Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Högtider - Jul

Den inre Julen - Julens symbolik

2008-11-28 17:27 #0 av: [Mariann]

Av Asger Lorentsen. Bakom den folkliga julens många traditioner gömmer sig en inre jul, som efterhand blir mer och mer känd. Denna artikel återger några traditionella drag i den mer esoteriska förståelsen av julens symbolik och julens faser.

Julevangeliet beskriver både en historisk begivenhet för hela mänskligheten och en inre begivenhet för den enskilde. Den inre begivenheten är Kristi födsel i hjärtat, så som det sker varje gång en människa har nått till den första invigningens port.

Denna port nås när fötterna badar i hjärtats blod, när de inre kropparna är förberedda genom rening och när hjärtats längtan är vänd mot Guds hjärta.

Vid detta andliga tillstånd står Kristus som invigaren, som väcker något av sitt väsen till liv i människans själ och hjärtcenter.

Denna symbolik genomlevs inte bara vid den första invigningen, utan alla som har hjärtana öppna för Kristus kommer i en viss grad medvetet eller omedvetet genomleva Betlehems händelsen varje jul när Kristusinströmningen försöker att väcka djupare områden av hjärtat.

Också för oss kommer Anden att varje jul befrukta den del av personligheten som är luttrad och som vänder sig mot Gud som kärlek. Också för oss kommer Kristusbarnet födas varje jul som lite fler kärleksatomer i hjärtcentret, hjärtcentret är en del av Kristusväsenets rum. Också i oss böjer sig kropparna i en eller annan grad för Kristusbarnet i den första period efter födseln i juldagarna. Också i oss kommer därefter konflikten mellan förstånd och kärlek. Också för oss är lösningen att förena kärlek och visdom.

Dessa andliga händelser träder starkare fram precis före, under och efter jul under påverkan av julinströmningen, där Kristus genom sina änglaskaror försöker att på ett djupare sätt väcka de hjärtan som har blivit stilla i en längtan efter Guds kärlek.

Julens symboler är skapat genom tiderna utifrån en inre förståelse om att julen är festen för ljusets födelse i människoriket och att i jultiden är änglariket närmare mänskligheten.

jesus_mary_joseph.jpg

Födseln i Betlehem får då följande symbolik:

Bethlehem är det område i hjärtat där Kristus föds som en vibration av Guds kärleksväsen.

 

Stallet med alla djur är astral kroppen med sitt stillnade begär.

 

Josef är fadern som både världsbyggmästaren, den allestädes närvarande himmelska vilja och ande, och människans individuella ande. Som ett fragment av Fadern är Anden med till att skapa den eviga sonen, Kristusmedvetandet, i en växelverkan med Modern.

 

Maria är symbolen för den allestädes närvarande moder som ger människorna kroppar att uppleva och få näring med , så att anden genom kontakt med den materiella världen kan utveckla den individuella kärleks förmågan; Kristus i människan. Maria är samtidigt en symbol på den invigdes luttrade väsen i den materiella världen, som i sin öppenhet och stillhet för Gud, låter Kristusbarnet inkarnera, näras och födas så personligheten belivas inifrån av kärlek.

 

De tre vise männen symboliserar den fysiska, den astrala och den mentala kroppen som böjer sig för att tjäna Kristus i hjärtat.

 

Jerusalem är staden med de 7 portarna d.v.s. huvudet som har en tendens till att slå ihjäl Kristus. Uppmärksamma, att när den invigde senare går till Golgatha (hypofysen) är det genom frivilligt avkall på den yttre form, således att Kristuskraften kan offras genom det blödande hjärtat in i Jorden och mänskligheten.

 

Herodes kan ses som det negativa förståndet som eftersträvar Kristusbarnet medan det ännu inte har vuxit sig stort i hjärtat.

 

Egypten är visdomens säte i människan som hjälper Kristusbarnet mellan förstånd och kärlek.

 

De många ljusen symboliserar den inre himmelska stjärnvärld, som i jultiden försöker att öppna människans inre för Guds vackra stjärnvärld av ljusrike efter ljusrike genomvävt av änglahierarkins väldiga skaror.

 

Änglarna speglar en gammal kunskap om att just vid julen är änglarna särskilt nära människorna och att dom genom himmelsk körmusik omsluter människorna med kärlek.

 

Julstjärnan är en påminnelse om Betlehems stjärnan som igen symboliserar invigningsstjärnan som tänds vid den 1. Invigningen. Betlehems stjärnan är samtidigt Kristus som ledstjärnan som för människan till Gud.

 

Den tända och strålande julgranen skall påminna människan om hur Guds kärlek genom stjärnan heliggör och upplyser hela personligheten och människoriket.

 

 

Gåvorna är en påminnelse om Kristi gåvor till människan när födseln har skett. Gåvorna ges då av Santa Claus, d.v.s. Kristus. Samtidigt är gåvorna ett yttre sätt att visa på att i julen förbrödras människorna och ger till varandra genom aktivering av hjärtana med änglarnas hjälp. I julen samlas familjen och i julen byggs bro över gamla motsättningar, för då gör Kristus genom änglarna kärleken närvarande som broder-systerskaps känsla och god vilja.

 

 

Den gyldne Cirkel

Forts JULENS FASER

 

 

Anmäl
2008-11-28 17:40 #1 av: Indiania

Så fin artikel, jag blev riktigt rörd.Lite av det du skriver har jag känt

men inte varit fullt medveten i och av känslan men det är ju aldrig försent.....................

Kram Berit och trevlig första advent!Oskyldig

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-12-16 10:25 #2 av: szirius

puttar denna tråd så att fler hittar denGlad

Anmäl
2010-12-16 16:05 #3 av: rore

Tack Szirius!!Kyss

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2010-12-17 12:20 #4 av: szirius

Glad

Anmäl
2010-12-19 17:42 #5 av: Thyra4

Tack! Med ens förstår jag mycket mer.<3

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.