Annons:
Etikettmeditation
Läst 115 ggr
FataMorgana
2021-12-21, 19:03

Att observera utan att bedöma

Ingenting är svårare, än att observera utan att bedöma.

Att observera betyder att se mer exakt. Att observera innebär att titta närmare. Att observera betyder inte att man drar för snabba slutsatser. Vissa människor ser något ytligt, drar slutsatser direkt och knuffar andra för snabbt åt sidan.

Det handlar först och främst om att observera närmare. Om du ser en person så observera honom för ett ögonblick. Inte bara med dina ögon, utan det handlar också om att känna det med hjärtat. Gå genom världen med öppna ögon, genom att observera saker lite närmare kan vi också vara mer i nuet. Vi intar helt enkelt samma inställning som en observatör eller som en neutral vetenskapsman. Vi ser vad som händer utan att bedöma eller värdera det. Utan att tänka några människotankar kring det, utan att tänka att det är fint eller ful, stort eller smått.

Vi ser till exempel hur andningen kommer in och ut. Vi ser hur känslor och emotioner kommer och går. Vi ser tankar komma och gå. Vi ser när smärtan kommer och går. Om vi kan inta en observatörs inställning över en längre tid, så börjar vi småningom inse att vi inte är sinnet, inte psyket, inte kroppen och inte känslan. Vi är medvetenhet, betraktaren.

Medveten observation är en värdefull andlig övning. Testa gärna ut det 😊

  • Redigerat 2021-12-21, 19:07 av FataMorgana
Annons:
Condor
2021-12-22, 11:49
#1

#0:
Det är verkligen svårt, för förståndet bedömer allt, alla sinnesintryck, även helt omedvetet. Men det är en övning att tysta ner sitt förstånd. Lyckas man kan man erfara att man är upplyst.

SolaH
2021-12-24, 11:28
#2

Ja. och bedömningen går omedvetet blixtsnabbt fram.
Men tror ni inte att det finns en rädsla i det. En försvars mekanism som aktiveras inför det okända, någonting som är nedärvt sen urminnes tid.

Sen har vi ögon kärleken också, där egot bedömer en människas yttre. Det förekommer ofta i media , typ oj så vackra ögon).
Nu är det media, men värklig kärlek kommer ju inifrån. Tänker hur även media drar oss ifrån verkligheten i månt och mycket.

Condor
2021-12-24, 12:33
#3

#2:

Kan hända att förståndet är rädd att tappa kontrollen, men även utan denna rädsla bedömer det per automatik.

Ögonkärleken är egentligen en del av att förståndet bedömer om någon är älskvärd eller inte pga dess egenskaper, som bland annat är utseendet. Men det kan också vara andra egenskaper. Det är inte den sortens kärlek som kommer från hjärtat.

Det är lätt att älska människor som tycker och tänker som en själv, men den sortens kärlek försvinner lätt om dessa omständigheter ändrar sig. Om kärleken kommer från hjärtat är det en annan sak.

Man hör ofta när självutnämnda andliga vägledare pratar i deras youtube klipps, att de är ganska kärlekslösa mot folk som inte håller med dem, fast de hela tiden pratar om kärlek och hur kärleksfulla som de är. Säger man någonting som går emot det som de proagerar säger de t.ex. "du är inte välkommen här" eller "här pratar vi kärleksfullt med varandra". Det är inte pratet som är det avgörande, för det är förståndet som pratar och förståndet tänker strategiskt. Kärlek känner dock ingen strategi och inget bedömande.

FataMorgana
2021-12-24, 12:48
#4

#2: Men även om den verkliga kärleken kommer inifrån, precis som du skriver, så tänker jag att "ögonkärleken" kanske också har sin mening, t.ex för fortplantningens skull. I djurriket fungerar det ju som så, att det just är fågeln med de starkaste färgerna och med den vackraste sången som är den som lockar de flesta honor till sig. Och så är det med oss människor också, att vi ofta söker oss till en partner som attraherar oss och som uppfyller våra krav. Så på något sätt är det också så som vi fungerar och eftersom vi fungerar så har det säkert sin mening och är inget som är fel i sig. Det handlar bara om att bli medveten om det här, om att det inte är samma kärlek som den inre kärleken som inte ställer några krav, utan som älskar allt och alla villkorslöst och som var en i sitt inre kan upptäcka 😊

  • Redigerat 2021-12-24, 12:49 av FataMorgana
SolaH
2021-12-26, 15:12
#5

#4 Se,det var en sak som jag inte kom att tänkta på. Att i djurriket så finns detsamma.

FataMorgana
2021-12-26, 16:32
#6

#5: Ja djuren följer bara sina instinkter, men eftersom dom till skillnad från oss människor inte har ett förstånd som bedömer och värderar saker och ting, till att vara endera fula eller fina, bra eller dåliga är dom på så sätt "närmare" det gudomliga än vad vi människor är. Djuren har alltså inte en lika tjock "rökridå" som vi människor. Kanske därför djuren har en så hög status i länder som i Indien t.ex 😊

Annons:
FataMorgana
2021-12-26, 16:37
#7

#6: Jag menar, att djuren endast följer sina instinkter, medan det för oss människor inte bara är instinkterna som följs utan även förståndets bedömningar och värderingar. Men att det i grunden också finns något inbyggt i människan som också ska vara där…

Upp till toppen
Annons: