Annons:
Etikettandlig-utveckling
Läst 115 ggr
FataMorgana
2021-05-15, 19:21

Andlighet är inget man "gör"

Det verkar som att många tror att andlighet är något man gör eller sysslar med, som att nu läser man en bok om spiritualitet eller gör yoga och så har man gjort något andligt och efter en stund diskar man och så gör man något som inte är andligt. Men i själva verket är det andliga inget man gör eller sysslar med, utan det handlar mycket mer om med vilken medvetenhet man gör det man gör, dvs diskar vi disken med full medvetenhet eller inte. Hur medvetna är vi om tingens sanna natur och hur uppmärksam är vi i våra sysslar? Är vi här och nu i vad vi gör eller är vi med tankarna någon helt annanstans?

Man kan också ta en fotbollsmatch på TV som exempel, som både en zen munk och en full fotbollshuligan tittar på. Det är precis samma match, men båda ser på den i två helt skilda medvetandetillstånd.

Annons:
Condor
2021-05-15, 19:26
#1

#0:

Det här får mig att tänka på en text som jag läste för länge sen:

"En man som var erfaren i meditation och helt fokuserad på det inre livet frågades varför han alltid kunde vara så samlad trots sina många uppgifter: "Hur formar du ditt liv så att du är som du är och så lugn?"

Mannen sa: ”När jag står, då står jag; om jag går så går jag; när jag sitter, då sitter jag; när jag sover, sover jag; när jag äter, äter jag; om jag dricker, då dricker jag; om jag håller tyst, så håller jag tyst; när jag tittar, ser jag; när jag läser, läser jag; när jag arbetar, då jobbar jag; när jag ber, ber jag … " Sedan avbröt frågeställarna honom: ”Vi gör det också. Men vad gör du annars, vad är hemligheten med att vara människa? "

Mannen svarade igen: ”När jag står, då står jag; om jag går, går jag; när jag sitter, då sitter jag; när jag sover, sover jag; när jag äter, äter jag; om jag dricker, då dricker jag; när jag talar, talar jag; om jag håller tyst, så håller jag tyst; när jag tittar ser jag; när jag hör, då hör jag; när jag läser, läser jag; när jag arbetar, då jobbar jag; när jag ber, ber jag … »

De nyfikna sa: ”Det vet vi nu. Vi gör allt detta också! "
Men mannen sade till dem: ”Nej, det är precis vad ni inte gör: Om ni står, går ni redan; om ni går, har ni redan kommit fram; när ni sitter, strävar ni redan vidare; när ni sover, vaknar ni redan upp; om ni äter, då är ni redan klara; om ni dricker smakar ni inte tillräckligt; när ni talar, svarar ni redan på invändningar; om ni är tysta, då är ni inte tillräckligt samlade; när ni tittar, jämför ni allt med allt; när ni hör, funderar ni på frågor igen; när ni läser, vill ni veta mer hela tiden; när ni arbetar, oroar ni er; när ni ber är ni långt ifrån gud."

[Urskog]
2021-05-16, 05:02
#2

#0 Det kan jag hålla med om andlighet är inget man gör men jag märker att många behöver något fysiskt att hålla i som fokus på olika uppgifter men väl säkerheten infinner sig så behövs inget för människan upptäcker och agerar i närvaro och medvetenhet.

Medvetenheten tar tid att bygga upp och många litar inte på den men med tiden infinner den sig och allt bara landar i harmoni.

Upp till toppen
Annons: