Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktuella världshändelser Andlig utveckling - Psykologi Astrologi Boktips Bön - Invokation - Affirmation Chakran - Psykiska kroppar - Hälsa Devor - änglar - naturväsen Esoteriskt/Teosofiskt Evenemang - Retreats - Kurser Gud Healing - Hälsa Hjärtat - Kärlek Humor Inspiration-Förebilder Konst - foton Livsprocesser - Utvecklingsproblem Ljusarbete - Tjänande Läsvärt - tänkvärt Meditation Medlemspresentationer Medvetande - själen Musik - Film - Youtube OT - off topic Om sajten/om iFokus Omröstningar - undersökningar Ordförklaringar Själen - anden Stjärn - Änglamänniskor Tal och symboler Universum Upplevelser Övrigt
Högtider - Jul

Julens ljusinstrålning

2008-12-03 18:36 #0 av: Eremitha

Julen har en djup symbolisk innebörd. Berättelsen om Jesu födelse i Betlehem är mycket mer än en beskrivning av ett yttre skeende. Søren Hauge förmedlar här en esoterisk bild av julen som ljusets och födelsens högtid.

Bakom de märkliga historierna om Sankt Claus och de otaliga juläventyren döljer sig en levande realitet. Charles Dickens' En julsaga , H C Andersens Flickan med svavelstickorna och andra fängslande historier, genljuder som ekon från en kosmisk instrålning av tindrande klart och ofattbart fridfullt ljus i universums natt. Det hela beskrivs på skönaste arketypiska sätt i julevangeliet, där Jesus föddes i stallet i Betlehem.

Om man kan iaktta händelserna i de inre världarna med andlig klarsyn, kommer det att kunna bekräftas att midvintertiden är en gigantisk andlig förlösning av inre lyskrafter, som fyller alla existerande varelser på vårt klot med liv.

herdar.jpg

Låt oss påminna om några grundläggande esoteriska kunskaper:
Det finns inget dött. Allt är levande, från de minsta atomer till de största supergalaxhopar.
Universum består av levande väsen som lever inuti andra levande väsen i en obruten kedja från det minsta till det största. 
Gränsen mellan det så kallade levande och det som några kallar död materia, är konstruerad, för till och med oorganiska existenser har sitt eget liv. Kristaller, molekyler, snöflingor - allt är pulserande, vibrerande liv och ljus.

Vi lever således i ett universum som är mer levande än vi föreställer oss. Moderna forskare inom flera naturvetenskapliga grenar betraktar idag själva jordklotet som ett levande väsen, en organism i växande. Vi människor är i detta perspektiv väl närmast att likna vid hjärnceller eller något liknande.

Jordens puls
Alla levande väsen har sin egen rytm och pulserande dynamik. Jordklotet andas och har regelbundna, återkommande förändringar. Några av dessa upplever vi människor bland annat genom årstidernas skiften och dygnets växlande rytm. Årstidsväxlingarna är jordens andetag. Vi följer detta i solens faser, då tiden från vinter till sommar är en gigantisk utandning. Allt i det inre väller fram med en brusande kraft i ett växande crescendo. Vid midsommar, då allt blommar i glädjens uttryck, avstannar klotets utandning en kort stund. Allt vilar några dagar i mättat uttryck. Midsommarsolen står stilla över naturens gröna matta. Därefter följer nu en lång tilltagande inandning genom sensommaren och hela hösten, intill dess att allt i naturen åter har dragit sig tillbaka in i mörkrets skydd.

 

julgran1.jpg

Midvinterns julhögtid är den magiska pausen mellan in- och utandningen, då de andliga världarnas skapande ljusströmmar med igångsättande kraft väller ner mot den fysiska världen för att åter sätta igång naturens växtprocesser. Det är en inre befruktning som på ett avgörande sätt påverkar människohjärtat. Denna bestrålning av hjärtats frö har sin yttre bild i den stimulering som sätter igång många växters utveckling av rotsystem i jorden. Det första osynliga växandet börjar med andra ord, även om inget kan observeras på jordytan.

Tomtenissar och änglar
För den andligt väckta människan är tanken om änglar och naturandar inte enbart en vacker fantasi, utan levande realiteter. De esoteriska traditionerna i världen erkänner osynliga väsens existens, och ser i änglarna och naturandarna själva naturens skapande intelligens. Otaliga människors förstahandsberättelser drar ut såväl änglar som gnomer, alver och nissar, ur folksagornas symboliska världar, och in i den verkliga världen. Berättelserna från otaliga myter, sägner och legender visar sig vara förklädda sanningar.

 

skyddsängelcrop.jpg

Änglar eller devor är normalt beteckningen på andliga väsen med hög utvecklingsnivå, vilka bidrar till förmedlingen av andliga krafter från de inre världarna, och som är orsak till alla de processer som äger rum ute i naturen. När det i den kristna traditionen talas om nio änglahierarkier (serafer, keruber, krafter, makter och så vidare), avser det dessa andliga väsens olika grad av karaktär och funktion i naturens hushåll.

Midvintern är en särskild tid för änglariket, för här friges en flodvåg av spirituella krafter som väller ut i den yttre världen och stimulerar alla växtprocesser på vägen. Solens yttre faser visar oss synligt vad som händer i det inre, i andlig bemärkelse. För änglariket är julen ett ofattbart glädjebrus. En mäktig skapelsecykel tar åter sin början och alla väntande frön och fröämnen i den synliga och den osynliga naturen kommer nu att ta emot igångsättande impulser, som aktiverar rotsystemets spirande i jordens djup, i det osynliga.

