Annons:
Etikettgud-gudomligt
Läst 1778 ggr
FataMorgana
2018-03-30, 14:05

Tat twam asi - Det är du

Kunde inte låta bli att översätta denna fina text med hjälp av google translate. (Ursäkta mig för eventuella stavfel och andra små fel) 

"Det sitter två fåglar på ett träd. Fågeln på toppen är lugn, majestätisk och tyst, nedsänkt i sin egen ära. Fågeln på de nedre grenarna äter växelvis söta och bittra frukter och är snart lycklig, snart olycklig. Efter en tid får han en ovanligt bitter frukt och känner sig upprörd. Han tittar upp och ser den andra fågeln med den gyllene fjäderdräkten, som varken äter söta eller bittra frukter, som inte är glad eller olycklig men lugn och självsäker. Den lägre fågeln vill också nå detta tillstånd, men glömmer det snart och vänder tillbaka till frukterna. Återigen möter han en ovanligt bitter frukt som gör honom olycklig, och igen ser han upp och försöker komma närmare den övre fågeln.

Så här händer det flera gånger,  tills han kommer mycket nära den övre fågeln och ljuset från dess fjädrar omsluter sin egen kropp. Han känner en förvandling och verkar upplösas. Han kommer ännu närmare, och allt omkring honom verkar försvinna. Slutligen förstår han den underbara förvandlingen. Den lägre fågeln var bara en skugga, en reflektion av den övre. Han hade verkligen alltid varit den övre fågeln. Hans kost på söta och bittra frukter, hans gråt och lycka var bara en dröm. Den verkliga fågeln var där uppe, lugn, härlig och majestätisk, bortom lidande och sorg.

Den övre fågeln är Gud, och den lägre fågeln är den mänskliga själen som åtnjuter världens söta och bittra frukter. Då och då slår ett våldsamt slag på själen. Hon pausar i nöje och närmar sig den okända guden, och ett ljusflöde dyker upp. Hon håller den här världen för en tom show. Men sinnena drar ner henne, och återigen njuter hon av världens söta och bittra frukter. Återigen träffas  hon av ett  hårt slag, och igen öppnar hon sig för det gudomliga ljuset. Så närmar hon sig långsamt till Gud, och när hon närmar sig inser hon att hennes gamla själv försvunnit. När hon har kommit nära nog, inser hon att hon är ingenting annat än Gud, och hon utropar: "Det jag har beskrivit som universums liv, som närvarande i atomen och i alla solar och månar - Han är grunden för vårt liv, Själen i vår själ, och det är du."

http://www.paranormal.de/yoga/weg/vivekananda.htm

  • Redigerat 2021-10-23, 17:06 av FataMorgana
Annons:
FataMorgana
2018-03-31, 09:28
#1

Puff

Upp till toppen
Annons: