4.a 7 faser mot 1 invigningen

1 av 7 faser mot 1 invigningen

2009-09-14 13:49 #0 av: [Mariann]

Fas 1: Jag hör själens ton

IMG_2673.JPG

Nycklar
Själen sänder ut tonen: ”Släpp efter på den separata och isolerade existens, för den är blott en illussion. Lyssna till livets stora symfoni som finns djupt i ditt inre. Öppna den inre dörren till mitt rike, för du är skapad från det riket. Det är det riket som är källan till din existens. Och det är det riket, som nu kallar dig till samklang, förening och enhet, så du blir ett yttre uttryck för mig: Den aktiva, känslosamma och skapande delen av mig, som kan fungera i mångfaldighetens och kontrasternas värld, samtidigt med att leva i oändlighetens och tidlöshetens värld.”

Själen säkrar att det yttre livet verkar tomt. Personligheten reagerar genom att vända sig inåt, lyssna och söka mot inre källor av existensen. Den vet ännu inte vad den söker i det inre, men den är inte längre tillfreds med det yttre livet. Tomheten har blivit vårt villkor, när vi lämnar människornas värld och söker inåt, men ännu inte har fått kontakt med den inre världens frid, fullhet, kärlek och liv.
Även om det har uppstått en viss tomhet i förhållande till det yttre livets värderingar, och även om det håller på att uppstå en frigörelse från samhällets förväntningar om arbete och status, kan denna fas vara relativt harmonisk, om inte den snabbt går vidare till fas 2.

Beskrivning
Det vanliga livet har blivit tomt. Även när jag når ett mål i en utbildning, en ny plats att bo, en ny sak, nya kläder, en ny bil eller en ny käraste, märker jag en inre ton av att detta inte kan göra mig lycklig. Ja ,tomheten kan vara starkast, ju mer jag har uppnått utan att bli lycklig.
När jag lyssnar till andra verkar de ytliga. För mycket prat förstärker min tomhet, för jag kan inte delta helhjärtat som förut. Jag uppfattar prat som oväsen, för behovet av stillhet – yttre som inre – har aldrig varit större än nu.
Jag har svårt att promovera mig själv för att få poäng hos andra. Andras försök  att verka interessanta, att vinna diskussioner och att visa vad de innehåller har börjat att frånstöta mig, för det är som om hela personligheten för oväsen. Och jag söker stillhet.

Jag har blivit den inåtvända typen. Kanske döljer jag det för andra bakom en mask av att vara som förut, men jag kan inte längre dölja det för mig själv. Det har helt enkelt blivit för ansträngande att upprätthålla en självbild av att vara duktig, effektiv, tilldragande, interessant och snabb i repliken.
Nu har jag funnit mina nya värderingar: Att vara djup, stilla och reflekterande. Inåtvändheten och tomheten har ett positivt värde, och jag känner igen det hos många andra, även om det kanske bara är få i min egen umgängeskrets som har det som jag. Jag behöver inte leva upp till att vara den utåtvända och snabba typen. För det finns många andra stilla typer som jag som tänker djupare över livet.

Jag ställer frågor om livet som jag inte kan diskutera med många andra. De flesta svarar med en enkel avvisande mening, när jag vill höra deras reflektioner över frågor som: Har livet en mening? Finns det ett försyn (? forsyn dk)? Lever jag vidare, när kroppen dör? Och religionernas svar är så olika och ibland ologiska att jag inte kan ha en stor tillit till dem.
I psykologiska teorier och i filosofin söker jag nu svar på vem jag är. Och jag söker svar på det djupare i själva det att existera. Här finner jag djuppsykologer och visa filosofer som ger mig mycket. Men själva gåtan om min djupare existens besvaras inte med teorier.
Jag har blivit klar över att vägen går inåt i mig själv. Jag måste finna ett nytt djup i själva det att existera, men jag vet inte om jag kommer finna en naken tomhet, ett stilla varande eller ett levande och kärleksfullt inre rike när mitt sökande är till ända.

Träning
Det skapas många facetter av den inre vägen och för varje ny facett anpassar personligheten sig med nya svar, tillvägagångssätt och hållningar.
Yttre mål får mindre betydelse och medmänsklighet kombinerad med inre trivsel blir det viktigaste. Eventuellt uppstår ett behov av att hjälpa andra via humanitära organisationer, miljöarbete mm.
För några är detta en begynnande period för hatha yoga, ekologisk medvetenhet och mindre användning av kött.

Råd
Finn värderingen i varje steg. Se dig som experimenterande med det att existera utan för många utmaningar, så att det att leva är en värdering i sig själv.
Lyssna till de värderingar som finns i hjärtat för de hör framtiden till.
Acceptera att leva som en människa som kanske inte är mätt i succé med omvärldens och familjens glasögon.
Hitta tillfredställdheten genom att leva efter hjärtat, om blott de mest fundamentala ekonomiska förpliktigande och ansvar kan hållas.

Av Asger Lorentsen

Till första delen

Anmäl
2009-09-14 14:44 #1 av: Lynxx

1:an känns väldigt bekant iaf Flört ''So far - so good''

Tack för allt arbete M! Jättebra att ha detta samanfattat!

/L

Anmäl
2009-09-14 22:40 #2 av: [Mariann]

För mig har dessa artiklar betytt mycket, det har fått mig att förstå mig själv och även andra.

Anmäl
2009-09-14 22:48 #3 av: [yodhe]

 

Tack, förstår mer var jag står i detta..

Anmäl
2009-09-15 11:22 #4 av: rore

Oj, vad den gick rakt in.

Tack för en fin artikelGlad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-12-09 21:49 #5 av: szirius

Jag puttar upp denna till Satori.Glad Du kan själv sedan läsa vidare om fas 2, fas 3 osv , så kommer du med all säkerhet känna igen digFlört.Hoppas att du kan finna mer förståelse och även tillit inför din situationKyss.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.