Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
* Hjärtats healande ljus

Hjärtats healande ljus V

2008-10-18 11:11 #0 av: [Mariann]

Andlig utveckling, band 1. Kapitel 1. Kärlekens ideal


Hjertets healende lys

 

Kärlekens ideal

Djupt i oss själva har vi alla ett ideal om ett liv i kärlek. Idealet börjar att dyka upp från djupet och kalla på oss varje gång vi upptäcker att vårt liv blir för stressat, för fullt av lidande eller för meningslöst. Vi kan då upptäcka att vi har två sidor av oss själva eller två våningar av medvetande i oss själva.

På egots nivå har vi lust att bli nåt. Här har vi lust utmana livet, att avpröva oss själva och att sträva efter att bli duktigare, få mer trygghet och säkerhet eller få infriat fortsatt nya önskningar om att få bättre materiella livsbetingelser och mer kärlek från andra. Vi vet gott att priset för att ge efter för de många önskningarna är att vi blir stressade och rastlösa, att vi blir sårbara inför om vi är duktiga eller goda nog och att vi lider när vi inte får våra önskningar uppfyllda. Vi vet också att vi kommer känna oss svikna och ensamma när vi inte kan dra till oss andra som kan tycka om oss. Och vi känner den tomheten som uppstår när vi upptäcker att även när våra önskningar uppfylls så får vi ändå inte en djup och varaktig glädje som kan nära vårt inre liv. Ändå väljer vi i personlighetens yttre nivå att fortsätta med vår strävan efter lycka, med de draman som kan ge stress och bekymmer för de är den enda livsform som personligheten känner.

I den djupare nivån har vi en längtan om bara att vara: Varför skulle det vara nödvändigt att vara något bestämt? Varför skulle det vara nödvändigt att uppnå något bestämt i livet? Varför skulle det vara nödvändigt att hållas av av andra människor? Varför skulle det vara növändigt fortsatt duktigare? Varför skulle det vara nödvändigt med materiell lyx sett i ljuset av hur många bekymmer, hur mycket arbete och hur mycket sterss det kostar att få fler materiella tillgångar? Varför skulle det vara nödvändigt att bry sig om vad andra människor säger och tänker om oss? När vi ställer alla dessa frågor börjar vi på denna nivå att fånga ett ideal om att kunna släppa alla personlighetens önskningar och så blott vara närvarande utan bekymmer, utan stress, utan stress, utan ångest för framtiden, utan upptagenhet av om vi är duktiga eller goda nog i förhållande till andra och utan ömma punkter som kan framkalla vrede, avundsjuka, ångest eller motsättningar.

HEMUNIVERSUMETS LJUS

När vi går djupare in i idealet om att blott vara kan vi börja uppleva det som om vi förnimmer eller känner ett tillstånd av en glädje som inte är beroende av något, en kärlek som inte ställer krav och ett accepterande av allt i livet, för det finns en trygghet med livet som det är. Var känner vi detta tillstånd ifrån? Andevetenskapens svar på det är att detta tillstånd är ett grundläggande tillstånd i alla människors medvetande. Den känns igen på den nivån som kan kallas för självets, själens eller andens nivå. Och den är i ett eller annat omfång upplevd och erfaren av de flesta männsikor innan egot bildades.

I den andevetenskapliga förståelsen som innefattar både "liv efter döden" och reinkarnation beskrivs det att detta tillstånd känns igen i de ljusvärldar som vi upplever mellan två fysiska inkarnationer. I denna förståelse beskrivs det hur människor i sina cykliska förlopp skiftar mellan en ego-utveckling på det fysiska planet och ett relativt ego-löst tillstånd på de inre planen. Efter ego-upplösningen på de inre planen uppstår det på vägen till en ny inkarnation en samling omkring ett fokus i medvetandet som är grunden för en ny individualitet. Efter att den nya inkarnationen har börjat träder den nya individualiteten igenom på det fysiska planet efterhand som vi får utmaningarna från människovärlden på det yttre planet. Den yttre personligheten byggs upp i barn och ungdomsåren och kulminerar i 28 - 35-årsåldern varefter den långsamt avlöses av ett bredare och mer avslappnat jag.

