miljö. Det vi ser som verklighet är faktiskt en hjärnkonstruktion.

Das Gehirn erzeugt nicht nur unser Bild von der Außenwelt, sondern auch unsere Vorstellung von uns selbst. Und die ist ein Trugbild. Ein Kommentar.
  • Redigerat 2023-03-11, 17:12 av FataMorgana
Annons:
Condor
2023-03-11, 17:39
#1

#0:

Ja, det stämmer. Olika ämnen stimulerar receptorer, som sänder signaler till hjärnan som är inställd på att uppfatta smak och lukt som t.ex. sött, surt, saltigt eller beskt.

Samma med färger. Det existerar bara ljusvågor i olika frekvenser, som stimulerar tappar i ögonen, som sen sänder signaler till hjärnan. Hjärnan bestämmer vilka färger vi ser. För vissa djur, t.ex. rovfåglar har världen helt andra färger, eftersom de har tappar för frekvenser som vi inte har och som hjärnan är inställd på.

Kyla känner vi också pga receptorer. Mentol stimulerar samma receptorer som stimuleras av kyla och lurar oss att känna kyla.

snowy00
2023-03-12, 20:29
#2

#0: Bra text, precis så är det ju!


Upp till toppen
Annons: