Symboler och mytologi

Isis och lotusblomman

2009-03-24 19:03 #0 av: szirius

I legenden om Världsmodern liknas Isis med en lotus.I den egyptiska gudaläran representerar hon all stoff på alla nivåer.Då Isis är en kosmisk symbol representerar hon detsamma i människan. Hon är formen, som det gudomliga livet uttrycker sig igenom.

 

Isis och lotusblomman

Isis-og-lotusblomsten-01-Esoterisk-egyptologi-og-åndsvidenskab

Isis är Egyptens världsmoder. När den gudomliga visionen föds begynner den att anta form. Den lyfter sig som en lotusblomma upp av urhavet. I legenden om Världsmodern liknas Isis därför med en lotus.

 

Universum är en tanke

Idag arbetar progressiva forskare för den moderna naturvetenskapen utifrån en teori om att universum är en tanke. Ännu har de inte vågat inkludera, att om universum är en tanke ( en verkan) så bör tanken vara tänkt av en orsak. Konklusionen vill pressa naturvetenskapen över gränsen till det religiösa området och här stoppar man -tills vidare.

I de gamla kulturerna hade man samma uppfattning om universum. De egyptiska översteprästerna betraktade universum som en gigantisk tankeform, som var uttryck för Guds orsakan, eller "det enda livets" vision, som är under utveckling.

 

När den gudomliga visionen föds begynner den att anta form. Den lyfter sig som en lotusblomma upp av urhavet. I legenden om Världsmodern liknas Isis därför med en lotus.

I den egyptiska gudaläran representerar hon all stoff eller materia på alla nivåer -från den finaste och högt vibrerande andliga, till det tätaste och långsamt vibrerande fysiska.

Hon är formen, som det gudomliga livet uttrycker sig igenom.

Manifestationen av den gudomliga visionen startar i det tätaste och tunnaste stoff -mineralriket, och härefter lyfter sig livet från form till form av stadigt finare stoff tills livet vänder tillbaks till sin utgångspunkt -det enda liv som har skapat allt ut av sig självt.

 

Isis -den heliga jungfrun i lotusen

Södra Egypten representerar de lägre chakrana , eller de medvetandetillstånd som uttrycker sig i relativt täta stoff-former, och därför är det inte förvånande att "Isistemplet" befinner sig i Egyptens rotchakra. Gudinnan är roten till all materia. Och södra Egypten symboliseras just  av en lotusblomma. Isis och lotusblomman är därför identiska symboler. Isis kallas för "Den heliga jungfrun i lotusen" och " Den himmelska bägaren". Isis är formen som rymmer det gudomliga sinnet. Lotusblomman är en perfekt symbol för detta förhållande. Denna blomma bildar en bägare och inuti lyser den gyllene skönheten.

 

Isis har flera av lotusens egenskaper. Hon symboliserar:

 

  • Formen (formen växer fram av urhavets djup)
  • Befruktning (andens/själens födelse i formen)
  • Fruktbarhet och växande (andens/själens växande i formen)
  • Intellektets växande fram till illuminationen ( genom intelligent aktivitet)
  • Illuminationen och sanningen (för hon är den självaste universella tankeformen)

 

Därför uttrycker Isis den övre universella tankeverksamhet, det gudomliga sinnet eller ren visdom.

 

Isis-og-lotusblomsten-02-Esoterisk-egyptologi-og-åndsvidenskab

Isis i människan

Isis är en kosmisk symbol, men utifrån principen " så som ovan så och nedan, som i det stora så och i det lilla", representerar hon principiellt detsamma i människan. Isis och alla de övriga gudinnorna representerar stoff och form, som rymmer livet eller medvetandet - men Isis är essensen av dem alla.

 

Andlig essens -människans egenskaper

Andevetenskapen upplyser, att i människan är Isis "den andliga essensen". Isis är människans egenskaper. Alla upplevelser magasineras i former. De fysiska upplevelserna lagras i fysiskt permanenta atomer. De känslomässiga upplevelserna magasineras i de astrala permanenta atomerna, och de mentala upplevelserna bevaras i den mentala enheten. Själens egenskaper, som är den positiva essensen av de upplevelser man haft liv efter liv, bevaras i själsformen som ren essens eller egenskaper och talanger.

 

Gudinnan Hathor, som är en aspekt av Isis, symboliserar själva själsformen. Då Isis representerar alla materia på alla nivåer, är det reellt Isis själv som är själsformen, men för att kunna differentiera de olika formerna på inre och yttre plan, blev Hathor skapad som symbol för denna självständiga aspekten av Isis.

 

Isis-og-lotusblomsten-03-Esoterisk-egyptologi-og-åndsvidenskab

Allt är stoff , undantaget " det enda livet"

De heliga skrifterna uppfattar Gud som den ende positiva skapande principen och hans skapelseverk är negativt, passivt stoff - det vill säga stoff i olika tätheter på olika nivåer. Därför representerar allt skapat, djupt sett, den kvinnliga principen.