Förståelsen av att vi alla känner tillstånden av ett lysande medvetande bekräftas av många nära döden upplevelser som ger upplevaren överbevisande intryck av att när man är frigjord från kroppen - i kanske blott fem minuter - så uppstår det innifrån en förvånande hög grad av frigjordhet från den normala jag-identiteten med dess begränsade livsförståelse, syn, självupptagenhet och stressande känsla av att vi ska göra nåt. Det är som om det är möjligt för vanliga människor oberoende av inlärda livsförståelser att uppleva denna nivå när blott de frigörs från den fysiska kroppens begränsningar. Detta tillstånd kan kanske kallas för vårt inre ljusmedvetande eftersom den är karaktäriserad genom att vi upplever oss själva som långt mer ljusa, mer expansiva och mer obegränsade än när vi är i vår fysiska identitet. Samtidigt upplever många att de i detta tillstånd befinner sig i ett kännt - men glömt - universum som känns som det andliga hemmet som är mer verklig än den fysiska världen och som inkänns som en trygg och kärleksfull hemmabas.

Regressionsupplevelser som härstammar från dom medvetandelager som uppträder mellan två fysiska inkarnationer bekräftar också att det finns en medvetandeform i ljus som är så vanlig och hemtam för männiksor att vi kan använda ett uttryck som vårt hemuniversum. I dessa uttlevelser av vem de var innan den fysiska inkarnationen började blir många människor förvånade över hur olika de är i förhållande till sin nuvarande inkarnerade identitet. I hemuniversumet upplever man ett jag men det är ett avslappnat och öppet jag.

I hemuniversumet är vi inte bundna av jagets ångest för att inte följa med, oro inför framtiden eller bekymmer omkring de dagliga utmaningarna. I hemuniversumet finns det ingen depression för att det omgivande universumet verkar ljust, vänligt, tillmötesgående, tryggt och fullt av mening. I hemuniversumet känner vi oss inte tomma för att vi upplever en inre fullhet, en inre frid och ett tillstånd av att ha det gott oavsett vad vi möter i livet. i hemuniversumet finns det ingen egoism för det finns ingen orsak till att konkurrera om något som det ändå finns tillräckligt av. Näring, värme, bostad, materiella nöjen och resor ska vi på det fysiska planet ska vi på det fysiska planet arbeta hårt för att få och de materiella önskningarna kan få människorna till att luras och bedra eller att bli mer snikna och listiga än andra. Men i hemuniversumet är mat, bostad och nöjen inte av fysisk beskaffenhet. Det kan inte köpas, stjälas eller tillförskansas. Men det är tillstånden i medvetandet som bestämmer vad vi drar till oss av näring och omgivningar och glädjeämnen. Våra livsomständigheter formas således utifrån hur vi tänker och hur vi är. Därför finns det inte behov av ansträngningar för att få något och det finns inget behov av att konkurrera med andra.

Om vi får en direkt upplevelse av hemuniversumet eller om vi får en inre fornimmelse av att vi känner till ett tillstånd av inre frid, omedelbar tillit och grundläggande god vilja till att hjälpa våra medväsen, så kan vi bli frestade till att föreställa oss att det också är möjligt att leva i detta tillstånd redan i vårt nuvarande liv. Det är då också karaktäristiskt att framtidsbeskrivningarna från stora visa män/kvinnor och visionärer berättar att detta tillstånd av broder/systerskap, inre balans och frid kommer bli mer och mer naturlig i mänskligheten på denna jord. Dessa beskrivningar underbygger den förståelsen att den dynamiska egofasen med dess många olämligheter är ett fenomen på Jorden. Framtidens medvetande på det fysiska planet tycks ha så stora likheter med den sorts medvetande som upplevs i hemuniversumet genom nära-döden-upplevelser och genom meditativa upplevelser av vår djupa identitet, att vi kan föreställa oss en enkel modell av framtidens mänsklighet som består i att det nästa steget i vårt medvetande blir till dagsmedveten och fysisk verklighet i mänskligheten en gång i framtiden.

 

Forts VI

 

Anmäl
2008-10-18 13:32 #1 av: Eremitha

Har läst alla de utlagda texterna i denna nya serie nu, och känner så väl igen beskrivningen av processen. Kan skriva under på nästan allt som framförs på ett så insiktsfullt sätt. Drömmar och strävan, besvikelser och kriser, och sist lugnet i varandet och glädjen i själva livet, oberoende av yttre faktorer.

 

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2008-10-19 01:02 #2 av: hinzidi

Herlig at du skriver om disse tingene, Mariann :) Om jeg ikke alltid kommenterer, så leser jeg endel her :) Det er nemlig innlegg som man ikke bare skummer over, men må ta seg tid til og ta innover seg :)

Anmäl
2008-10-19 10:43 #3 av: [Mariann]

Tack! Roligt att det läses och det är som du säger hinzidi, man får ta sig tid, det är studiematerial mycket av det.

Ja, för den som läser danska kan jag rekommendera hans böcker, de ger mycket... Cool

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.