Annons:
Etikettfilosofi
Läst 173 ggr
FataMorgana
2021-08-02, 14:23

Maya / Illusion

Det här var en bra förklaring av Maya som jag hittade på den tyska wiki.yoga sidan. Jag har översatt ett stycke till svenska här:

Maya är den fascinerande, vilseledande illusionen som får den verkligt overkliga, konditionerade naturen med sin förföriska mångfald att framstå som den ultimata verkligheten; det är den primära illusionen, den underliggande okunnigheten, den förföriska illusionen, vanföreställningen, att se det overkliga som det verkliga, att hålla det flyktiga i evighet. Maya är ett medvetandefenomen, resultatet av ofullkomlig uppfattning; ty världen är gudomlig i sitt inre, en enhet; begränsad medvetenhet, å andra sidan, är knuten till aspekten av mångfald. Man kan säga att Maya är en blandning av verklighet och illusion. Verkligheten är gudomlig närvarande, villfarelse är mångfald.

Annons:
Condor
2021-08-04, 16:51
#1

#0:

Vår "verklighet" är bara ett resultat av en kronologisk följd av sinnesintryck. Ett bra exempel är färgerna som vi ser. Egentligen finns det ingenting som "har en färg", utan föremål reflekterar bara en viss frekvens av ljuset. I våra ögon har vi "tappar" som registrerar vilka frekvenser av ljuset som föremålet reflekterar och först i hjärnan översätts frekvensen till det som vi uppfattar som färg.

Vi har inte ens tappar för alla frekvenser. Vissa djur kan också se UV ljus. Dessa ser helt andra färger.

Ett annat exempel: dyker man under vatten filtrerar vattnet bort vissa ljusfrekvenser av solen. Först filtreras röd bort och dyker man djupare fortsätter det med orange, sen gul. Skulle man nu ha ett sår, skulle blodet vara grönt.

Föremålen har alltså inga färger, utan de reflekterer bara olika frekvenser. Frekvenserna har heller inga färger, för färgerna är bara det som hjärnan översätter frekvenserna till.

Färger är alltså bara sinnesintryck, men ingen verklighet. Det är bara "maya", precis som allt annat som vi tror är verkligt.

Upp till toppen
Annons: