Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Ljusarbete

Wesak

2011-05-15 19:06 #0 av: Gaiatri

Wesak är den stora högtid i öst då Buddha firas och enligt legenden välsignar Buddha världen under en ceremoni.

Enligt legenden blev Buddha upplyst vid Fullmånen i Oxens tecken. Varje år firas Wesak som Buddhas stora högtid. Det finns en legend om att Buddha välsignar världen vid fullmånen i Oxens tecken varje år och att det sker en ceremoni i en dal i Himalaya. Där samlas mästare och lärjungar och förbereder en ceremoni för att ta emot den energi som Buddha för med sig. Buddhas närvaro vid ceremonin tar bara åtta minuter innan han återvänder till sin nivå. 

Den energi som buddha förmedlar tar Kristus emot och håller sedan denna energi för distribution under året. Energin förmedlas också under ceremonin genom Kristus till mästare och lärjungar etc som antingen är närvarande rent fysiskt eller själsligt under ceremonin.  Det finns ett antal personer som har upplevt att de varit närvarande vid en sådan ceremoni tex under sömnen och kan återberätta det som skett och var de stog i dalen under Buddhas närvaro.

Den energi som Buddha förmedlar kommer från Shamballa som också kallas för "det centrum där Guds Vilja är känd". Kristus som även bl.a. kan kallas Bodhisatva, Imam Mahdi och Herren Maitreya är den förmedlande länken till Hierarkin som är planetens Hjärtcentrum.

Vid fullmånen i Oxens tecken är energierna således extra starka och man kan under ca 5 dagar vara extra meditativ i sitt sinne och försöka koppla upp sig  mot själen under denna period. Speciellt under någon timme innan själva fullmånen om det går så kan man försöka avsätta tid till meditation eller om det rent praktiskt är svårt vara närvarande i själsenergin och det inre. Vara observant och uppmärksam.

Fullmånen infaller i år (2016) Fredagen den 22:e april kl. 07:25 svensk tid.

Energierna är som starkast under en fem dagars period. Två dagar före den exakta fullmånen, dagen för fullmåne och två dagar efter fullmånen.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2011-05-15 19:11 #1 av: Gaiatri

Några länkar:

Oxens energier och Wesak

Wesakhögtiden; Buddhas fullmåne i Oxen

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2011-05-15 19:15 #2 av: Gaiatri

Glory of Wesak

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2011-05-15 20:02 #3 av: [nidlo1]

Intressant!! Glad

 

Anmäl
2011-05-15 20:40 #4 av: Liveva

Tack för infon, kanon! Säger som Niklas, intressant

Anmäl
2011-05-15 21:34 #5 av: szirius

frågor till Gaiatri( eller nån annan kanske vet) :

jag har en almanacka där denna dag är nämnd som "Budh Poomina". Vet du vad detta betyder?

Och i juni så är det fullmåne och "sankrati" på samma dag, den 17:e juni. Vad innebär detta?

Det finns också en tredje sak utsatt varje månad och det är "amavasya".Vad betyder det?

Jag tänkte bara kolla om du vet, du är så mkt mer insatt i detta.Glad

 

Anmäl
2011-05-16 06:41 #6 av: Gaiatri

Amavasya betyder nymåne. Budh är visdom, upplysning eller "återuppväckande" till gudomligt vetande.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2011-05-17 09:36 #7 av: szirius

Tack!

Puttar tråden - idag är det wesakGlad!

Anmäl
2012-05-02 07:07 #8 av: Gaiatri

I helgen är det Wesak igen. Glad

(Fullmånen inträffar i år 2012, den 6:e maj kl. 05:36.)

Om man vill kan man vara uppmärksam på själsenergierna och försöka hålla fokus på det inre även om det är mycket som samtidigt pågår i det yttre.

Alla sådana här påståenden om energier och distribution av energier är upp till var och en att undersöka om man vill och vara uppmärksam på för att avgöra om det stämmer eller inte.

Jag tycker att själsenergierna brukar öka några dagar innan Wesak och att det brukar vara av en speciell kvalitet eller ton som är lite annorlunda än de andra fullmåneperioderna. Påskfullmånen har också sin speciella energi som har sin ton och kvalitet som känns på ett speciellt sätt.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-02 07:11 #9 av: Gaiatri

Mer info.. De tre andliga högtiderna.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-05 17:31 #10 av: szirius

Börjar ni känna av nåt?Flört

Anmäl
2012-05-06 10:21 #11 av: Gaiatri

Jag upplever det som att det är tunga energier som arbetas på och att det går på djupet. Det verkar som att jag drar till mig situationer nu (några dagar) som jag tidigare har reagerat starkt på och som ofta sätter i gång gamla reaktionsmönster. Jag ser att dessa situationer kommer upp nu och tittar på dem, men jag lägger inte tid eller energi på tankar och känslomässiga reaktioner runt det hela.

Jag känner av de intensiva energierna och har varit ovanligt trött några dagar.

Här är ännu en artikel som beskriver en del av Buddhas, Kristus och mänsklighetens arbete.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-06 10:35 #12 av: suddis

Jag upplever också tunga energier och gamla minnen gör sig bekant.som man inte har känt av på länge.

Kan säga i övrigt att upplevelserna är likvärdig med Gaiatri.

Anmäl
2012-05-08 18:25 #13 av: Aracco

Söndagens Fullmåne var i Skorpionens tecken eftersom Solen befinner sig i Oxen. (Fullmånen kan aldrig befinna sig i Solens tecken när månen och solen är i samma tecken har vi nymåne för då skyms månen av jorden.)

Att Oxen påverkas av en fullmåne i skorpien är helt logioskt eftersom de två tecknena är i oppostion till varandra men kraften i fullmånen ligger ju i skorpinen dödens och återfödelsens energi eftersom det är där månen befinner sig...