Men det handlar inte bara om en stimulering av naturens yttre kretslopp. Alla levande väsen påverkas inombords, och därför är vi människor särskilt känsliga för änglarnas närvaro just runt midvintern. Vi har alla möjlighet att märka att det är en speciell tid, men det är än så länge ett fåtal som förstår att göra sig medvetet mottagliga för änglarnas välsignelser i denna tid.

 

Mariabarnet2.jpg

Inre födelse
Ordet jul åsyftar årets hjul. Vid juletid börjar livets hjul att rulla. Här börjar livets cykel. Solen är den eviga andliga symbolen. Från urgammal tid har midvintern, årets mörkaste tid, varit en invigningshögtid då människor levde sig in i solens kosmiska drama. Solen segrar vid midvintertid över mörkrets, tröghetens och materiens sömniga dominans. Under midvinternatten och dygnen därefter föds en ny ljusimpuls som ger kraft åt hela det kommande året. Denna urgamla solhögtids mysteriedrama illustreras på vackraste vis i födelsen av det gyllene barnet i den kristna traditionen. Jesus är det inkarnerade ljuset, solbarnet, som lyser upp i mörkret. Julen är på ett mycket djupt plan "den stilla födelsens högtid" och därmed också en individuell begivenhet som år efter år kan påverka var och en som söker ljuset. Under cykel efter cykel återkommer den med växande kraft, tills den verkliga andliga födelsen äger rum inom varje människa: Födelsen av Kristusmedvetandet i hjärtedjupen.

Den andliga födelsen uppfattas inte nödvändigtvis medvetet. Endast gradvis kommer det att uppdagas för tankesinnet vad som har ägt rum i hjärtats djup.

 

mars 05 020.jpg

Födelsen äger rum i Betlehem, "huset av bröd". Brödhuset är den mänskliga kroppen och stallet är dess hjärta. Här föds Christos, kärleksnärvaron, efter att vi var och en för sig - som Marior, de obesmittade själarna - har  varit fruktsamma genom andens heliga nedströmning. Födelsen äger rum obeaktat i stallet, för det personliga maktbegäret, Herodesnaturen i oss, traktar alltid efter att komma nära inpå ljusfröet. Herodes fruktar den andliga konungakraften. Den yttre troninnehavaren, personligheten eller jaget, fruktar den sanna själshärskaren innan det blir ödesbestämt för dennes undertryckande makt.

Därför bör den späda ljusmedvetenheten skyddas för en tid och hållas långt bort från maktbegärets Herodeskraft. Ljusbarnet tar sin tillflykt till visdomens land, Egypten. Därifrån vänder det åter, stärkt genom sin växt i mildhetens kraft. Enkelheten och den barnsliga glädjen ska en dag fullborda den andliga vandringen i Jerusalems smältdegel, men här i brödhuset startar den stora andliga resan. En sådan födelse tilldrar sig alltid uppmörksamhet från den andliga herdar på Jorden som vaktar mänsklighetens hjord. På samma vis är den heliga andliga treenigheten närvarande i form av de tre visa konungarna från östern, den andliga soluppgångens land. De hyllar det nyfödda solbarnet och skänker det stärkande välsignelser och gåvor från ovan.

På detta sätt utspelar sig julmysteriet. Varje år i midvintertid har vi möjlighet att träda in i stallet. De andliga världarna genljuder varje år av det förunderliga budskapet:

Ära vare Gud i höjden
och fred på jorden
till människorna ett gott behag!

 

MariaBarnet.jpg

Julen är således innerst inne en andlig begivenhet som får våra hjärtan att växa, som gradvis får oss att avlägsna de uppsatta gränspelarna, och som inviger oss i kärlekens mysterium. Detta sker vart enda år i stor skala, liksom det kan hända varje dag i den enskildes hjärta. Globalt sett blir jordklotet fruktsamt vid jultid, eftersom det överskuggas av andens krafter från himlavalvets stjärnor. Och jordens inre genomströmmas av själsligt ljus. Detta inre ljus upptänder varje sökande själs medvetenhet varje år vid denna heliga högtid. Det är denna själsliga förvandlingsprocess som gör oss mottagliga för medmänsklighet och inom oss väcker önskan om att hela tiden bli ännu mer fridfulla center av god vilja, som kan förändra världen. Därför kan vi bara önska varandra god Jul - strålande nytt år!

Hämtat från SophiaNet

Översatt av Eremitha

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2008-12-03 22:49 #1 av: Indiania

Tack för den fina artikeln du översatt! Hela innehållet fyllde mig och det var verkligen tänkvärt.Jag kommer att läsa den fler gånger..........

Jag önskar dig God Jul och strålande Nytt År !

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2008-12-03 23:19 #2 av: Eremitha

Tack, och tack det samma, Indiania!

Jag blev också berörd av artikeln. Har alltid känt att julen och tiden kring vintersolståndet har en särskild mening, och de här förklaringarna kunde jag verkligen ta till mig.

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2008-12-04 09:08 #3 av: Hoppfull

Jaa Tack! Vilket vackert budskap, julen är i sanning en speciell högtid!

Anmäl
2008-12-04 11:15 #4 av: gyllenehjartljuset

Vackert och tänkvärt.

Anmäl
2008-12-13 15:36 #5 av: Choklad

Underbart att få läsa!

U R us

Anmäl
2011-12-18 14:59 #6 av: Gaiatri

Puttar upp. Intressant läsning.

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.