Annons:
Etikettmeditation
Läst 96 ggr
FataMorgana
2021-12-19, 15:42

Guidade meditationer

Jag har märkt att det finns många "guidade meditationer" på internet som egentligen inte alls har med meditation att göra. Ofta handlar det om helt vanliga visualiseringsövningar och om rena fantasiresor där man tar sig till magiska platser. Rösterna i dessa guidade meditationer ber en ofta att visualisera sig en massa saker, som t.ex att man ska visualisera sig hur man lämnar kroppen, tar sig till jordens medelpunkt eller flyger iväg till någon strand där allt bara är fint och kärleksfullt. Ofta säger de också i sina meditationer saker som att vi nu ska tömma vårt sinne från allt det negativa, bara tänka positiva tankar och föreställa oss en underbar framtid framför oss, så som vi vill och önskar att det ska vara.

Men allt det här har egentligen inte med meditation att göra, för äkta meditation är ögonblick av stillhet. Meditation är det som blir kvar när man slutar att föreställa sig och fantisera ihop en massa saker.

Vill man lyssna på guidade meditationer så är det bättre att lyssna på någon som vill hjälpa en att tysta ner sinnet, som t.ex på Mooji, än att lyssna på någon som vill fylla ens sinne med föreställningar och fantasier.

Här är en bra guidad meditation. Med hörlurar blir meditationen trevligare.

  • Redigerat 2022-02-19, 18:41 av FataMorgana
Annons:
Condor
2021-12-19, 16:03
#1

#0:

På så vis får folk en falsk föreställning om vad meditation handlar om. Dessa fantasiresor kan man bara betrakta som visualiseringsövningar, men det har ingenting med meditation att göra.

I stället för att föreställa mig t.ex. en fin plats i naturen, går jag hellre ut till ett fint ställe. 😊

  • Redigerat 2021-12-19, 16:04 av Condor
Upp till toppen
Annons: