Annons:
Etikettövrigt
Läst 92 ggr
Condor
2022-12-29, 14:56

"Andlig" vilseledning

Det gör mig alltid ledsen när charlataner stänger dörrar för andliga sökare och det bara pga egoistiska anledningar. Jag hörde lite på Odanes senaste youtube klipp. Där framställer han gamla magiska och ockulta läror som vägen till gud. Speciellt behandlar han en lära som Hermes Trismegistos uppfann för tusentals år, som består av 7 principer. Dessa kallas de hermetiska principerna.

Han säger att dessa läror är undangömda för att folk inte ska hitta vägen till gud. Han pratar på ett sätt som om gud vore en separerad kraft/varelse, som man via förståndet kan "komma i kontakt" med och de gamla lärorna visar vägen. Nu är det ju så att vägen till sig själv (gud) inte består av att fylla sitt sinne med läror. Vägen till sig själv består av att tömma sinnet. Precis så som Buddha, Jesus och egentligen alla upplysta säger.

De hermetiska principerna är inget sensationellt nytt eller undangömt. Odane har ju själv googlat fram dom på några av de tusentals sidorna i internätet. Det är bara saker som t.ex. polaritetsprincipen, dvs. saker som beskriver ett koncept på hur världen fungerar eller bättre sagt "ska" fungera. Dessa principer har hittat ingången till olika läror. T.ex. den ockulta orden "the hermetic order of the golden dawn" (där som bland annat Aleister Crowely var medlem), precis som de har hittat ingången till psykologin, olika esoteriska läror och new age mainsteam världen. Men dessa principer förstås och tolkas på olika sätt och ofta också ganska flummigt.

En av de orealistiska tolkningarna är att de skulle vara vägen till gud. Men egentligen är allt som man fyller sitt sinne med en dörrstängare, speciellt om man tror att det skulle vara vägen till gud.

Men Odane själv verkar att inte tro på det som han propagerar eller har han inte förstått det? Tar vi t.ex. principen om vibration. Enligt den principen dras lika till lika och vad man sänder ut kommer tillbaka. En sak som Odane ständigt beklagar sig för är hur mycket han censureras. Ibland censureras han ju när han sprider ut falskinformationer och konspirationsteorier om covid och vaccinet och annat.

Skulle han verkligen leva de hermetiska principerna, skulle han ju fundera på vad det är som han sänder ut, som han får tillbaka. Om han skulle titta in i sig själv, skulle han se hur han själv censurerar kommentarerna under hans klipps. Skriver man någonting som går emot dumheterna som han sprider ut, tas kommentaren bort. Det är t.ex. kommentarer som att man måste tömma sinnet för att erfara gud och inte fylla det med föreställningar och ockulta läror. Välformlulerade sakliga argument tas bort, medan påhopp får stå kvar, för att väcka intrycket att det inte censureras.

Enligt de hermetiska principerna får han bara tillbaka vad han själv sänder ut. Det är ett hyckleri som stinker ända upp till himlen. Det är inte så som man hittar gud och heller inte genom att "vara god" som han säger och svamlar om kärlek, utan att se hur okärleksfullt som han själv beteer sig.

Och vem är det som gömmer undan vägen till gud? Den som tar bort kommentarer som alla världens upplysta håller med om kan bara vara den som gömmer undan vägen till gud för folk, av egoistiska anledningar. På så vis har han ju rätt när han säger att det finns folk som gömmer undan vägen till gud för andra. Men självinsikten att det är han själv som är den som gömmer undan den saknas.

Annons:
FataMorgana
2022-12-29, 15:32
#1

Vad som gjorde mig ledsen var att ha sa att mindfulness är begränsande för att den inte innehåller några stora koncept eller hemligheter. Men det är faktisk det som är meningen med mindfulness, dvs att tömma sitt sinne på alla koncept och föreställningar, för att låta det gudomliga träda fram. Koncept och föreställningar är hindret som hindrar människan att upptäcka och erfara Gud.

