Symboler och mytologi

Ett ljusexperiment med symbolisk mening

2008-10-25 13:18 #0 av: [Mariann]

Av Peter Caspersson. Höstmörkret sänker sig mer och mer. Lugnet framför ett tänt ljus skänker många frid och tankar om livets djup.

Ljus1.jpg Jag ska här beskriva ett experiment du kan utföra med två ljus, ett vitt papper och dig själv som betraktare. Ett experiment med djup symbolik. Materialismen misslyckas med att förklara människans medvetande med kemiska och elektriska kopplingar. Andra ser medvetandet som något större än materien och elektriska kopplingar. Vi låter nu medvetandet symboliseras av en ljuslåga. Papperet får symboliskt stå för den materialistiska världsbilden. Betraktaren är du själv. Tänd de två ljusen och ställ dem nära varandra. Håll upp papperet nära det ena ljuset så att skuggan av det faller på papperet. Du ser hur ljuset kastar en skugga på papperet. Du ser även vekens skugga om du tittar noga. Men du ser inte lågan på papperet. Papperet saknar förmågan att avbilda lågan. Experimentet med lågan kan därmed symboliskt ses som materialismens oförmåga att beskriva medvetandet. Att tända ljus där mörker råder lyser upp. Tänd gärna två! Nya synsätt formas idag när det gäller människans medvetande, se tillexempel här: http://www.mindbodysymposium.com

Anmäl
2008-10-26 19:06 #1 av: [Spanaren]

Bra förslag till förklaring!

Såg ljuset och endast veken, men inte den fladdrande lågan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.