De egyptiska gudinnorna symboliserar således stoff, materia och form på olika nivåer eller i olika tätheter. Isis är essensen av dem alla. Isis är därför en "gudomliggörelse" av ursubstans. Allt i det manifesterade universum har form ,undantaget Gud själv - det enda livet, som skapade formerna. Därför möter vi Isis eller stoffet på alla manifesterade nivåer. Hon är överallt, det som omsluter, rymmer, formgiver och beskyddar livet i formen. Hon synliggör det osynliga. Hon ger det formlösa form. Hon är i sanning Egyptens stora Världsmoder.

 

Visdomsnettet

Anmäl
2009-03-24 20:46 #1 av: AnteMsson

Gott skrivet - Mycket bra.

Care

Anmäl
2009-03-25 20:21 #2 av: Eremitha

Mycket fin och intressant artikel som jag ska läsa fler gånger!

 

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2009-03-25 23:14 #3 av: cillaj

 

Jätte bra artikel, som sagt, tål att läsas fler gånger.

Anmäl
2009-03-25 23:16 #4 av: Aldebaran

Mycket intressant

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-03-26 13:30 #5 av: Farwuq

Jo, helt klart intressant.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-03-27 09:05 #6 av: [Hukanson]

Europa Unionen har valt S:ta Birgitta till skyddshelgon för EU - därmed är väl hon ochså att betraktas som Världsmoder , och det gläder våra svenska hjärtan litet extra ?l

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-03-27 09:12 #7 av: hatchepsut

Härligt! Att inte alla "mödrar" befinner sig i Egypten!Flört

Anmäl
2009-03-27 09:15 #8 av: hatchepsut

Jag var i Egypten i höstas, förstår varför jag blev "stoppad" att besöka norra Egypten. Södra delen var där jag skulle få insikter...

Anmäl
2009-03-27 09:40 #9 av: [Hukanson]

Glömde att tacka för en jättefin artikel , jättebra översättning från den litet jobbiga danskan .

Svindlande perspektiv . Tanken är orsaken till och upprätthållaren av alla former och dess essenser , inklusive den Kärlekens frukt som för allt tillbaka till Källan .

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-03-27 11:02 #10 av: Aldebaran

Så Hukanson är tillbaka, kul  Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-03-27 12:04 #11 av: szirius

#9 tackar tackar, det flöt faktiskt förvånansvärt lätt - kanske jag har varit dansk i nåt livFlörtTungan ute

Anmäl
2009-03-27 13:56 #12 av: hatchepsut

#11 Det har du nog...någon gång...eller kanske nästa gång...så detta är en förberedelse...Flört

Anmäl
2009-03-27 15:49 #13 av: Farwuq

Undras om det har något med en faraonsk förbannelse att göra.

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-03-27 19:58 #14 av: hatchepsut

#13 hmmm, har slagit mig också. De var ju faktiskt ganska krigiska...inte som världsmödrarna i söder...

Anmäl
2009-03-27 21:23 #15 av: [Hukanson]

Men även idag har vi tydligen mycket att lära av danskarna - varför är vi alltid steget efter intellektuellt men steget före rent fysiskt , har det något att göra med hälsokällan i Bergslagen ?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-03-27 21:28 #16 av: Aldebaran

Lära av danskarna??  Vad menar du?

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-03-27 21:34 #17 av: [Hukanson]

Kära nån , vilken kanal titar du på ? Jag menar visdomsnettet och Asgar och kompani för ståss !

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-03-27 21:48 #18 av: Aldebaran

Mmmm. En sak vet jag att det under 20-30 år varit fullständigt "inbördeskrig" mellan dom danska teosfoferna. Det har nästan varit som om två teosofer möttes så blev det bråk.. Dom har splittrats upp i många smågrupper som inte har något större samarbete, dom har försökt flera ggr att samlas under ett paraply men det gick inte..

Så att dom är så värst långt före är inget jag varken tror eller tycker...

Med risk för att jag blir påhoppad här nu...Obestämd

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-03-27 22:11 #19 av: [Hukanson]

På mig låter det som de är så långt före att de tvekar om rätta vägen vidare . Men det finns mycket gott i Danemark . Inte minst arvet efter Martinus . I Sverige har vi ju Sture Ambres Jonsson , har du hört talas om honom ?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-03-27 22:43 #20 av: Aldebaran

Jo, jag har hört talas om honom... Att han kanaliserar en Egytptisk man som levde för 3000 årsedan... Men då jag tror och är övertygad om reinkarnation med 100-200 års mellanrum så finner jag det föga troligt, den egyptiske mannen torde ju ha reinkarnerat 15-20 ggr sedan dess...Men det är ju vad jag tror

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-03-27 22:55 #21 av: [Hukanson]

Inte vilken man som helst , framstår som en sk mästarsjäl . På den tiden var ju de stora verkligen stora och förstod vem Isis var bl a . Han kanske inte har någon större brådska eller anledning att inkarnera . Har gjort sina insikter och avgivit sina löften i initieringar kanske . Det är en värdefull  undervisning som ger förståelse för vår  tids behov . Men man glömmer så lätt ..har en bok någonstans.

Oneness can not be divided.

Anmäl