Esoteriskt/Teosofiskt

Själen

2009-04-13 17:26 #0 av: [Mariann]

En gåva från Himmeln. Av: William Meader. Själfullhetens kvalité finns inuti allt som är, stort som litet. Inom den Esoteriska Traditionen har det länge varit förstått att själ är något inneboende i alla grader av liv.

Det här är sant vare sig det talas om en människas liv, ett grässtrå, eller livet som omsluter hela solsystemet. Allt är i grund och botten själ. Fastän det är fascinerande att tänka på själarna som finns i större och mindre former av liv, så kommer vi i detta författarskap att begränsa oss till människans själ.

Människans själ innehar en väldigt unik position i den evolutionära planläggningen av saker. Detta är så därför att i det mänskliga riket utvecklar själen för första gången en egenskap av ”individualitet” i sin långa evolutionära sejour genom de skilda rikena i universum.

Egenskapen av individualitet är själens mest påfallande egenhet. Jämfört med djurens själ, har människan en mycket större kapacitet att i sin medvetenhet kunna uppleva själen, och använda den utvecklade förmågan egen vilja som motstånd mot de medfödda instinkternas krafter. Själen är strukturerad på ett sätt som gör att känslan av ett ”JAG-varande” kan börja närma sig, således göra det möjligt för en person att avskilja sig från flockens medvetenhet, så att säga. Däremot är detta inte möjligt i djur- eller växtriket, där styr istället instinktens medvetenhet.

Instinkten representerar djurens medfödda reaktionsförmåga i förhållande till själen. Det är en kollektiv själ som styr djurens handlingar, inte en individuell själ. Frågan blir då, vad betyder instinkten hos människan? Sant är att människan ibland erfar instinktiva reaktioner i olika livshändelser. Det är inte karaktäristiskt för människan i sig, snarare är det en rest av djurmedvetenhet som ännu närvarar inom oss. Det är här viktigt att förstå skillnaden mellan instinkt och intuition, för de blandas ofta ihop. Instinkten kommer från djurens historia, medan intuition kommer från själen, och är därför Gudomlig. Till exempel är tendensen att anpassa oss till massans åsikter rotad i flock instinkten som kommer från vårt animaliska förflutna, medan en inkännande intuition inger förståelsen av enighet och träder fram från människans själ. Både instinkt och intuition i det här exemplet tycks relatera till en inkännande enighet men som synes är grunden för dess förnimmelse ganska annorlunda. Människan utvecklades genom djurriket därför är djurinstinkten fortfarande med oss. Spirituell evolution är på många sätt baserad på vår förmåga att stiga över de uråldriga animaliska rytmerna som vi fortfarande bär på. För att kunna göra det fordras att vi kan skilja på instinktiv drivkraft och genuin intuition. Inom var och en av oss kan man finna två krafter som formar varje förnimmelse och impuls att agera. Odjuret och det Gudomliga, det förflutna och framtiden finner en mötesplats i varje människa, och ett val måste tillslut göras. Det här är skiljemärket i livet i det mänskliga riket. Vi befinner oss halvvägs på en punkt mellan det som var, och det som är ämnat att bli, och vi är medvetna om båda. Människans själ har sannerligen i sin unicitet en förmåga att lyfta oss från våra vilda uppstöttningar in i strålande Gudomlig individualitet, som är förutbestämt av ödet. Sådan är människans evolutionära natur.

Den Gudomliga Gåvan

För att förstå människans själ, måste vi diskutera kausal kroppen, dess ursprung och sammansättning. Kausal kroppen är själens behållare eller fordon, ibland beskrivet av klärvoajanta som ett auriskt ägg, som sträcker sig ut från den fysiska kroppen, ända upp till en meter. I den uråldriga ockulta litteraturen refererar man till den som ”skattkammaren”. Det här är sannerligen en passande term då kausal kroppen är behållaren av varje positiv egenskap som samlats på genom erfarenheter tvärsigenom oräkneliga inkarnationer. Ursprunget och utformningen av den mänskliga kausala kroppen är en fascinerande historia dold i uråldrigt ockult minne. Som redan noterat är har människan en individuell kausal form i motsats till djur- och växtriket. Legenden säger att början på denna unika utveckling skedde i mitten av den Lemurianska epoken i mänsklig existens, för ungefär 20 miljoner år sedan; en tid fördaterad den Atlantiska civilisationen. Under den avlägsna åldern individualiserades mänskligheten, det vill säga att människan för första gången andligt började manifestera individuella kausalkroppar (själar). Det var till följd av denna händelse som mänskligheten kunde lyfta sig själv från handlingar styrda endast av djurinstinkt. Med adventet av individuella kausala kroppar kom kapaciteten att utveckla individuella sinnen. Sinnets gnista föddes och mänskligt liv var ej längre strikt bundet till fysiska och emotionella instinkter, förmågan att ”känna dig själv” började utvecklas. Det skulle ta miljontals år innan självkännedom och individuell tanke skulle blomma upp i det mänskliga riket. Begynnelsen av sådan kapacitet ägde rum i den avlägsna perioden, och händelsen var endast möjlig på grund av individuella kausala former.

