Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Symboler och mytologi

Triangeln och fyrkanten

2012-05-12 12:31 #0 av: Gaiatri

Triangeln och fyrkanten har en grundläggande plats i formernas struktur och finns på många sätt representerade i omgivningen. Det finns flera nivåer av inre mening som det går att observera hos symboler genom att tränga in i den inre symboliken. Denna artikel tar upp hur själ och personlighet kan ses genom triangeln och fyrkanten.

Det är vanligt inom esoteriken att använda triangeln och fyrkanten som symboler för själ och personlighet. Det finns flera sätt att förklara symboliken bakom detta. Många känner till att olika religioner talar om treenighet eller tre kvaliteter finns närvarande inom det andliga.

Kristendomen talar om: Fadern - Sonen -  den helige Anden, Hinduismen talar om: Shiva - Vishnu - Brahma. Det är den inre strukturen för det själsliga medvetandet.

Den eteriska strukturen för själen ses som ett nätverk av trianglar medan den eteriska strukturen för personligheten och personlighetens världar observeras som ett nätverk av fyrkanter.

Triangeln symboliserar således själen och identifikation med själsnaturen och det inre livet.

Fyrkanten symboliserar personligheten och identifikation med kroppen och den yttre formen.

Människans utveckling som personlighet har lett till identifikation av det yttre livet i de tre världarna och Maya (den stora illusionen). Vi har uttvecklat de attribut och den gensvarsmekanism som gör att vi är medvetna på personlighetens tre nivåer; lägre mental, astral/emotionell och fysisk/eterisk nivå eller sfär. Vi har utvecklat våra kroppar (mental, astral, fysisk) och kan verka genom dessa.

Själen är hela tiden en del av vår tillvaro, men vi har i och med identifikationen med de lägre världarna glömt bort själens allomfattande närvaro. Medvetenheten om det inre livet och kontakten med själen har inte uppmärksammats i samma utsträckning som innan vi blev identifierade med den materiella tillvaron.

Det är intressant att dra kopplingar till våra byggnader och hur vi använder dessa.

Många hus byggs som en fyrkant (personligheten) med en triangel ovanpå (själen). Detta är en mycket symbolisk form och signifikant för människans inre och yttre konstitution som själ och personlighet.

Ibland är det populärt att bygga hus och byggnader utan att triangeln som symboliserar själen finns med ovanpå fyrkanten. Det kan signalera att vi i bygget har glömt en viktig komponent.

Man kan också studera hur vi använder våra hus. Vinden som oftast är en del av triangeln är mycket ofta en bortglömd del som vi inte går till särskilt ofta eller använder i det dagliga livet. Vinden används många gånger som en förvaringsplats för saker som vi inte längre använder eller bara använder ibland.

Ibland använder vi istället vinden till att bo i eller gör iordning de gamla vindarna till att användas i det dagliga livet.

Man kan också jämföra byggnader som inte alls använder sig av fyrkanten som runda hus eller hyddor, tipi etc. I områden och kulturer som inte använder sig av fyrkanten i hus och byggnader så är materialismen oftast inte framträdande. Identifikationen av det materiella och det personliga har då traditionellt sett inte fått så stor betydelse.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-12 13:21 #1 av: suddis

Symbolerna var en bra förklaringsmodell.Glad

Var och vad man lägger fokus på.

Anmäl
2013-08-18 12:24 #2 av: agneta-43

Vilken tur att jag sökte och hittade denna utförliga förklaring, tack 

Jag har nämligen en tid nu sett just trianglar och funderat kring varför och senast igår då jag och en go vän lade kort fanns det med en eller fler trianglar igen.

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl
2013-08-21 20:29 #3 av: [Lynx1]

I bl.a. drömmarnas värld, dvs i symbolspråk, står också ett hus för människans egna kropp. När du drömmer om ditt eget hus och du kanske städar i ditt hus kan det ha betydelsen att du städar eller bör städa i din egen kropp på olika vis. :-)

Så det här med triangel och fyrkant och liknelsen med hus är i sanning intressant. Tack. :-)

Anmäl
2013-08-22 23:34 #4 av: Tarotstollan

Mycket intressant!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-08-24 02:11 #5 av: Moonwing

Jättefint beskrivet! <3

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.