Detta gör att jag undar vad som menas med ovanstående text..."Vid fullmånen i Oxens tecken är energierna således extra starka".Skäms Känner mig anings förvirrad här........

 

 

Anmäl
2012-05-08 19:39 #14 av: Gaiatri

Denna tradition utgår ifrån solens bana. De vanliga soltecknen är de som styr. Under året så har vi 12 - 13 fullmåneperioder och därmed är det fullmåne 1 gång (ibland 2 gånger) under varje soltecken.

Vid fullmånen så reflekterar månen solens ljus men den står under denna period inte mellan solen och jorden. Detta gör att solens energier kan nå jorden med mindre påverkan från månen eftersom månen då inte skuggar solen. Energierna blir då klarare och högre energier kan nås.

Månen tillhör vårt förflutna och vi har en påverkan från denna. Främst är denna påverkan astral och kan därför påverka känslolivet. De energier som kan kontaktas vid fullmånen kan ge det ljus som lyser upp vägen så att vi ser genom de illusioner som förekommer inom de astrala och känslomässiga energierna.

Fullmåne meditationer

Jag har sett att det blivit vanlig på senare tid med meditationer som utgår från måntecknet vid fullmåne. Jag kanske var lite otydlig med att det faktiskt är soltecknet som menas i denna tradition som bygger på gamla esoteriska traditioner.

Wesak firas oftast i maj månad och kallas ibland för fullmånen i maj, men det stämmer inte alltid för ibland så infaller fullmånen (som sker när solen står i oxens tecken) i april. Det är även lite olika med dessa traditioner i öst, som firas vid olika datum beroende på hur man uppfattat vad som är avgörande för fastställandet av datumet.

Men det firas alltid vid denna tid på året, i maj eller april. Esoteriskt sett så är det avgörande att uppmärksamma fullmånen när solen står i oxens tecken. Ibland är det två fullmåneperioder under denna period (när solen står i oxens tecken) och då är det den första fullmånen som firas som wesak och nästa fullmåne ger ett extra lyft till den energi som förts ned till jorden under wesak.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-09 14:59 #15 av: Aracco

Ahhh Tack Gaiatri!!  Nu hänger jag med på vad som menas!! Glad Väldigt bra info i hela trådenGlad

Anmäl
2012-05-09 15:47 #16 av: Gaiatri

Så bra att det blev tydligare. Glad Bra fråga du ställde, man kan bli lite hemmablind Tungan ute och inte se vad som behöver förtydligas. Jag ska tänka på det framöver att nämna att det är soltecken som menas.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-09 21:53 #17 av: szirius

#14 imponerad av din kunskapGladKyss

Anmäl
2012-05-09 22:09 #18 av: Gaiatri

Tack GladSkäms

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2012-05-11 20:26 #19 av: Aracco

Gaiatri: Ja det är ju så vi blir ibland. Tack för att du förklarade och förtydligade åt novisen härFlört

Anmäl
2013-04-14 16:57 #20 av: Illusion

Hej alla! Jag har alltid hatat religion, sen kom jag i kontakt med buddismen och hinduismen och jag blev kär direkt, jag vet inte direkt vad den innebär, jag har inte läst på nånting direkt men jag har alltid känt mig som hemma med den, har massor av budda statyer och tavlor och det är så häftigt. Jag har hittat hem. När ska man meditera? Jag hittar inte sån info. Tack på förhand :)

Anmäl
2013-04-14 21:00 #21 av: Gaiatri

Fullmånen infaller i år (2013); torsdag 25 april kl. 21:58 svensk tid.

Energierna är som starkast under en fem dagars period. Två dagar före den exakta fullmånen, dagen för fullmåne och två dagar efter fullmånen.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2013-04-14 21:50 #22 av: Illusion

Tack för svar men är det idag du menar? Ska jag meditera idag? Jag hänger inte med förlåt :(

Anmäl
2013-04-15 06:56 #23 av: Gaiatri

Ja, det var ju lite kryptiskt. Jag glömde datumet. Skäms Jag förstår att du blev fundersam. 

Den 25 april är det fullmåne och Wesak. 

Jag har lagt till datumet nu i #21 och i #0. Tack för att du uppmärksammade att det saknades Illusion.

Se också The Wesak Festival (på engelska)

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2013-04-15 09:41 #24 av: Illusion

Haha tack :)

Anmäl
2013-05-24 20:44 #25 av: retep

Idag och i morgon firas Vesak bland Buddhister på flera håll i Världen, främst i Asien.

http://publicholiday.org/calendar/vesak-wesak

Anmäl
2013-05-24 23:33 #26 av: szirius

Har varit trött som en gnu i flera dagarSover, drömt så osannolikt starka, underliga drömmar Galenoch har lagt märke till hur gamla minnen ploppat upp, vissa sedan barndom som jag helt GLÖMT, för att nu kunna bearbeta igenom och släppa mer medvetetTummen upp.

Fick ett stort "jahaaaFår idé" när jag såg att det är wesakmåne Skämtar! Enormt kraftig reaktion på mig denna måne, men så är jag lite allmänt svajig nu också. Tar tacksamt emot detta (även om jag känner mig både mentalt och fysiskt däckad) och fortsätter lyssna på vad jag behöver göra nu, dvs andas,meditera, yoga och SOVA. Och gråta när det behövsGlad.

Anmäl
2014-05-13 06:32 #27 av: Gaiatri

Snart är det Wesakfullmåne. På onsdag (14 maj) kl. 21.17.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2015-05-02 18:27 #28 av: Gaiatri

Nu är det snart Wesak. 
Klockan 5.43 (svensk tid) på måndag morgon den 4:e maj. 2015

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.