Ändock, hur kunde en sådan utveckling ske? Vilken kraft ledde mänskligheten till att flytta sig från en kollektiv själ till en individualiserad kausalkropp? I de uråldriga esoteriska lärorna sägs det att denna händelse förorsakades av ingripandet från stora änglaliv, ofta kallade Sol Änglarna. Dessa betydande liv sägs ha planterat gnistan av individualiserat sinne hos mänskligheten. Världsreligioner har länge framhållit mytologier som relaterar till denna händelse, ofta förvrängda. Ett sådant exempel är tydligt inom den kristna traditionen gällande den fallna ängeln, Lucifer. En sådan idé påminner om denna uråldriga händelse, även om tolkningen är annorlunda. Lucifer har blivit fördömd för att han frestade mänskligheten med kunskapens frukt. Från ett esoteriskt perspektiv gör ljuset som skapas av sinnet (kunskapens frukt) det möjligt för mänskligheten att stiga över sina djur instinkter. Intressant nog är att namnet Lucifer betyder ”Ljusbärare”.


Legenden beträffande ankomsten av Sol Änglarna är väldigt viktig för den egna andliga utvecklingen i dagens läge. Anledningen är att ens kausala kroppssubstans kommer från Sol Ängeln. Annorlunda uttryckt, varje människas behållare för själen (kausalkroppen) består av substans som doneras till honom/henne i miljontals år från en betydande Sol Ängels kropp. Denna Ängel offrar en del av sig själv och hjälper på så sätt människan att utveckla ett kärleksfullt sinne. Hur fördolt det än är, att erfara själen inom sitt själv är att erfara en överskuggning av en Änglavarelse. I de kristna religionerna finns förenklade referenser om skyddsänglar som förnimmer om den uråldriga esoteriska läran.Biografisk Information:  
William Meader är författare, lärare och rådgivare. En stor del av hans arbete är fokuserat på Andligt Skapande, Medvetandets Evolution och Själens Astrologi. Han är även en erfaren lärare och undervisar i mediterande. För närvarande undervisar han i USA, Kanada, Europa, Australien och Nya Zeeland. Han bor i Oregon och kan kontaktas via hans webbsida – www.meader.org 

Anmäl
2009-04-13 17:29 #1 av: [Mariann]

Ett stort tack till Telos som översatt detta! Glad

Anmäl
2009-04-13 22:55 #2 av: hatchepsut

Det finns en bok; Legenden om Shamballa som beskriver denna utveckling mycket vackert...

Anmäl
2009-04-14 01:41 #3 av: attvaraellerintevara

Jahha Marianne. Du har ej läst mitt mail ifrån Långfredagsmorgonen.... men här kommer en del av detta. Vad säger du om dessa tankar ang Själen ifrån ett litet barn?

Vill gärna dela med  mig av Olivias tankar om döden, deras farfar gick ju bort förra sommaren och jag skulle försöka vara en pedagogisk mamma och berätta för Olivia, då 5 år, att min farfar skulle dö snart, ville  förbereda henne lite, försöka förklara varför pappa var ledsen osv... Så för att ge henne ngt konkret så drog jag en parallell till grannens katt som de nyligen varit tvugna att ta bort, och sedan begravt i sin trädgård:

Jag: "Farfar är ju väldigt sjuk nu, och han kommer inte att bli frisk igen, han kommer att flyga till himlen - precis som Tusse gjorde."
Olivia satt tyst en stund och såg väldigt fundersam ut, sen såg hon mig rakt i ögonen och sa:
"Men mamma, det är ju inte farfar som flyger till himlen, det är bara hans vilja! Resten skall ju vi plantera sen!"

Hälsningar AstridGlad

Anmäl
2009-04-15 10:29 #4 av: Lionadh

#3 Så kloka ord från ett barn... Vilken liten pärla...

Tack för att du delar med dig...

Anmäl
2009-04-15 14:06 #5 av: Free-spirit-minded

Glad

Anmäl
2009-04-15 18:10 #6 av: Aldebaran

Glad  Ungar har en helt anna syn på tillvaron än vad vi vuxna kan ha..

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-15 20:55 #7 av: Eremitha

#3 Vill bara säga lite tyst att Mariann säkert läser och uppskattar den fina berättelsen. Vi alla kan då och då känna behov av att ta en paus i att kommunicera, bara. Hon kommer tillbaka Glad.

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.