Esoteriskt/Teosofiskt

Vilja och handlingskraft

2009-05-14 09:22 #0 av: [Mariann]

Den som går den andliga utvecklingsvägen måste i högre grad göra viljan till sitt redskap. Av Eskild Tjalve.

Det är för han/hon genom den växande själskontakten upplever att man ska hantera fler och fler situationer, där man ska göra upp med gamla mönster - och efterhand som arbetet skrider fram, ska man göra upp med de mest djuptliggande mönstren, som bär en stark karmisk tröghet.
I dessa uppgör, som sker genom kriserna, är det behov för klarhet och viljeskraft till att överskrida gränserna.
Det är behov av kunskap om hur man utvecklar och tränar viljan.


michaels-energi.jpg

Bild nr 1

Viljan är den första aspekten av treenigheten. Viljan är också den första av de 7 strålarna som är kända inom andevetenskaben.
Ärkeängeln Michael kanaliserar Guds vilja till människorna, och Michaels energin är den starkaste kraft här på Jorden. Michaels energin är den som kan övervinna allt mörker.
Bild nr 1 är Michaels energin som övervinner mörkret/draken.
Viljesenergin är - när den används för att skapa ens liv - en vackert strömmande glädjefylld och kraftfull energi. Ju mer man är i överensstämmelse med Guds Vilja, ju mer rymmer viljesenergin glädje och kraft.
Är viljeskraften däremot hämmad - av osanning, oklarhet eller osäkerhet - så är den en oharmoniskt verkande energi i form av envishet, kontroll, irritation, vrede eller maktmissbruk.
När den högre viljan aktiveras och utlöses i handling, så öppnar du dig som kanal, så Universums energier kan strömma genom dig.
Viljan är brobyggaren mellan Universums impuls till dig och det önskade målet.


Energi som en koncentrerad sylspets
Om du inte vet vart du vill, så meddelar du Universum: "Jag vet inte vad jag vill", och då svarar Universum: "Hur ska jag då kunna gissa det?".
Stuart Wilde

maskuline.jpg

Bild nr 2

Bara genom överblick och klarhet kan viljeskraften sättas i gång. Ju större klarhet och precission rörande målet, ju mindre behöver du anstränga dig för att få sakerna till att ske.
Bild nr. 2 symboliserar den målriktade viljan och handlingskraft, som också är det maskulina.

feminine.jpg

Bild nr 3.

Balans mellan det maskulina och det feminina
Den målriktade maskulina kraften kan inte stå ensam, - då kommer det som regel gå galet. Denna kraft är riktad mot målet, - i sin yttersta konsekvens - till varje pris. Målet SKA nås! Det kan medföra många oförutsedda omkostningar, det kan leda till kamp och till krig och utrotning.
Den maskulina målriktade energin ska ideelt sett fungera i samspel med den feminina energin, som handlar om att orientera sig, att vara inkännande, att förnimma in bakom sakerna och märka vad sker det där, och vad behövs det. Se bild nr. 3.
När det feminina har förnimmt, vad som behövs, då kan det maskulina sättas in - målriktat och starkt. Och om processen mot målet tar lite tid, så ska det feminina jibland märka efter, om målet fortsättningsvis är det rätt, och om det går som det ska, - om inte ska processen eller kanske till och med målet justeras. Se bild 4.

balance.jpg

Bild nr 4

Om Viljeskraft:
Se hovedmenupunktet: "Kurser": Viljeskraft og skabende bevidsthed".
Se hovedmenupunktet: "Bøger": Hæftet "Sådanhed og Viljeskraft".
Anden litteratur: Roberto Assiglioni: Viljens psykologi

Anmäl
2009-05-14 10:41 #1 av: Rosan

"I dessa uppgör, som sker genom kriserna, är det behov för klarhet och viljeskraft till att överskrida gränserna."

Viljan är en lurig en...Glad och som smutsas ner av våra gamla mönster... Hur viktigt är det inte att rena den från egots lägre mönster!

Viljan levs ut i de olika rollerna vi har, även i rollen som ljusarbetare.

Dvs den gamla klassiska rollen - Det Andliga Egot. Som det är så lätt att gå in i och smutsa ner den gudomliga viljan med. Om någon  har ett stort andligt ego har jag inte tillit till den personen, hur mycket den än säger sig representera den gudomliga viljan genom ljusarbete.

"Den målriktade maskulina kraften kan inte stå ensam, - då kommer det som regel gå galet. Denna kraft är riktad mot målet, - i sin yttersta konsekvens - till varje pris. Målet SKA nås! Det kan medföra många uoförutsedda omkostningar, det kan leda till kamp och till krig och utrotning.
Den maskulina målriktade energin ska ideelt sett fungera i samspel med den feminina energin, som handlar om att orientera sig, att vara inkännande, att förnimma in bakom sakerna och märka vad sker det där, och vad behövs det."

Anmäl
2009-05-14 10:48 #2 av: [Mariann]

Ja, det är inte utan att detta måste kontempleras djupt över... djupt...

 

Anmäl
2009-05-21 18:12 #3 av: evrekaw

#2 Mmmm... verkligen... Bara en undran... "Karmisk tröghet"... Kan du precisera vad det innebär...? Vore intressant aff förstå mera konkret...Obestämd

Anmäl
2009-05-22 08:15 #4 av: [Mariann]

#3 Nu hänger jag inte med alls? Obestämd

Anmäl
2009-05-22 13:30 #5 av: evrekaw

#4 Jag citerar:

"Det är för han/hon genom den växande själskontakten upplever att man ska hantera fler och fler situationer, där man ska göra upp med gamla mönster - och efterhand som arbetet skrider fram, ska man göra upp med de mest djuptliggande mönstren, som bär en stark karmisk tröghet."

Vad innebär karmisk tröghet... Det som står här? Är Karmisk svårhet ett karma som är svårare att arbeta sig igenom...?

Eller är det karman som ger merar motstånd i form av prövningar vi ang. detta får möta i livet??

Eller? Det var detta jag undrade över...

Anmäl
2009-05-22 18:14 #6 av: [Mariann]

Karmisk tröghet är = Maya. Glad dvs den tröghet som finns i eterkroppen/fysiska kroppen den som är svårast att övervinna.

Ifall man kika lite på denna artikel om uppståndelse, står det just lite om dessa olika nivåer av uppståndelse som vi genomgår: astral, mental och fysisk.
Säger himla mycket om att just detta tar TID....

Hoppas det var svar som sade dig något Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.