Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Ljusarbete

Kyrkan och den nya andligheten

2008-04-08 14:24 #0 av: [Mariann]

- MÄNNISKAN OCH MYSTIKEN Av INGRID KRIANON Inom kristenheten varnas det ofta för New-Age och ”nyandligheten”. Visst finns där avarter, men risken finns att man kastar ut ”barnet med badvattnet”. Inom nyandligheten finns många djupt, bekännande kristna som börjat fundera över trosfrågorna och funnit att där finns så många motstridiga budskap om Gud och skapelsen att man går sin egen väg.

 

Många har nått ett vägskäl i livet där man funderar över djupa, existentiella frågor, utanför religionens ramar. I denna process sker ofta en stark och helande öppning till en övergripande helhetssyn på människan i kosmos.

 

Jag skulle önska att kyrkan kunde lyssna mer till dessa människor som blivit så starkt berörda av den andliga vinden - att möta deras frågor och nya värdegrund i respekt och dialog. Att bygga broar över mentala skiljelinjer och förstå varandra i behovet av mänsklig och andlig mognad.

 

Religionerna är i stark förändring, luckras upp. Men en annan stark förvandlingsprocess pågår jämsides i en inåtgående rörelse. Många öppnas i dag för mystikens värld, för djupare nivåer av medvetande. Mystikerna har alltid fått uppdraget att "avslöja himlarnas hemligheter", men trots att mystiken är kristendomens kärna, har den alltid varit en kontroversiell fråga för kyrkan.

 

Att nutidens människor, även de som inte utövar någon religion, uppnår medvetandetillstånd där man känner sig genomströmmade av förlösande andlig kraft (helig Ande), är inget ovanligt. När mystikens källa får blomma fritt upplever många en stark gudomlig närvaro. Är ett med livets källa.

 

Mystiker och helgon har i alla tider haft den inre synen och lärt känna alltings enhet. De har också fått gå igenom själens långa natt för att lära sig hantera sina dolda djup. Det är först när människan lärt känna dimensionerna som man kan ta eget ansvar för sitt andliga växande.

 

I själens djup finns sanningar långt bortom orden. De universella lagarna har uppenbarats steg för steg i takt med mänsklighetens utveckling. Nu är det dags för ytterligare ett steg. Med den förhöjda medvetenhet som öppnas i det kollektiva kan människor idag få glänta till nya rum och få förståelse för de lagar som alltid styrt människan i kosmos.

Mystikens källa finns i alla, oavsett religion. Och längtan finns där. Ändå talas det nästan aldrig om detta i kyrkan. Många undrar varför.

 

En levande kyrka behövs idag - stödjande och hjälpande i den existentiella processen. En dialog behövs för att räta ut frågetecknen mellan kyrkans och den nya andlighetens värden. Försiktigt öppnas kreativa mötesplatser för spirande utbyte av tankar. Vi hoppas på fler!

 

Kyrkan skulle få en strid ström av återvändande medlemmar om man accepterade människors olika vägar in i centrum av sig själva.

Av INGRID KRIANON

Anmäl
2008-04-08 14:57 #1 av: Hoppfull

Japp!! Det håller jag absolut med om!

Anmäl
2008-04-08 15:09 #2 av: [Mariann]
om man känner sig manad så är det just en Brobyggande konferens efter sommaren.
Anmäl
2008-04-08 22:01 #3 av: [BigMama]

Jag håller också med! Kyrkan är alldeles för "fyrkantig"...

Anmäl
2008-04-09 09:18 #4 av: [Mariann]

Får jag säga att nyandligheten är ibland också  väldigt fyrkantig... Oskyldig för balansens skull...

Jag tycker denna artikel är kanon!! Ingrid skriver precis som jag känner! Det som är glädjande är ju att båda dessa sidor har att lära av varandra och det är väl det som båda glömmer...

Kyrkan har sina värden och det har nyandligheten också...

Anmäl
2008-04-09 10:05 #5 av: [BigMama]

.. Jag är också ganska fyrkantig - men jag lär mig!

Anmäl
2008-04-09 19:51 #6 av: Hoppfull

Hahaha, ja fyrkantiga äro de många... (nästan som ett bibelord va?? Oskyldig) Jag tycker nog ändå att nyandligheten är långt mer liberal än kyrkorna, MEn det beror nog lite på vad man menar med nyandlighet oxå. Jag räknar inte riktigt sanningslärorna dit, alltså de som vet allt och alltid har rätt... för de är ju precis likadana som kyrkorna. Jag menar de som har ett öppet förhållningssätt till andlighet och som inte berättar sanningar, men det är klart att det finns sådana som halkat i diket även inom de rörelserna ;)

Anmäl