  • Redigerat 2022-12-29, 16:13 av FataMorgana
Condor
2022-12-30, 15:08
#2

#1:

Just det och nu citerar jag ur mitt inlägg "Andligt uppvaknande/Samadhi":

"Människor som sysslar med religion, bön och tekniker som yoga, meditaion eller någon sorts ritual, utövar tekniker som är konditionerade, vad som betyder att det bara är en del av det som egot och förståndet har byggt upp. Det är inte sökandet och praktikerna som är problemet, utan tanken att hitta svaret i en yttre form. Egokonstruktionen vill mer pengar, mer prestation, mer kärlek, mer av allt. De som går en andlig väg önskar att vara mer andliga, mer uppvaknade, mer fredliga, mer högfrekventa och mer upplysta. Men i princip är det samma sorts strävande. Men förståndet och jaget kan aldrig uppnå samadhi, men risken är stor att jaget tror att redan ha uppnått det."

Det är egentligen samma ego hos människor som strävar efter makt och pengar, som också strävar att "uppnå" vad de föreställer sig som upplysning eller kontakt till gud. Sen måste man vara så ärlig till sig själv att komma till den insikten. Föreställningarna är ändå fel, för hur skulle ett dualistiskt förstånd kunna göra sig en föreställning av något som inte är dualistiskt?

snowy00
2022-12-30, 20:24
#3

#2: Det var klokt skrivet 🙂


Condor
2022-12-31, 12:08
#4

#3:

Tack Snowy! 🙂

Condor
2023-01-05, 12:02
#5

En av Sveriges vilseledare har gjort bort sig ordentligt. Susann Björklund, som hävdar att vara en utomjording, pratade om en självutnämnd healer, medium och psykisk chirurg i ett av henes klipps, som kallar sig "John of god". Han blev avslöjad för att använda sig av djurblod för hans "operationer", dvs. tricks som trollkonstnärer använder sig av.

Hon sa att hon var i Brasilien och såg "krafterna bakom hans mirakel" och då pratade hon om rymdskepp som bara hon såg. Det blev en liten shitstorm, eftersom flera av hennes följare visste om att den här mannen var en brottsling, som blev dömd till 19 års fängelse pga att han missbrukade och våldtog hundratals kvinnor. Tydligen hade hon ijte ens läst wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/João_Teixeira_de_Faria

I en husrannsakan hittade polisen stora mängder pengar och vapen.

Folk kommenterade hennes klipps med t.ex. "där ser man att man inte ska tro på vad hon säger". Men hon tog bort alla sådana kommentarer.

Men ändå blev hon avslöjad. Jag skulle rekommendera henne att tjäna pengar på ett ärligt sätt, för man ser ju hur det kan gå för bedrägare.

  • Redigerat 2023-01-05, 12:03 av Condor
Condor
2023-01-07, 12:08
#6

Nu gör ju Björklund också klipps på engelska, där hon vilseleder folk. I en av kommentarerna fick hon ett jättefint och vist svar av en säkert upplyst kvinna, som skrev att vi inte alls är borta från gud eller vandrar i mörkret (som Björklund hävdade). Det var så fint skrivet att inte ens Osho skulle ha kunnat skriva det bättre. Den kommentaren blev borttagen, medan en annan kommentar blev kvar, där någon skrev att Björklund har ett messias komplex.

Där ser man igen, att svamlarna låter påhopp stå kvar, för att väcka intrycket att det inte censureras, medan visa inilägg som beskriver sanningen (som går emot svamlarnas vilseledning) tas bort. Och sen är det just svamlarna som beklagar att de censureras.

Lustigt att det är svamlarna som hävdar att den "andliga kunskapen" är undangömd. Man kan inte gömma undan något andligt, men man kan gömma undan vägen till sanningen och det är precis det som svamlarna själva gör.

Annons:
Upp till toppen
Annons: